Dordrecht, Netherlands

Rioolkast Hazelaarlaan móet weg: bewoonster wint rechtszaak van gemeente

De rioolkast in de Hazelaarlaan, die jarenlang voor een heuse rel in de politiek zorgde, moet weg. Donderdag bepaalde de rechter dat de gemeente Dordrecht onrechtmatig heeft gehandeld. Daarom is het binnen een jaar einde verhaal voor het rioolgemaal.
Alexander Eleveld | 14 februari 2022 09:59 | Aangepast op 14 februari 2022 09:59
“We hebben een grote strijd moeten leveren”, is advocaat Jan Bart Evenboer opgelucht. Hij stond de bewoonster bij, die volgens hem “jarenlang aan het lijntje is gehouden”. Evenboer is blij dat de rechter korte metten maakte met de handelswijze van de gemeente. Volgens Evenboer gaat het om onrechtmatig handelen.

Hij benadrukt dat de gemeente de gemaakte fouten al eerder heeft erkend. “Daarop zijn toezeggingen gedaan, maar die moesten ook worden nagekomen”, zegt Evenboer. Daar ging het dus mis. “De rechtbank spreekt van fout op fout.”

Oplossing kwam niet
In 2018 werd de kast geplaatst, pal voor het huis in de Hazelaarlaan. Wethouder Marco Stam beloofde een snelle oplossing, maar die kwam nooit. Dat zorgde al snel voor vraagtekens bij onder meer de PvdA en de PVV.

Het dossier werd overgehouden aan inmiddels ex-wethouder Piet Sleeking. De gemeente erkende de blunder, de soap ging echter door en meer partijen – zoals GroenLinks en de VSP – eisten dat de kast verwijderd werd. Een motie haalde het echter niet, waarna de bewoonster naar de rechter stapte.

Kast verlaagd
Sleeking vertelde dat de kast werd verlaagd zodat de bewoonster er minder last van zou hebben. Dat viel in het verkeerde keelgat bij onder meer de PvdA, die wilde dat het moest worden opgelost op de manier hoe het eerder was afgesproken.

Vastgoedexperts stelden vast dat de waarde van de woning inmiddels een ton was gedaald. Bewoners waren nog niet tevreden en eisten het compleet verwijderen van het rioolgemaal.

Kast binnen een jaar weg
Dat is nu gelukt: binnen een jaar moet de gemeente ervoor zorgen dat de kast uit het straatbeeld verdwijnt. Zo komt er een einde aan de soap die naast bewoners en gemeente ook veel aan bod is gekomen in de lokale politiek en media.

Lees meer over:

Rioolkast|Hazerlaarlaan|

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Gemeente: ‘rioolkast binnen jaar verplaatsen wordt moeilijk’

Bijna twee weken geleden ging de vlag uit aan de Hazelaarlaan. De rioolkast die het uitzicht van een...

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene...