Dordrecht, Netherlands

Gemeente trekt ton uit voor ontbijt en lunch basisschoolleerlingen

Er zijn nog altijd kinderen die met een lege maag naar school komen of die geen lunch meekrijgen voor in de pauze. Dat moet anders, vinden het Dordtse onderwijs en de gemeente. Het Rijk heeft al 100 miljoen euro toegezegd voor de aanpak van schoolmaaltijden. Maar vooruitlopend daarop maakt de gemeente alvast een bedrag vrij om lopende initiatieven te kunnen voortzetten.
Marjolein Vos | 28 december 2022 14:38 | Aangepast op 28 december 2022 14:38
"De toenemende armoede in de maatschappij zorgt ervoor dat scholen steeds meer geconfronteerd worden met de kwetsbare (thuis)situatie van kinderen”, vertelt wethouder Peter Heijkoop (armoede en basisonderwijs). “Zij ervaren geregeld, al direct in de ochtend, de beperkte energie waarmee kinderen op school komen. De ambitie om daarbij ook nog te zorgen voor gezonde voeding, lijkt onbereikbaarder dan ooit te worden voor gezinnen. Een tekort aan financiële middelen kan leiden tot stressvolle situaties binnen deze gezinnen. Het zorgt ervoor dat kinderen niet het optimale uit het onderwijs kunnen halen en zij onnodige achterstanden oplopen."

Eerste initiatieven
Tot eind dit jaar lopen er verschillende proeven om ervaring op te doen, laat de wethouder weten. Nobel's en Lilly's Lunchbox zijn de eerste aanbieders van maaltijden op basisscholen van Nestas-scholengroep. Op andere scholen wordt soms eten verschaft aan kinderen die dat nodig hebben. Onderwijs- en maatschappelijke partners, ondernemers en gemeente kijken gezamenlijk verder naar de mogelijkheden voor het aanbieden van schoolmaaltijden onder de coördinatie van Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Dordrecht (SMBOD). In januari start een nieuwe proef met een Dordtse supermarktondernemer.

“De urgentie rondom armoede en bestaanszekerheid wordt steeds breder gevoeld in de Dordtse samenleving. Diverse scholen, maar ook lokale ondernemers willen de krachten bundelen en tal van vrijwilligers willen ook hun bijdrage leveren. Daar ben ik echt van onder de indruk”, zegt Heijkoop. Samen kunnen we echt het verschil maken in het leven van kinderen die leven in armoede. Door hier als stad samen in op te trekken zorgen we met elkaar voor een goede start en vergroten we hun kansen voor de toekomst. De Dordtse gemeenteraad heeft onder aanvoering van GroenLinks uitgesproken hiervoor extra middelen uit te willen trekken."

Wethouder Heijkoop is al langer begaan met het lot van kinderen wiens ouders het niet breed hebben. Eind oktober hielp hij mee met het smeren van honderden boterhammen. Bekijk hier hoe dat eraan toe ging.

Lees ook

Hoe viezer, hoe beter: nieuw schoolplein nodigt uit tot ontdekkend leren

Basisschool IKC De Repelaer heeft een nieuw groenblauw schoolplein, dat meer ruimte moet maken voor ...

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Koffie, croissants en maatschappelijke breinbrekers bij het ontbijt

Het jaarlijkse Prinsjesdagontbijt van Platform Dordtse Kerken stond dit jaar in het teken van maatsc...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...

Heijkoop over toeslagen: 'Het is te weinig, het is onzeker en het is te ingewikkeld'

Het Rijk kwam vorig jaar met een tegemoetkoming voor mensen die in de problemen kwamen door de toren...