Manschappenbunker 502, ter hoogte van de Rijksstraatweg, lag tientallen jaren onder de grond verborgen. “Bij veel Dordtenaren is deze dan ook onbekend gebleven”, zegt Arnold Leevenson, conservator bij stichting Bunkerbehoud. De vrijwilligers zijn net klaar met het restaureren van het zogeheten 'flakgeschütz', een afweergeschut, boven op de bunker.
“We hebben het eerst nagemaakt en later kregen we de originele in handen. De replica bleek identiek”, zegt collega Nick Vermaat trots. ”We willen alles natuurlijk zo origineel mogelijk hebben.” Het gevaarte is tijdens de Bunkerdag op zaterdag 25 mei ook in werking te zien, tijdens de demonstratie met soldaten gespeeld door acteurs.
Herinneringen
Voor Bep Fortuin, net 90 jaar oud geworden, was dit toneelspel ooit werkelijkheid. Zij heeft de oorlog meegemaakt en woont al haar hele leven op deze locatie. Het huis waar ze vroeger woonde, bleef zelfs als enige staan tijdens het bombardement in de oorlog, vertelt ze. De bunker roept bij haar herinneringen op. “Ik weet nog dat we de rivier over moesten varen om te vluchten, gelukkig hebben we het overleefd. Inclusief de hond, die niet mee kon, maar wel op ons stond te wachten bij terugkomst.”
De vrijwilligers steken er veel tijd in om deze oorlogsverhalen levend te houden. Wat begon als een amateurclub, is inmiddels uitgegroeid tot een officiële stichting. “Gemiddeld zijn we een werkdag per week bezig. Richting open dagen zoals deze, loopt dat op naar drie dagen per week. We moeten alles in de bunker nalopen.” Maar ze doen het graag. “We maken de geschiedenis tastbaar voor het publiek. Dat geeft veel voldoening.”
Bekijk onze reportage over de bunker onderaan de pagina.