Dordrecht, Netherlands

Ondernemers worstelen met energierekening, gemeente geeft advies

Hoge energierekeningen drijven niet alleen de bewoners van Dordrecht tot wanhoop, ook ondernemers worstelen met de torenhoge bedragen. De gemeente Dordrecht en POBD (Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht) Hebben daarom besloten om ondernemers een handje te helpen met het omlaag brengen van de rekeningen.
Marie Frenay | 29 november 2022 18:00 | Aangepast op 29 november 2022 16:51
Bij het binnenstappen van een winkel merk je het meestal gelijk tijdens deze donkere maanden, de warmte en het licht in winkels zorgt vaak voor een aangename sfeer in de zaak. Nu de energieprijzen uit de pan rijzen lijkt deze warmte en dit licht in de duisternis niet meer zo vanzelfsprekend.
Begeleid door een energieadviseur van organisatie Klimaatroute besloot de gemeente dinsdag op bezoek te gaan bij een van deze worstelende ondernemingen: Lunchroom Helena aan de Voorstraat. Deze onderneming kreeg advies en energiebesparende maatregelen aangeboden. Uiteindelijk is het de bedoeling om deze winter vijftig ondernemingen te bezoeken. De eerste tien ondernemers worden in december geholpen en de overige winkeliers worden vanaf januari 2023 geholpen.

Samen op zoek naar een oplossing
De eigenares van Lunchroom Helena en de adviseur hebben samen gekeken naar welke maatregelen het beste passen bij de zaak. “We hebben vooral gekeken naar wat vind ik vooral belangrijk om te verbeteren”, zegt Chia Kadir eigenares van Lunchroom Helena.

Zo kunnen isolatiemateriaal en energiezuinige lampen al een hoop schelen voor de energierekening aan het einde van de maand. De adviseur kan soms ook gratis energiezuinige maatregelen laten uitvoeren, zoals het plakken van radiatorfolie en tochtstrips. Het gaat dus vooral om kleine en haalbare aanpassingen. “er moet nog meer gebeuren, maar het moet financieel wel haalbaar zijn”, vertelt Kadir.
Ondanks de benarde situatie van winkeliers lijkt het er volgens wethouder Tanja de Jonge nog niet op dat ondernemers op omvallen staan door de energiecrisis. Eerder spraken wij wel met twee bakkers die een ander signaal afgeven. Eentje gaf aan armoede op zich af te zien komen en de ander stond voor de laatste keer op de markt, daarna sloten de deuren van de banketbakker officieel de deuren.

De hulp komt voor ondernemers als geroepen: “Hier hebben wij concreet iets aan, ook op de lange termijn.” De wethouder geeft aan dat de gemeente ook veel positieve reacties heeft ontvangen van de ondernemers die geholpen worden door de campagne: “Ze vinden het heel fijn dat ze worden geholpen door ons.”

Het belang van energie besparen
Het is volgens de gemeente Dordrecht belangrijk dat winkeliers energie besparen. Daarom kregen ondernemers eerder deze maand bordjes aangeboden om winkelende Dordtenaren te laten weten wanneer zij open zijn. Op deze manier kunnen de winkeldeuren gesloten blijven. En dat zorgt er weer voor dat de warmte niet kan ontsnappen.

Lees meer over:

energiearmoede|

Lees ook

Mia (en veel anderen) in armoede lopen geld mis: dit zijn 8 tips in de zoektocht naar subsidiepotjes

Met een beetje geluk krijgt Mia Hansen uit Dordrecht binnenkort goed nieuws. De gemeente onderzoekt ...

500 euro extra energietoeslag voor Drechtstedelingen met een laag inkomen

Inwoners van de Drechtsteden met een laag inkomen en een hoge energierekening krijgen via de Sociale...

Energiehulp brengt licht in de duisternis van gedupeerde Dordtenaren

Voor sommige Dordtenaren rijzen de energieprijzen de pan uit. Voor deze bewoners biedt de gemeente e...

Huurders slecht geïsoleerde woningen hebben zelf weinig invloed op energierekening: 'Noem enkel glas een gebrek'

Enkel glas, houten kozijnen, slecht geïsoleerde muren en daken: er is in de koude maanden bijna nie...

Doneer jij wel eens sokken? 'Dat is hard nodig'

Sokken worden het minst gedoneerd, maar zijn juist het meest nodig. In Nederland zijn 58.000 mensen ...

Een warme huiskamer van het Leger des Heils

Deze winter zijn de buurthuiskamers van het Leger des Heils extra lang open voor diegene die daar be...