Dordrecht, Netherlands

Een vernieuwd en ‘ontzameld’ Museum 40/45: ‘Men heeft overschot. Ook Stichting Bunkerbehoud.’

Voorzitter Ed Vermeulen in het vernieuwde museum RTV Dordrecht
Opnieuw was er rumoer rondom historische spullen van Museum 40/45 die op Marktplaats stonden. Er stonden, nog steeds, allerlei militaria en zelfs mortieren op het koopjesplatform. Vorige zomer liet het oorlogsmuseum nog weten dat dit alleen werd gedaan om de waarde te bepalen. Echter, het museum vindt het nu ook een goede manier om in contact te komen met eventueel geïnteresseerde verzamelaars. ¨Stel we hadden het in een bananendoos gezet en naar de milieustraat gebracht, dan hadden we een heel ander gesprek gehad.”
Alexander Eleveld | 7 februari 2022 17:11 | Aangepast op 7 februari 2022 17:11
Ed Vermeulen, de nieuwe bestuursvoorzitter van het museum, vertelt dat een beetje museum met overschot te maken heeft. Ook Stichting Bunkerbehoud Dordrecht, die veel kritiek heeft op deze manier van ontzamelen: “Als hun bunker vol is en er komt iets mooiers, dan gaat die ook naar particulieren zoeken.”

Ontzamelen en ontspullen
Het museum moet van de gemeente flink vernieuwen en is de afgelopen maanden druk bezig geweest met een selectie maken uit hun grote collectie. Daarin hanteert het museum simpele critera; komt het uit de juiste tijdsperiode en is het compleet en niet beschadigd. Vermeulen: “Als het niet meer museaal voldoet, dan gaan we kijken of we het elders bij musea kwijt kunnen. En ja, daarna houdt het wel een keer op. Dan ga je andere particuliere verzamelaars benaderen. Daar is Marktplaats wel een medium voor.”

Ook kijkt het museum of de spullen geschonken zijn. Schenkingen komen volgens Vermeulen namelijk niet zomaar op Marktplaats terecht: “Zeker niet. We hebben schenkingslijsten en die houden we bij. Het is wel zo netjes om daar goed mee om te gaan.”

“Iets compleet nieuws”
Museum 40/45 hoopt eind februari al open te gaan voor publiek en het wordt iets compleet nieuws volgens de nieuwe voorzitter. “In de benedenzaal zijn we al zo ver en we zijn nu met de puntjes op de i bezig.”

Ook heeft het museum een cultureel adviseur ingeschakeld die bezig is met een plan van aanpak om scholen naar het museum te trekken: “Er komt een soort zoekopdracht met de bedoeling dat de klassen echt in deze periode worden meegenomen.”

Bekijk de reportage hieronder om alvast een impressie te krijgen van het vernieuwde museum:

Lees ook

Unieke lichtparachute uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

“Je kan hem niet meer gebruiken hoor”, lacht Arnold Leevenson van stichting Bunkerbehoud Dordrec...

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaat...

Museum 40/45 heropend en klaar voor de toekomst

Eyecatchers van het nieuwe Museum 40/45 zijn de digitale zuilen vol met foto's, films en geluidsfrag...

Zaterdagavond bij TV Dordrecht: Het Dordts Cultuur Halfuur

Deze zaterdag kun je weer 30 minuten lang kijken naar het leukste dat Dordt op cultureel gebied heef...

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 D...