Dordrecht, Netherlands

Verwarring over nieuwe busbaan op Thorbeckeweg waar helemaal geen bus meer rijdt: 'Bewuste keuze'

Op de Thorbeckeweg is opnieuw een busbaan aangebracht. Jan van den Hout
Met verbazing bekeek omwonende Jan van den Hout vorige week de nieuwe belijning op de Thorbeckeweg. Na het afronden van de werkzaamheden bleek er weer een busbaan op de weg te zijn aangebracht, terwijl er - na veel commotie - helemaal geen bus meer rijdt op deze weg. De gemeente Dordrecht laat weten dat dit een bewuste keuze was.
Robin Nanninga | 11 april 2022 11:31 | Aangepast op 11 april 2022 11:31
De route van buslijn 3 is vorig jaar aangepast, ondanks bezwaren van reizigers uit Crabbehof. De bushalte op de Thorbeckeweg is verdwenen, waardoor omwonenden - veelal ouderen - een stuk verder moeten lopen om op de bus te kunnen stappen. Niet alleen reizigers, maar óók de gemeente Dordrecht betreurde dat besluit, blijkt nu.

Tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de Thorbeckeweg is de busbaan namelijk 'gewoon' weer toegevoegd aan de weg, terwijl er dus helemaal geen bus meer rijdt. "Heel begrijpelijk dat dat vraagtekens oproept. Toch is dit een bewuste keuze geweest", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Al in uitvoering
Hij licht het besluit toe: "Het project was al in uitvoering toen Qbuzz de definitieve keus maakte om hier geen bus meer te laten rijden. Aan de busbaan hangen verkeerskundig meer zaken vast dan alleen de markering op straat. Als we de busbaan nu weg zouden halen, moet de weg/kruising behoorlijk aangepast worden. Toen het besluit van Qbuzz duidelijk werd, hebben we toch besloten het werk zoals gepland uit te laten voeren, inclusief busbaan."


De gemeente wil namelijk, net als omwonenden, graag dat de bus hier weer gaat rijden. "Dit hebben we ook aangegeven bij de provincie en Qbuzz. Als de bus ter zijner tijd inderdaad terugkeert zoals wij en de bewoners willen, dan willen we niet dat de complete inrichting weer opnieuw moet. Daarom is ervoor gekozen de weg terug te brengen zoals het was, inclusief dit stukje busbaan. Mocht deze situatie op enige wijze leiden tot verwarring bij het verkeer, dan bekijken we of we dit met tijdelijke maatregelen kunnen aanpakken."

'Samen een vuist maken'
Omwonende Jan van den Hout - mede-initiatiefnemer van het Reizigersoverleg regio Dordrecht - is verrast door deze reactie van de gemeente. "Opmerkelijk, wij hebben niet het signaal gekregen dat de gemeente hierop heeft aangedrongen bij de provincie en Qbuzz. Jammer dat niet gecommuniceerd is met de reizigers. Wij blijven hiermee aan de slag gaan en kunnen hopelijk nu samen met de gemeente Dordrecht een vuist maken."
De gemeente wil net als omwonenden dat de bus weer over de Thorbeckeweg rijdt. Jan van den Hout

Lees ook

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...

Niet meer met contant geld betalen bij parkeerautomaten

Het is vanaf maandag 2 oktober niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten op...

Gemeente controleert woningen na signalen overbewoning en uitbuiting

Team Handhaving heeft vorige week donderdag acht woningen in onze stad bezocht nadat er meldingen wa...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...

De route naar een levendige(re) binnenstad, waar staan we nu?

Slijpen aan een ruwe Diamant, dat was ruim anderhalf jaar geleden de naam van het meer dan veertig p...

Rol gemeente in de strijd tegen PFAS-vervuiling vrijwel uitgespeeld

De gemeente Dordrecht heeft het maximale gedaan in de strijd tegen de uitstoot en en verontreiniging...