Dordrecht, Netherlands

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Duitse parachutisten landen bij de Moerdijkbrug. Regionaal Archief Dordrecht
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 Dordtenaren en Zwijndrechtenaren werden afgevoerd en kwamen om in kampen of door ander oorlogsgeweld. Hun namen zijn terug te vinden in het verliesregister van Museum 40-45. Maar het is niet duidelijk of die lijst compleet is.
Marjolein Vos | 16 januari 2023 16:11 | Aangepast op 16 januari 2023 16:11
“We weten het niet zeker”, laat bestuursvoorzitter Ed Vermeulen weten. Hij hoopt daar achter te komen met de hulp van mensen uit onze omgeving. Op de lijst staan nu de namen van 203 omgekomen Dordtse en Zwijndrechtse Joden. Onderverdeeld in negen categorieën, waaronder burgerslachtoffers, geallieerde, Nederlandse, Dordtse en Duitse militairen, en Dordtenaren die in Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

Regelmatig melden mensen zich bij het museum met nieuwe informatie over personen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen worden na een grondige check toegevoegd aan de lijst. Naast de namen van de Joodse slachtoffers staan in het verliesregister ook de geboorte- en overlijdensdatum, de geboorteplaats en, als die bekend is, de plaats van overlijden. De lijst is gebaseerd op het boek De verdwenen Mediene Dordrecht dat in 1995 werd uitgegeven door het Gemeentearchief. Daarin wordt teruggeblikt op drie eeuwen Joods leven in Dordrecht.

Museum 40-45 heeft nu op de website van Stichting Stolpersteine een oproep voor meer informatie geplaatst. Die stichting zet zich in voor het plaatsen van herdenkingssteentje bij de huizen waar Joodse Dordtenaren ooit woonden. Het museum hoopt dat bezoekers van de site mogelijk meer gegevens hebben van bijvoorbeeld familieleden die zijn gesneuveld.

Wie denkt een toevoeging te kunnen geven aan de lijst, kan informatie doorgeven aan Museum 40-45 via info@museum19401945.nl. Het verliesregister is hier te bekijken.

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid maakte RTV Dordrecht een serie over de Tweede Wereldoorlog in onze stad. Daarin komen mensen aan het woord die oorlog zelf hebben meegemaakt. Ze vertellen onder andere over wat zij meekregen van de maatregelen die tegen Joden werden genomen. Bekijk hier de eerste aflevering. De gehele serie is te bekijken via ons YouTube-kanaal.

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...

Nieuwe tentoonstelling ‘De Dordtse Affaire’ geopend in Museum 1940-1945

De indeling van het museum moest er flink voor op de schop, maar Museum 1940-1945 is een tentoonstel...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...