Dordrecht, Netherlands

Van fabrieken ombouwen tot 'cupido-programma': hoe lossen we de wooncrisis op?

De plaatsing van ruim driehonderd studentenwoningen op het Leerpark Corrado Francke
Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen allerlei manieren om de wooncrisis op te lossen. Een week voor de Provinciale Statenverkiezingen vertellen verschillende politici bij RTV Dordrecht over hun ideeën: van fabrieken ombouwen tot een speciaal 'cupido-programma'.
Marjolein Vos | Corrado Francke | 9 maart 2023 17:25 | Aangepast op 9 maart 2023 17:25
In de week voor de verkiezingen bespreken wij met kandidaten voor de Provinciale Staten vier onderwerpen: openbaar vervoer, energie/klimaat, wonen en PFAS. Vandaag is het onderwerp wonen aan de beurt.

Veel partijen zijn het erover eens: er moeten veel meer betaalbare woningen komen. De PvdA zet bijvoorbeeld in op veertig procent sociale huur en dertig procent middenhuur. Het CDA mikt, net als D66, op dertig procent sociale huur.

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil dat percentage per gemeente afspreken en vindt dat de provincie meer naar de bewoners moet luisteren. "Er moet veel meer gebeuren dan dat je in je brievenbus een briefje vindt dat er in de buurt een woonwijk komt", ziet Robert Kaijser. Zijn oplossing? "We moeten in gesprek met mensen wat er nodig is in de wijk."

Cupido-programma
Forum voor Democratie is vooral op zoek naar de oorzaken van de wooncrisis. "Enerzijds zullen we verder moeten bouwen, al vinden we ook dat we op ons immigratiebeleid moeten letten", benadrukt Ruby Pichel. Ze komt nog wel met een creatieve oplossing: een 'cupido-programma' dat ervoor moet zorgen dat mensen bij elkaar brengt en zo niet in onnodig grote huizen leven. "Het is gekscherend en meer bouwen is enerzijds logisch, maar misschien lost het wel dertig procent van het probleem op."

Ook Belang van Nederland (BVNL) zoomt in op een oorzaak. "Wij vinden niet dat er een woningtekort is, maar een immigratieoverschot", aldus lijsttrekker Peter van der Velden. De partij vindt dat statushouders die nu in Nederland zijn wel het recht hebben op een sociale huurwoning, maar hierin geen voorrang moeten krijgen.
De PvdA vindt dat er in de komende jaren een belangrijke taak is weggelegd voor de Provinciale Staten: de regie weer in handen nemen als gemeentes niet genoeg betaalbaar bouwen. "Op een gegeven moment moet je zelf het bestemmingsplan aanpassen en de regie voeren, maar laten we eerst het gesprek voeren met gemeentes", verduidelijkt Negash, die als voorbeeld het gebrek aan sociale huurwoningen in Hendrik-Ido-Ambacht noemt. "Daarom zegt Zwijndrecht dat zij zich daar ook niet aan houden. Daar zijn mensen die betaalbaar willen wonen de dupe van."

Bouwen in het groen?
Is bouwen in het groen een taboe? Voor de een wel, voor de ander niet. De ChristenUnie, zo zegt lijsttrekker Steven Datema, wil allereerst in de bebouwde kom bouwen. "Maar als je kijkt naar klimaatverandering, is het belangrijk om veel groen te hebben." Als de natuur in de stad dreigt te verdwijnen voor woningbouw, wil de ChristenUnie aan de rand van dorpen of steden bouwen.

De PvdA wil voor zeker zeventig procent in de bebouwde kom bouwen. "Als het echt niet kan, moeten we aan de buitenkant van stadskernen kunnen bouwen. Maar laten we eerst inzetten op wat wél mogelijk is in de stad."

CDA: eerst genoeg draagvlak
Ook D66 en Volt willen alleen het groen in "als het echt niet anders kan". Het CDA vindt dat hier eerst genoeg draagvlak voor moet zijn én benadrukt dat het karakter van dorpen behouden moet blijven."

"We willen ook vooral dat het juiste type woning op de juiste plek gebouwd wordt", zegt Simon Bleijenberg (Volt). Als voorbeeld noemt hij het bouwen van studentenwoningen in de buurt van (hoge)scholen.

Bedrijventerreinen
De BoerBurgerBeweging (BBB) ziet, net als de PvdA, voornamelijk kansen op bedrijventerreinen. "Die staan soms voor de helft leeg.", ziet Kaijser, die bedrijven wil clusteren en het vrijgekomen deel wil gebruiken voor woningbouw. "Dus het kan echt nog wel binnenstedelijk." Daar is ook BVNL het mee eens, vindt Van der Velden. "Persoonlijk denk ik dat we de hoogte in moeten."

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Hier worden binnenkort 71 duurzame sociale huurwoningen gebouwd in Crabbehof

Woningcorporatie Woonbron en aannemer Waal gaan 71 nieuwbouwappartementen realiseren aan de Frank va...

Te weinig plekken voor statushouders door krapte op woningmarkt

In totaal kregen 197 statushouders vorig jaar een woning toegewezen in Dordrecht. Dat zijn er 44 min...

Nieuwe eisen aan woningbouwplannen hebben weinig gevolgen voor Dordrecht

De provincie Zuid-Holland heeft besloten dat twee derde van de huizen bij nieuwbouwprojecten moet be...

3000 tot 4000 nieuwe woningen in nieuwe stadswijk Maasterras stap dichterbij

Een autoluwe, groene wijk, waar wonen en werken samenkomen. En dat dichtbij de binnenstad en vlakbij...

Van bruut betonnen kantoorkolos naar woongebouw: regiokantoor in de race voor Puienprijs

Welke opgeknapte pui is de mooiste van Dordrecht? Die vraag staat centraal bij de Dordtse Puienprijs...

Arie Slob wordt informateur in Zuid-Holland, vijf partijen in beoogde coalitie

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil in de provincie Zuid-Holland verder met de beoogde coalitie met VVD,...