Dordrecht, Netherlands

Met een smoes naar Kunstmin gelokt voor een lintje: 'Heel blij en verrast'

Wouter Kolff spreekt de gedecoreerden toe. Dennis Koorevaar
Het is ieder jaar weer een uitdaging: tientallen Dordtenaren met een smoes naar Schouwburg Kunstmin krijgen om hen te verrassen met een Koninklijke onderscheiding. Dit jaar werden 23 inwoners van de stad 'gekidnapped'. "Ik zou gaan pitchen voor de stichting."
Robin Nanninga | 26 april 2022 15:34 | Aangepast op 26 april 2022 15:34
De een verwachtte een voorstelling, de ander had zich voorbereid op een werkbezoek. Ook Suzan de Groot, onderscheiden vanwege - onder andere - haar inzet voor Geef Het Dordt, werd met een leugentje de deur uit gelokt. "Ik zou gaan pitchen voor de stichting, had me daarom een beetje netjes aangekleed. Ik vond het wel een gedoe", geeft ze toe.

Niets was minder waar. De 23 gedecoreerden werden met mooie woorden toegesproken door burgemeester Wouter Kolff en de hele ochtend in het zonnetje gezet. "Ik weet dat het een enorme eer is", aldus De Groot. "Het is wel even een dingetje dat moet zakken." Het besef is er bij de Dordtse nog niet helemaal. Dat geldt ook voor Nico Duijndam, die de onderscheiding kreeg vanwege zijn inzet voor Park Merwestein. "Ik ben heel blij maar ook erg verrast", reageerde hij na afloop.

'Warme ceremonie'
De meeste aanwezigen werden benoemd tot 'Lid in de orde van Oranje-Nassau', maar zes van hen kregen de titel 'Ridder'. Ook Luigi Barone kreeg deze onderscheiding. Hij denkt na afloop vooral terug aan de mooie woorden van de burgemeester. "Het was een warme ceremonie, van burgervader naar de burgers."

Burgemeester Wouter Kolff is blij dat de lintjesregen weer als vanouds kon plaatsvinden, na twee sobere edities als gevolg van corona. "Dit is toch wel weer heel sfeervol en gezellig. Mensen komen niet alleen maar voor dat lintje maar ook voor de eer en erkenning. Dan is het leuk als er een enthousiaste volle zaal bij is."

Bekijk de reacties van Suzan de Groot, Nico Duijndam en Luigi Barone in onze reportage hieronder.

Lees ook

Geen koninklijke onderscheiding maar een Johan de Witt-speld

“Hierbij open ik de laatste officiële vergadering van de gemeenteraad in de huidige samenstelling...

Koninklijke onderscheiding voor v.v. Wieldrecht

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op de avond van 4 januari ontving de voorzitter van v.v. Wieldrecht ee...

Koninklijke onderscheiding voor cardioloog ASz

Arie de Vries, cardioloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft vrijdagavond in res...

Koninklijke onderscheiding voor 3 raadsleden

Burgemeester Wouter Kolff reikt donderdagmiddag een Koninklijke onderscheiding uit aan drie raadsled...