Dordrecht, Netherlands

Dordtse Stadsopera krijgt steeds meer vorm: cast gooit de heupen los

In Cultureel Centrum Sterrenburg werd maandagavond druk gerepeteerd door het volwassenenkoor dat acte de présence zal geven in de stadsopera ‘Maria, Keizerin van Dordt’. De muzikale voorstelling van Muziektheater Hollands Diep krijgt steeds meer vorm. Deze repetitie stond de choreografie centraal.
Robin Nanninga | 17 mei 2022 17:30 | Aangepast op 17 mei 2022 16:40
“Vijf, zes, zeven, acht”, klinkt het uit de mond van choreograaf Jan Stroeve. Vervolgens voeren de koorleden de zojuist gerepeteerde bewegingen uit. De heupen worden losgegooid, al gaat dat bij de één wat makkelijker dan bij de ander. “Ik wist niet dat ik moest gaan dansen, dat is helemaal nieuw voor mij. Maar op zich zag het er leuk uit toch?”, aldus een van de deelnemers.

De choreografie – en dan hebben we het niet alleen over danspasjes, maar over bewegingen in het algemeen – werd maandag uitvoerig doorlopen. Het was niet de eerste repetitie voor de cast van de stadsopera. Artistiek directeur David Prins: “De muziek voor het koor zit er al zo goed als in. Dat hebben ze heel goed gestudeerd, al een aantal weken. We hebben ook tekstrepetities voor de gesproken gedeeltes al gehad. Nu komt dans en bewegen erbij, straks de regie. Dan wordt het steeds meer wat het moet zijn.”

Een mega muziekspektakel dóór en vóór de Dordtse gemeenschap rond de viering van 800 jaar stad, zo omschrijft Hollands Diep de productie zelf. Een op waarheid gebaseerd verhaal over keizerin Maria, die 800 jaar geleden de stad Dordrecht als huwelijksgift ontvangt. Dankzij de stadsrechten die daarvoor worden vastgelegd kan Dordt uitgroeien tot bloeiende stad, en kan Maria beslissen over haar eigen leven vol cultuur, feesten en spel.

In de aanloop naar de uitvoering van de stadsopera volgt RTV Dordrecht de voorbereidingen. Al eerder gingen we langs bij de 'renovatie' van twee stokoude paardjes en bij de repetitie van het kinderkoor. De uitvoeringen zijn op zaterdag 9 en maandag 11 juli.

Lees ook

Talent gezocht voor Dordtse opera MARIA

Altijd al een keer op het toneel willen staan? Muziektheater Hollands Diep zoekt acteurs, dansers,z...

De Roadshow 800 verlaat Dordrecht

De voorstelling met de nieuwe naam ‘MARIA VAN BRABANT keizerin, abis, feestbeest!’ is vrijdag 11...

“Ze waren rijp voor de slacht”

Het is een beetje een vreemd gezicht: een man die door de zaal huppelt met een paard van papier mach...

Pontje uit de vaart door ongeluk

Wie zondagmiddag het pontje bij de Kop van ‘t Land wilde pakken, moest even geduld hebben. Die kon...

Motoren, ridders en een keizerin: Stadsopera Maria eindelijk in première

Eigenlijk zou de voorstelling al in 2020 opgevoerd worden, toen het precies 800 jaar geleden was dat...

Stadsopera Maria in première op TV Dordrecht

De vrouw die aan het begin stond van de geschiedenis van onze stad: Maria van Brabant. Maar wat wet...