Dordrecht, Netherlands

Ruime steun voor organisaties met een hoge energierekening

Dordtse maatschappelijke organisaties kunnen vanaf 1 januari, indien nodig, 80 procent van hun energiekosten vergoed krijgen door de gemeente. Organisaties die bijdragen aan de bestrijding van de crisis en hulpverlenen, zoals voedsel- en kledingbanken, kunnen zelfs een vergoeding krijgen van 100 procent.
Ron van de Rhee | 23 december 2022 15:00 | Aangepast op 23 december 2022 15:00
In een speciaal crisis en herstelfonds is 5 miljoen beschikbaar gesteld om organisaties die financieel in de problemen zitten overeind te houden. Sportverenigingen zullen bovendien geholpen worden met de verduurzaming van hun Accommodaties, zoals kantines en kleedkamers.

Alle organisaties zonder winstoogmerk kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Deze gaat eerst kijken of er Rijkssubsidie mogelijk is en zal daarna de verenigingen uit het Dordtse fonds aanvullend of geheel compenseren.

De regeling geldt voor een jaar en zal in de uitvoering zo laagdrempelig mogelijk gehouden worden zodat organisaties niet in lange procedures terechtkomen. Ook grote evenementen kunnen een bijdrage aanvragen van 50 procent.

De stad stelt wel als voorwaarden dat verenigingen iets terug moeten doen. Bijvoorbeeld het openstellen van de accommodaties zodat daar mensen die het koud hebben opgevangen kunnen worden.

Dordrecht loopt voorop
Dordrecht is de eerste stad in ons land die zo’n hoog budget beschikbaar stelt. In het grote Rotterdam moeten verenigingen het doen met een bijdrage van een paar ton.

Het Dordtse crisis-en herstelfonds wordt gevuld met onder andere het geld dat de Gemeente op de bank heeft staan. Dit geld kreeg Dordrecht nadat het de aandelen van ENECO had verkocht. Enkele jaren geleden trok de gemeente zich hieruit terug.

Het aanvragen van de subsidie kan gedaan worden via www.dordrecht.nl/subsidies.

Lees meer over:

energiecrisis|subsidies|

Lees ook

Project ‘Warme Kamers’ een succes en verlengd tot maart

Letterlijk en figuurlijk opwarmen, dat is de gedachte achter het initiatief van het Leger des Heils....

Heijkoop over toeslagen: 'Het is te weinig, het is onzeker en het is te ingewikkeld'

Het Rijk kwam vorig jaar met een tegemoetkoming voor mensen die in de problemen kwamen door de toren...

Dordrecht klimaatneutraal in 2040: “Iedereen op het eiland van Dordt moet mee”

Het gemeentebestuur heeft in haar ambities opgenomen dat het hele eiland van Dordrecht in 2040 klima...