Dordrecht, Netherlands

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Eén van de (geprinte) advertenties met bodemvondsten RTV Dordrecht
Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaats. Iets wat 'niet had mogen gebeuren' aldus de voorzitter in augustus vorig jaar. Arnold Leevenson van Stichting Bunkerbehoud Dordrecht vindt het niet kunnen en laat ons in de bunker in Willemsdorp de (geprinte) advertenties zien met bodemvondsten, mortieren, messen en geweren. "Sommige dingen vallen gewoon onder de wapenwet. Dat mag dan niet op Marktplaats aangeboden worden."
Alexander Eleveld | 3 februari 2022 19:19 | Aangepast op 3 februari 2022 19:19
Inmiddels zijn de meeste advertenties er alweer afgehaald. Wellicht na het ietwat sarcastische Facebookbericht van Stichting Bunkerbehoud Dordrecht van afgelopen maandag. "We houden dit al een paar maanden in de gaten en zien dus continue advertenties geplaatst worden. Steeds onder dezelfde naam, maar wel de locatie die verandert naar bijvoorbeeld Zwijndrecht of Waddinxveen."

Volgens Leevenson hebben de objecten een historische waarde en moeten die niet zomaar in handen komen van particuliere verzamelaars. "Mensen hebben dat niet met de intentie gegeven zodat het ooit op Martplaats of in de kringloop terecht zou komen. Het verdwijnt dan op een zolderkamer waar het niet meer voor publiek zichtbaar is."
Overtollige museumspullen
Musea zoals 40/45 hebben te kampen met heel veel spullen. Spullen die vaak gegeven worden door mensen die het bijvoorbeeld op hun zolder vinden. Het museum liet in augustus weten dat het om waardebepaling ging. "Het is zeker niet de bedoeling dat mensen zomaar de spullen kunnen kopen. We zijn geen handelshuis." Bij dat standpunt blijft het museum nu ook.

Ook Stichting Bunkerbehoud heeft weleens last van te veel spullen, sowieso in mindere mate dan Museum 1940-1945 dat al tientallen jaren bezig is in tegenstelling tot de vrijwilligers van de bunker. "Wij zoeken een alternatief en dat zijn dan vaak andere musea. Daarna kijk je pas of het bij een particuliere verzamelaar onder kan brengen"

Nieuw bestuur, nieuwe inrichting
Het museum laat weten dat het naast waardebepaling, ook een manier is om in contact te komen met eventueel geïnteresseerde verzamelaars. Het gaat vooral om spullen van voor of na de tweede wereldoorlog en zij krijgen niet een plekje in het vernieuwde museum.

Momenteel is het museum aan de Voorstraat met een nieuw bestuur zijn collectie opnieuw aan het inrichten. Zij hopen eind februari al open te gaan voor publiek. Vrijdag neemt RTV Dordrecht daar alvast een kijkje.

Lees ook

‘Ik heb een NSB-er in elkaar geslagen, omdat hij mijn Joodse vriendje plaagde’

Hoeveel invloed had de Duitse bezetting op het dagelijks leven in Dordrecht? Negen stadsgenoten vert...

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de...

Geen gefeest, maar toch staan Dordtenaren stil bij Bevrijdingsdag: 'Belangrijk!'

Op de eerste Bevrijdingsdag sinds coronatijd wordt er in Dordrecht maar weinig gefeest. De meeste me...

Jongeren vertellen oorlogsverhalen tijdens 'Theater na de Dam'

Kinderen kunnen zich de oorlog niet herinneren, maar ze kunnen er wel over vertellen. Dat gebeurde w...

Kransen bij oorlogsmonument Sumatraplein vernield en gestolen

'Een laffe daad', noemden de wijkagenten van het Reeland het op Twitter. Donderdagmiddag kwamen zij ...

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...