Andrew (50) legt de krans samen met Roxanne Sebes, een familielid dat hij twee dagen geleden voor het eerst in het echt heeft ontmoet. De Dordtse en Engelse tak van de Sebes-familie vinden elkaar twee jaar geleden, na veel zoeken van beide kanten: “Het is heel bijzonder om hen eindelijk hier te hebben en als familie Hendrik Sebes te kunnen herdenken”, aldus Alyssia Sebes.
Zoektocht van beide kanten
Dit is niet de eerste keer dat Andrew Sebes in Dordrecht is. Hij is in voorgaande jaren al drie keer in Dordrecht tevergeefs op zoek gegaan naar connecties met zijn opa en met de stad. Zijn vader Terry (83) heeft Hendrik nooit gekend, omdat deze in een concentratiekamp gefusilleerd werd voordat Terry was geboren. De Dordtse Hendrik opereerde als verzetsspion in Engeland, waar hij trouwde met de Engelse Mary. Hoewel Hendrik befaamd is als oorlogsheld, was er van zijn persoonlijke leven veel onduidelijk, ook voor zijn familie.
Een paar jaar geleden ziet de Dordtse Rob Sebes een portret in Museum 40/45 van Hendrik Sebes. De naam valt hem op en hij stuurt een foto van het portret naar zijn dochters Roxanne en Alyssia. Zonder het te weten, zorgt deze foto van Rob ervoor dat zijn familie in 2025 op het Sumatraplein de derde krans legt.
De foto zet zijn dochters op een jarenlange zoektocht, waarin ze proberen te traceren of ze verwant zijn aan Hendrik.De zoektocht brengt de zussen twee jaar geleden bij Andrew, die zij een Facebookberichtje sturen voor informatie, zonder destijds te weten dat ze familie zijn: “Hallo, weet jij misschien iets over deze verzetsheld?” - “Ja, dat is mijn opa”. Hendrik Sebes blijkt een achterneef van de opa van Roxanne en Alyssia te zijn.
Familiebanden
Inmiddels hebben de Engelse en Dordtse Sebes-takken al twee jaar regelmatig contact. Voor de Sebes-familie in Engeland gaat er een wereld aan informatie open. Andrew en zijn familie komen dan ook niet alleen om de krans te leggen, maar ook om Hendrik beter te leren kennen. De Dordtse Sebes familie neemt hen mee naar het ouderlijk huis van Hendrik, langs de plek waar hij waarschijnlijk werkte als kleermaker, en laat hen brieven lezen tussen Hendrik en Mary tijdens de oorlog.
“Het is erg speciaal om hier te zijn, en veel meer over mijn opa te leren”, vertelt Andrew. Hij draagt zondag ook twee spelden van Hendrik, voor de speciale gelegenheid. "De eerste heeft Hendrik in 1940 ontvangen voor zijn inzet, van kabinet-Wilhelmina. Dit was voor zijn daden tijdens in inval van de Duitsers", vertelt Rob Sebes. De tweede speld ontving Hendrik na zijn dood en wordt nu voor de eerste keer gedragen.
De ceremonie van de dodenherdenking, die Andrew en zijn familie voor het eerst meemaken, laat een indruk achter. “Het maakt me trots om dit in de stad waar mijn opa vandaan kwam mee te maken”.
Kijk hieronder de reportage over de kranslegging.