Naast het voorleeselement, kunnen ouders ook actief aan de slag met het boekje. In de korte verhalen staat inspiratie om op ontdekking te gaan in de stad. Zoals de babytoer in het Onderwijsmuseum, Stadsboerderij Weizigt en de voorleesmomenten bij de Stadsbibliotheek.
Dordrecht is hiermee de eerste gemeente in Nederland die zoiets meegeeft aan recente ouders. “Het doel is dat we over een aantal jaar kunnen zeggen dat jonge kinderen al op niveau aan hun basisschool beginnen”, zegt prinses Laurentien. Volgens haar steken kleine kinderen veel op van wat ze meemaken en waarnemen, te praten over wat ze zien en horen. Daar draagt zo’n geboorteboekje aan bij.
Wethouder Peter Heijkoop gaf het geboorteboekje aan een ouder die haar net geboren kindje Jupiter kwam aangeven op het stadskantoor. “We gaan hiermee zeker veel leren en op pad. Dordrecht is een mooie stad voor families”, zegt zij.
Taalontwikkeling
Prinses Laurentien zet zich al jaren in voor verschillende initiatieven, waarvan een aantal rondom taalontwikkeling en bestrijding van analfabetisme. Ze heeft al langer op allerlei gebieden samengewerkt met de gemeente Dordrecht. Na jaren van voorbereiding, is het geboorteboekje de eerste stap in het initatief Taalschappen.
“Praten met je kindje lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het gaat ook niet alleen om de letterlijke woorden, maar ook om gevoel en klanken; de taal van het hart”, zegt de prinses. “Zeker in een digitale samenleving als de onze, moeten ouders nog weleens herinnerd worden aan het belang hiervan. Want taal legt de basis voor een gezond, gelukkig en succesvol leven. En taal begint bij praten."