Dordrecht, Netherlands

Herdenkingsproject ‘Namen en Nummers' herdenkt omgekomen Dordtse joden

De duizenden Joodse slachtoffers uit Dordrecht worden op een speciale manier herdacht. De naam van elk slachtoffer wordt door allerlei vrijwilligers vastgelegd op een bordje. "Zo willen we ze symbolisch terugbrengen naar de stad waar ze vandaan komen", zegt vrijwilliger Monique Mol.
Dennis Koorevaar | 17 april 2023 13:16 | Aangepast op 17 april 2023 13:16
Namen en Nummers is het 4 mei-herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee. Ook dit jaar krijgt het project een vervolg bij Villa TrösT in Dordrecht. Sinds vorige week kunnen deelnemers naambordjes ophalen aan de Dubbeldamseweg Zuid. Een van de vrijwilligers is Monique Mol. Ook zij schildert een naambordje voor een Dordtse inwoner die tijdens de Tweede Wereldoorlog is opgehaald en vermoord is.

Monique vertelt dat het gaat om een Joodse meneer, samen met zijn vrouw. “Voor hen maak ik een naambordje van de Dordtse inwoners. Ook zij zijn opgehaald en vermoord in Auschwitz. Dit is onderdeel van een project dat we nu een aantal jaar doen, genaamd Namen en Nummers.” Het herdenkingsproject is gestart in Amsterdam. En nu wordt er dus ook in Dordrecht aan de Joodse oorlogsslachtoffers gedacht. “Landelijk willen we de 104.000 Joden die vermoord zijn tijdens de holocaust herdenken door hun namen vast te leggen op een bordje. Zo willen we ze symbolisch terugbrengen naar de stad waar ze vandaag komen.”

Tijdens het interview met RTV Dordrecht was Monique Mol, een van de vrijwilligers bij Villa TrösT, bezig met een bordje voor de familie Van Tijn. “Je kunt online allerlei informatie krijgen over de personen. Zo weet ik dat deze mensen in de Wijnstraat hebben gewoond. Daar liggen ook stolpersteinen voor hen. Alleen het huis stond er niet meer.”

Geïnteresseerden kunnen alle dagen van de week, behalve maandag, binnenwandelen aan de Dubbeldamseweg Zuid 186, als zij ook willen bijdragen aan de herdenking op 4 mei. “Er zijn nog 60 namen. Daar willen we graag nog dit jaar een bordje voor maken.”

Lees ook

Kranslegger vliegt in vanuit Engeland voor Dodenherdenking: ‘trots om hier deel van uit te maken’

Andrew Sebes legde dit jaar de derde krans tijdens de dodenherdenking in Dordrecht. De Engelsman leg...

Kijk terug: Dodenherdenking in Dordrecht

Honderden mensen hebben zondagavond de Dodenherdenking in Dordrecht bijgewoond. Om 19:45 uur begon e...

80 jaar vrijheid betekent ook extra aandacht voor de dodenherdenking

In onze streek wordt dit jaar naast de jaarlijkse dodenherdenking op veel nieuwe manieren teruggekek...

Unieke expositie: 70 posters met oorlogsverhalen uit deze dorpen

De jaarlijkse oorlogsherdenking in het Nieuw-Lekkerlandse Wielewaalpark heeft dit jaar een nieuw asp...

Hoop, vrede en vrijheid centraal tijdens kerkdienst op 4 mei

Ook dit jaar organiseert het Platform Dordtse Kerken een dienst voorafgaande aan de dodenherdenking ...

Dordrecht op 4 en 5 mei: lees hier wat er te doen is

Geheel volgens traditie staat 4 mei weer in het teken van herdenken van onze naasten, familieleden e...