Dordrecht, Netherlands

Klimmuur, moestuintjes en boomstammen: kinderen van de Dordtse Vrije School kunnen zich uitleven op nieuw groenblauw schoolplein

Wethouders Marco Stam en Peter Heijkoop hadden vandaag de eer samen met kinderburgemeester Jacob Mooij het nieuwe groenblauwe schoolplein van de Dordtse Vrije School te openen. Het voorheen stenige plein is getransformeerd tot avontuurlijke en klimaatvriendelijke speelplek.
Robin Nanninga | 21 april 2022 16:35 | Aangepast op 21 april 2022 16:35
Leerkrachten, leerlingen, ouders en buurtbewoners werkten de afgelopen maanden onder aanvoering van projectleider Lotti Hesper samen om het schoolplein te vergroenen. Op de zonovergoten donderdagochtend werd het nieuwe plein officieel in gebruik genomen. Tot voor kort had de Dordtse Vrije School aan de Dubbelmondestraat een heel stenig schoolplein. Na maanden hard werken is het plein getransformeerd tot 1435 vierkante meter groene, avontuurlijke en klimaatvriendelijke oase.

Onder andere heuveltjes met groen gras, een klimmuur en klimboom en een wadi met boomstammen voor overtollig water werden aangelegd. Meer dan 7500 stoeptegels werden verwijderd en maakten plaats voor 250 struiken en 11 bomen. Het groenblauwe schoolplein is de kroon op het werk van vele vrijwillige handen. Ouders stapelden muurtjes, timmerden bankjes, sjouwden boomstammen en vlochten een wilgenhut. Leerlingen zaaiden, schepten houtsnippers en zorgden voor water voor het nieuwe groen. Buurtbewoners doneerden planten en hielpen met graszoden leggen.

'Plantje' bijdragen
Het nieuwe schoolplein van de Dordtse Vrije School werd gedeeltelijk mogelijk gemaakt door de subsidieregeling 'Groenblauwe schoolpleinen' van de gemeente. Naast deze bijdrage betaalde de school het project met eigen middelen, ouderbijdragen, fondsen en donaties in natura. Zij organiseerden daarnaast een succesvolle crowdfundingsactie. Wethouder Peter Heijkoop: "Wij zijn blij dat we als gemeente ons steentje, of beter gezegd ons "plantje", hebben kunnen bijdragen. De Dordtse Vrije School is een voorbeeld voor andere scholen om dit met aanvullende middelen en samen met ouders, buurtbewoners en andere vrijwilligers voor elkaar te krijgen."

Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting en natuurlijke elementen. Er zijn minder tegels zodat regen weg kan en grondwater wordt aangevuld. Op een groenblauw schoolplein wordt het ook minder heet in de zomer. Groenblauwe elementen maken kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur en het klimaat. Veilig buitenspelen in de natuur prikkelt bovendien de fantasie en maakt kinderen creatiever in hun spel. De groenblauwe buitenruimte kan ook als lesruimte worden gebruikt.

Minder hittestress en wateroverlast
Wethouder Marco Stam: "Ik heb op ditzelfde plein in mijn jeugd gebasketbald. Het is goed om te zien dat een deel van de stenen heeft plaatsgemaakt voor groen. Daardoor is er minder kans op hittestress en wateroverlast. En een groenblauw schoolplein nodigt kinderen nog meer uit om te bewegen. Dat spreekt me als wethouder sport extra aan."

Gemeente Dordrecht streeft ernaar dat in 2030 80 procent van de Dordtse basisscholen een groenblauw schoolplein heeft. Annemarie Lammers, senior Beleidsadviseur Gezonde Leefomgeving: “Scholen hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. Een groenblauw schoolplein kan buurtbewoners inspireren ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan met meer groen. Zo werken scholen, bewoners en de gemeente met elkaar samen om beter om te gaan met het veranderende klimaat. We hopen dat het groenblauw schoolplein van de Dordtse Vrije School andere scholen inspireert om ook aan de slag te gaan.”

Het succes van een groenblauw schoolplein valt of staat met een goed ontwerp. Daarom biedt de gemeente financiële hulp zowel bij het maken van het ontwerp als de aanleg van het plein. De gemeente stelt hiervoor subsidie beschikbaar en wil zo basisscholen stimuleren hun schoolplein te vergroenen. Scholen die interesse hebben in de aanleg van een groenblauw schoolplein, kunnen kijken op online meer informatie vinden over de subsidie.

Bekijk hieronder onze reportage van de opening van het groenblauwe schoolplein:

Lees ook

Minder tegels, meer groen: schoolplein IKC De Repelaer ondergaat metamorfose

Integraal KindCentrum (IKC) de Repelaer in het Land van Valk heeft nu nog een schoolplein dat vooral...

Ruim 600 euro, maar wel vrijwillig: kleine groep basisscholen in de regio vraagt exorbitant hoge ouderbijdrage

Basisscholen zijn vrij in het bepalen van de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Dat leidt tot ...

Gezocht: duurzame plannen voor brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een duurzame herbestemming voor de brugwachtershuisjes...