Dordrecht, Netherlands

Rioolkastsoap duurt voort: gemeente opnieuw voor de rechter gesleept

Opnieuw gedoe rond het rioolgemaal voor een woning aan de Hazelaarlaan. In februari vorig jaar liet de rechtbank na jaren touwtrekken weten dat de gemeente het gemaal voor 31 december weg moest halen voor de woning. En dat is niet gelukt. Meerdere mogelijke oplossingen liepen vast op protesten van andere bewoners in de straat of bleken technisch niet uitvoerbaar.
Ron van de Rhee | 12 januari 2023 09:00 | Aangepast op 12 januari 2023 09:00
Sinds 2018 proberen de bewoners van de woning de kast voor de deur weg te krijgen: een gemaal dat eigenlijk op een andere plek zou komen maar gewoon voor de deur werd geplaatst. De gemeente liet diverse malen weten dat het gemaal verplaatst zou worden, maar kwam die toezeggingen keer op keer niet na. In februari vorig jaar deed de rechtbank uitspraak en bepaalde op verzoek van bewoners van het huis dat de kast weg moet.

Geen schadevergoeding
De bewoner van de Hazelaarlaan eiste ook een schadevergoeding, maar die werd door de rechter van de hand gewezen, omdat de rechtbank genoegen nam met de toezegging van de gemeente dat de kast echt voor 31 december 2022 zou zijn verplaatst. Nu dit opnieuw niet gebeurd is, heeft de advocaat van de gedupeerde laten weten in een kort geding een oplossing te eisen plus opnieuw een schadevergoeding.

In het vorige college waren de wethouders Stam en Sleeking verantwoordelijk voor de rioolkast, maar tot een oplossing kwam niet. Nu is wethouder Rik van de Linden verantwoordelijk en opnieuw kon een afspraak niet nagekomen worden. De wethouder laat weten dat de kwestie zeer ingewikkeld is: zowel door de protesten van bewoners als de technische aspecten van verplaatsing. Het besluit over een andere plek is er bijna, zo laat Van der Linden weten, maar een termijn wanneer de zaak opgelost is, noemt hij, wijs geworden door de toezeggingen die eerder gedaan zijn, niet. Het kort geding dient vermoedelijk volgende week of de week daarna.

Lees ook

Rioolkast Hazelaarlaan móet weg: bewoonster wint rechtszaak van gemeente

De rioolkast in de Hazelaarlaan, die jarenlang voor een heuse rel in de politiek zorgde, moet weg. D...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Gemeente: ‘rioolkast binnen jaar verplaatsen wordt moeilijk’

Bijna twee weken geleden ging de vlag uit aan de Hazelaarlaan. De rioolkast die het uitzicht van een...

Na twee jaar weer compost scheppen: compostdag keert terug

In coronatijd kon de compostdag niet doorgaan, maar nu we de coronaregels los kunnen laten pakt Dord...

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene...