Dordrecht, Netherlands

Gemeente trekt ton uit voor ontbijt en lunch basisschoolleerlingen

Er zijn nog altijd kinderen die met een lege maag naar school komen of die geen lunch meekrijgen voor in de pauze. Dat moet anders, vinden het Dordtse onderwijs en de gemeente. Het Rijk heeft al 100 miljoen euro toegezegd voor de aanpak van schoolmaaltijden. Maar vooruitlopend daarop maakt de gemeente alvast een bedrag vrij om lopende initiatieven te kunnen voortzetten.
Marjolein Vos | 28 december 2022 14:38 | Aangepast op 28 december 2022 14:38
"De toenemende armoede in de maatschappij zorgt ervoor dat scholen steeds meer geconfronteerd worden met de kwetsbare (thuis)situatie van kinderen”, vertelt wethouder Peter Heijkoop (armoede en basisonderwijs). “Zij ervaren geregeld, al direct in de ochtend, de beperkte energie waarmee kinderen op school komen. De ambitie om daarbij ook nog te zorgen voor gezonde voeding, lijkt onbereikbaarder dan ooit te worden voor gezinnen. Een tekort aan financiële middelen kan leiden tot stressvolle situaties binnen deze gezinnen. Het zorgt ervoor dat kinderen niet het optimale uit het onderwijs kunnen halen en zij onnodige achterstanden oplopen."

Eerste initiatieven
Tot eind dit jaar lopen er verschillende proeven om ervaring op te doen, laat de wethouder weten. Nobel's en Lilly's Lunchbox zijn de eerste aanbieders van maaltijden op basisscholen van Nestas-scholengroep. Op andere scholen wordt soms eten verschaft aan kinderen die dat nodig hebben. Onderwijs- en maatschappelijke partners, ondernemers en gemeente kijken gezamenlijk verder naar de mogelijkheden voor het aanbieden van schoolmaaltijden onder de coördinatie van Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen in Dordrecht (SMBOD). In januari start een nieuwe proef met een Dordtse supermarktondernemer.

“De urgentie rondom armoede en bestaanszekerheid wordt steeds breder gevoeld in de Dordtse samenleving. Diverse scholen, maar ook lokale ondernemers willen de krachten bundelen en tal van vrijwilligers willen ook hun bijdrage leveren. Daar ben ik echt van onder de indruk”, zegt Heijkoop. Samen kunnen we echt het verschil maken in het leven van kinderen die leven in armoede. Door hier als stad samen in op te trekken zorgen we met elkaar voor een goede start en vergroten we hun kansen voor de toekomst. De Dordtse gemeenteraad heeft onder aanvoering van GroenLinks uitgesproken hiervoor extra middelen uit te willen trekken."

Wethouder Heijkoop is al langer begaan met het lot van kinderen wiens ouders het niet breed hebben. Eind oktober hielp hij mee met het smeren van honderden boterhammen. Bekijk hier hoe dat eraan toe ging.

Lees ook

Vuurwerk en toeters tijdens eerste schooldag van 2022: 'Eindelijk weer klasgenoten zien en leren!'

3, 2, 1, toooeeeet! De kinderen van basisschool De Regenboog aan de Noordendijk luidden met getoeter...

Wethouder leest kinderen voor in de bibliotheek: ''Voorlezen is een fijn momentje van verstilling''

Wethouder en tevens voorleesambassadeur Peter Heijkoop heeft in het kader van de Nationale Voorleesd...

Deze Dordtse miljoeneninvestering in het basisonderwijs maakt andere gemeenten jaloers: 'Wauw, dit willen wij ook'

Les in techniek, kunst, ICT, dans en sociale vaardigheden. En dat allemaal naast de gewone vakken. M...

Hoe Dordtse basisschool De Regenboog kinderen uit een achterstandswijk een boost geeft

Een school in een achterstandswijk. Een school waar ouders en kinderen uit de naastgelegen villawijk...

Wél een croissantje, maar niet voor de PvdA; wijkontbijt met fractie

“Tijdens een wijkontbijt spreek je met een doelgroep die je normaal niet zoveel hoort, maar we wil...

'Langste tafel van Dordrecht' keert terug: Nobel's organiseert weer Pinksterontbijt

Duizend mensen kunnen op Tweede Pinksterdag ontbijten aan de 'langste tafel van Dordrecht'. Nobel's ...