Dordrecht, Netherlands

'Is graffiti een kunstvorm?' Kom kijken deze zaterdag in de Kunstkerk

Een complete expositie wijden aan graffiti. De een noemt het bekladden, de ander vindt het misschien heel mooi. Deze zaterdag is in de Kunstkerk de expositie ‘Trust The Proces’ te zien. Alle werken zijn graffiti werken. En niemand wist hoe het eruit zou komen te zien.
Dennis Koorevaar | 25 maart 2023 11:00 | Aangepast op 24 maart 2023 17:04
“De Kunstkerk is een plek waar we zoveel mogelijk samenwerken met allerlei verschillende culturen en kunstvormen”, vertelt Boris Gunst, artistiek directeur bij de Kunstkerk. Vanaf deze zaterdag is de expositie ‘Trust The Proces’ te zien waar je kunt kijken naar allerlei graffiti kunstwerken. “Deze kunstvorm is eerst een soort vandalisme. Te zien op treinen en muren. En nu wordt het streetart genoemd.”

Het is volgens Boris dan ook bijzonder dat juist deze kunstvorm, die volgens hem erg bij Dordrecht past, nu zijn eigen expositie heeft. “Wat ik er link aan vindt is dat graffiti van oorsprong bedoeld is om ergens tegenaan te trappen. Het is een beetje een kraakcultuur en lijkt nu omarmd te worden.”

“Dordrecht heeft van oorsprong een graffiticultuur. Kijk bijvoorbeeld naar de skatebaan onder de Zwijndrechtse brug en de spoorzone. Die rauwe kant van Dordrecht hoort er wat mij betreft echt bij. Die moeten we dus ook in de Kunstkerk als echte ontmoetingsplek laten zien.”

Alles wat in de Kunstkerk te zien is, is nieuw gemaakt. Een van de kunstenaars is Sammie Schakel. Onder andere hij was verantwoordelijk, begin 2017, voor de werken op de Voorstraat. De gemeente had toen een schutting neergezet voor de panden om de verpaupering te verbergen.

“Dit hebben we in drie weken gedaan”, vertelt Sammie. “Ik vind het altijd leuk om samen te werken dus toen Boris vroeg of ik hier wilde exposeren zei ik meteen dat ik het niet alleen wilde. Wat we normaal buiten doen hebben we nu binnen gedaan. Alles ging vrijwel vanzelf. Een kwestie van vertrouwen.”

'Gezond om kritisch te zijn'
Sammie vindt het moeilijk om trots te zijn op wat hij gemaakt heeft. “Ik ben wel tevreden met het eindresultaat, maar ik ben altijd best wel kritisch. Ik denk ook dat dat best wel gezond is eigenlijk, om een beetje kritisch te zijn.”

De start van de tentoonstelling laat hij verder volledig over zich heen komen. “Ik ben vooral benieuwd hoe het uitpakt. Ik heb er zeker wel zin in.”

“De uitkomst was natuurlijk onbekend”, vult Boris aan. “Ik vertrouwde op het vakmanschap van de kunstenaars. Morgen is er muziek bij en kan iedereen genieten van wat er uit voort gekomen is.”

Het soort bezoekers kan volgens Boris onwijs verschillen. “Van jong tot oud maar ook mensen die zich misschien afvragen hoe zij hier naar moeten kijken.”

De expositie is vanaf zaterdag 25 maart te zien. De deuren van de Kunstkerk gaan om 16.00 uur open.

Lees ook

Kunstkerk en Regiokantoor in de race voor Dordtse Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Oeuvre-expositie Gerhard Lentink van start in Kunstkerk

Op zaterdag 19 augustus is de expositie Gerhard Lentink|Dwarsdoorsnede van een oeuvre in de Dordtse ...

Dordtse ondernemers wisselen tips uit tijdens informatiemarkt

Als ondernemer of ZZP'er kun je zomaar tegen een aantal dingen aanlopen waar je misschien als normal...

Bronzen schildpadden en Jozef met een Louis Vuitton sjaal; KunstKerk is af en valt op

Dordt is vanaf vanavond een nieuw kunstzinnig pareltje, voor in de (alternatieve) toeristenboekjes, ...

Kunstkerk krijgt een nieuwe voorgevel

De kunstkerk aan de Museumstraat krijgt een nieuwe voorgevel. Afgelopen week is er begonnen met het ...

De kunstkerk opent met expositie van Anouk Kruithof

Dordrecht heeft er weer een mooie bezienswaardigheid bij. De kerk aan de Museumstraat is in een nieu...