Dordrecht, Netherlands

Herdenkingsproject ‘Namen en Nummers' herdenkt omgekomen Dordtse joden

De duizenden Joodse slachtoffers uit Dordrecht worden op een speciale manier herdacht. De naam van elk slachtoffer wordt door allerlei vrijwilligers vastgelegd op een bordje. "Zo willen we ze symbolisch terugbrengen naar de stad waar ze vandaan komen", zegt vrijwilliger Monique Mol.
Dennis Koorevaar | 17 april 2023 13:16 | Aangepast op 17 april 2023 13:16
Namen en Nummers is het 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee. Ook dit jaar krijgt het project een vervolg bij Villa TrösT in Dordrecht. Sinds vorige week kunnen deelnemers naambordjes ophalen aan de Dubbeldamseweg Zuid. Een van de vrijwilligers is Monique Mol. Ook zij schildert een naambordje voor een Dordtse inwoner die tijdens de Tweede Wereldoorlog is opgehaald en vermoord is.

Monique vertelt dat het gaat om een Joodse meneer, samen met zijn vrouw. “Voor hen maak ik een naambordje van de Dordtse inwoners. Ook zij zijn opgehaald en vermoord in Auschwitz. Dit is onderdeel van een project dat we nu een aantal jaar doen, genaamd Namen en Nummers.” Het herdenkingsproject is gestart in Amsterdam. En nu wordt er dus ook in Dordrecht aan de Joodse oorlogsslachtoffers gedacht. “Landelijk willen we de 104.000 Joden die vermoord zijn tijdens de holocaust herdenken door hun namen vast te leggen op een bordje. Zo willen we ze symbolisch terugbrengen naar de stad waar ze vandaag komen.”

Tijdens het interview met RTV Dordrecht was Monique Mol, een van de vrijwilligers bij Villa TrösT, bezig met een bordje voor de familie Van Tijn. “Je kunt online allerlei informatie krijgen over de personen. Zo weet ik dat deze mensen in de Wijnstraat hebben gewoond. Daar liggen ook stolpersteinen voor hen. Alleen het huis stond er niet meer.”

Geïnteresseerden kunnen alle dagen van de week, behalve maandag, binnenwandelen aan de Dubbeldamseweg Zuid 186, als zij ook willen bijdragen aan de herdenking op 4 mei. “Er zijn nog 60 namen. Daar willen we graag nog dit jaar een bordje voor maken.”

Lees ook

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...

Museum 40-45: Wie weet meer over omgekomen Joodse Dordtenaren?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de Joodse gemeenschap verdwenen. Meer dan 200 D...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...

Dodenherdenking en 5 mei in Dordt: wat gebeurt er waar?

Traditiegetrouw herdenken wij in Nederland op 4 mei onze naasten, familieleden en militairen die ges...

Vanavond live op TV Dordrecht: Nationale Dodenherdenking

Traditiegetrouw wordt vanavond iedereen herdacht die is gestorven voor onze vrijheid. Het herdenking...

Bekijk hier de speech van burgemeester Kolff tijdens Dodenherdenking

Zoals gebruikelijk gaf de Dordtse burgemeester Wouter Kolff een speech ter ere van Nationale Dodenhe...