Dordrecht, Netherlands

Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid stuurt tien reddingswerkers naar getroffen gebied Turkije

Een USAR-reddingswerker tijdens een oefening in Hendrik-Ido-Ambacht USAR.NL
Nederland stuurt een Urban Search and Rescue (USAR) team naar het door een aardbeving getroffen gebied in Zuidoost Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gemeld op Twitter. "Dit team bestaat uit politie- en militair personeel, ehbo'ers en brandweerlieden", zegt Hoekstra.
Redactie RTV Dordrecht | 6 februari 2023 12:00 | Aangepast op 6 februari 2023 12:00
Vanuit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vertrekken er tien reddingswerkers. Die verzamelden maandagochtend in Zwijndrecht en vertrekken in de loop van de dag naar Turkije. In totaal gaan er volgens een woordvoerder van USAR 65 nederlandse reddingswerkers en acht reddingshonden die kant op. Daar gaan ze ondersteunen bij de zoektocht naar overlevenden en het ruimen van puin.

In de nacht van 5 op 6 februari zijn Turkije en Syrië geraakt door één van de zwaarste aardbevingen die er ooit in die regio zijn gemeten, met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Momenteel staat het dodental op meer dan 1200 met meer dan 5000 gewonden of vermisten. Dat aantal kan nog ver oplopen, aangezien er nog veel mensen onder het puin liggen. De aardbeving gebeurde in de nacht, waardoor veel slachtoffers in hun slaap zijn overvallen.

Turkije ligt op een breuklijn tussen de Euraziatische en de Afrikaanse continentale platen, waardoor er in de regio wel vaker aardbevingen plaatsvinden. Er is al jaren kritiek in het land over het gebrek aan richtlijnen om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Daardoor zijn veel gebouwen kwetsbaar, dat werd door deze aardbeving des te meer duidelijk. Volgens een Nederlandse correspondent in Turkije zijn er in totaal meer dan 1700 gebouwen ingestort, verdeeld over tien grote steden.

Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. Nationaal en internationaal. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit. Bijvoorbeeld na instortingen van gebouwen, aardbevingen of –verschuivingen, ongevallen in tunnels, een orkaan of dergelijke. USAR.NL kan binnen 4 uur in Nederland inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.

Het USAR is een liveblog gestart, hier kunnen belangstellenden zien wanneer de reddingswerkers uit onze regio in het getroffen aankomen en wat ze daar doen. Ruim twee jaar geleden maakten wij een reportage over het USAR, toen zij oefenden bij het oude Refaja ziekenhuis. Die reportage is hieronder te vinden.

Lees meer over:

Turkije|Aardbeving|Syrie|

Lees ook

Benefietwedstrijd levert 100.000 euro op

Het evenement Hart4Slachtoffers, afgelopen weekend aan de Krommedijk in Dordrecht, heeft een geldbed...

Video-analist Kenny maakte aardbeving van dichtbij mee: ‘Was best heftig’

Een klus voor de nationale voetbalselectie van Congo-Brazzaville kreeg voor Kenny Basteleus (32) een...

Vier voorgangers spreken in Grote Kerk gebed uit voor Turkije en Syrië

Op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië sprak...

Masum keert terug uit rampgebied Turkije: ‘Dit heeft mij diep geraakt’

Dordtenaar Masum Kolkilic is teruggekeerd uit het Turkse rampgebied. Hij is diep onder de indruk wat...

Dordtenaren organiseren op 26 april benefietduel voor slachtoffers aardbeving

Dordrecht staat op woensdag 26 april in het teken van een sportieve actiedag voor de slachtoffers va...

Kolkiliç vertrokken naar Turkije om ingezameld geld persoonlijk te overhandigen

Met pijn in zijn hart kijkt hij naar de beelden uit het rampgebied. Masum Kolkiliç komt zelf uit de...