Dordrecht, Netherlands

Dordtse baby’s krijgen tien keer meer Pfas binnen dan wettelijk toegestaan is

Dordtse baby’s krijgen tien keer meer Pfas binnen dan wat volgens de gezondheidsnorm veilig is. Baby’s krijgen volgens onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam de giftige stof binnen via moedermelk.
Marie Frenay | 5 september 2022 14:12 | Aangepast op 5 september 2022 14:12
De universiteit onderzocht de borstvoeding van tien vrouwen die binnen een straal van 7 kilometer wonen van de fabriek Chemours. Bij deze vrouwen troffen de onderzoekers tien keer meer Pfas aan dan gezond zou zijn voor de baby’s.

Te hoge dosering Pfas
Bij een hele lage dosering van Pfas kunnen al gezondheidseffecten optreden. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft daarom in 2020 een nieuwe en zeer strenge norm voor Pfas vastgesteld. De norm voor Pfas staat op 4,4 nanogram per lichaamsgewicht. De Dordtse baby’s krijgen 42 nanogram binnen. En dat kan dus veel impact hebben op een pasgeborene.

Teelbalkanker en nierkanker
"Naarmate je verder boven die norm zit, hoe groter de kans wordt dat je uiteindelijk een bepaald effect krijgt,” zegt emeritus-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer. Bij een iets hogere dosis kunnen de effecten al zichtbaar zijn op het imuunsysteem, bij een wat hogere dosis kunnen er problemen ontstaan voor de schildkier en bij een nog hogere dosis kan teelbalkanker of nierkanker ontstaan. Het onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam is uitgevoerd in opdracht van Zembla, het Franse tv-programma Envoyé Spécial en Green Warriors. In de uitzending van Zembla wordt het thema verder besproken, deze wordt donderdagavond uitgezonden.

Advies
Jacob de Boer adviseert vrouwen die binnen zeven kilometer van de fabriek wonen om niet te stoppen met het geven van borstvoeding. Hij raadt daarnaast ook aan om niet langer dan een paar maanden moedermelk te geven aan de baby. "Moedermelk versterkt namelijk ook het imuunsysteem," zegt de hoogleraar.

Wat is Pfas?
Pfas is een groep giftige chemische stoffen die kunnen opstapelen in het lichaam en in het milieu vrijwel niet meer afbreken. De Dordtse fabriek Chemours gebruikte de stof tot 2013 in teflon, dat ondermeer terug te vinden is in de antiaanbaklaag van pannen. Hier is veel om te doen in Dordrecht. De resultaten van een groot moestuinonderzoek werden vandaag ook bekendgemaakt. Pfas wordt namelijk ook gevonden in groenten en fruit uit moestuinen die zich zich bevinden in de buurt van de fabriek.

Lees ook

Schade en letsel bij botsing

Het moet een flinke klap geweest zijn afgelopen zondag. Op het kruispunt van de aansluiting N3 met d...

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

12-jarige Ezechiel speelt orgel en ging viral: “Gelukkig zijn de buren doof”

In het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal zit de 12-jarige Dordtenaar Ezechiel Vuijk. Hij houdt nam...