Dordrecht, Netherlands

Vond er een grote Dordtse affaire plaats tijdens WO II?

Op een deel van de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht rust al, vanaf de bevrijding in 1945, een taboe. Harry Evers, moest tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de politieke politie (Duitse politie) werken. Was hij een oorlogsmisdadiger of speelde hij juist een heldenrol in het verzet? Historicus en politieagent, Frank van Riet, raakte tijdens een ander onderzoek gefascineerd door deze geschiedenis.
Stephanie Roggekamp | 14 oktober 2022 10:05 | Aangepast op 14 oktober 2022 10:05
Wat hem zo boeide tijdens het onderzoek? Tientallen politieagenten, waaronder twee Dordtse, zouden elke keer als ze een huis van joodse mensen hadden ‘ontruimd’ feestvieren. Dit verhaal kwam hij tegen tijdens een ander onderzoek over het 'Handhaven onder de Nieuwe Orde'.

Een strijd
Tijdens verder onderzoek kwam Van Riet erachter dat er geen diepgaand onderzoek is geweest naar vragen als: Waarom bleef de top van de illegaliteit Harry Evers tot het bittere eind steunen? Wist hij te veel over een interne machtsstrijd of over andere zaken rond de illegaliteit die het daglicht niet konden verdragen? Hoe konden de drie Dordtse politiemannen uitgroeien tot beruchte en gevreesde handlangers van de bezetter? Waren zij representatief voor het hele Dordtse politiekorps of behoorden zij tot de uitzonderingen?

Zo kwam Van Riet erachter dat er sprake leek te zijn van een ‘Dordtse affaire’. Van Riet: “Een verhaal die diep was weggestopt en waar bijna niemand meer aan herinnerd wilde worden. De gebeurtenissen die in Dordrecht tot deze affaire leidden, vertonen dezelfde kenmerken als andere affaires waarmee Nederland na de bevrijding te maken kreeg, zoals de Velser affaire of de affaires Sanders", vertelt hij. Onderzoek toont volgens hem zelfs direct verband tussen enkele van deze affaires.

Benieuwd naar het verhaal van Frank van Riet? Bekijk het hier:
Let op: onder de video gaat het verhaal verder
Een van de verhalen uit het boek speelt zich af aan de Singel 160. In de oorlog werden joodse mensen uit het huis gezet, waarna het gebouw werd omgetoverd tot een politiek politiebureau. Evers werkte vanuit daar met een collega. Van Riet: “Het opvallendste is dat daar vaak aanwijzingen op een presenteerblaadje kregen aangewezen.” Tegelijkertijd hielp hij mee in het verzet, maar “veel acties mislukte opvallend genoeg ook.”

6 jaar lang
Het onderzoek heeft Van Riet gebaseerd op honderden proces verbalen en getuigenschriften. Daarnaast heeft hij gesproken met verschillende nabestaanden, al wilde niet iedereen meewerken. “Voor sommigen is dit stuk uit de geschiedenis een afgesloten hoofdstuk.” In totaal heeft Van Riet zes jaar gewerkt aan het onderzoek en het schrijven van een boek.

Het boek
Het hele verhaal over de Dordtse affaire heeft Frank van Riet dus beschreven in zijn boek ‘De Dordtse Affaire’. Met de gebeurtenissen en waarheden achter de aanslag bij Park Merwestein, het politieke politiebureau aan de Singel en ook het verhaal van Evers ná de oorlog. Hoe kan het dat Harry Evers nooit is veroordeeld voor de liquiditaties waarvoor hij verantwoordelijk was.

Donderdag 20 oktober wordt het boek gepresenteerd in de Wilhelminakerk in Dordrecht. Burgemeester Kolff ontvangt het eerste exemplaar en ook zullen Kees Weltevreden en Frits Barend spreken.
Frank van Riet RTV Dordrecht

Meest gelezen

Lees ook

Een wandeltocht, dozen vol medicijnen en collectes: dit doen Dordtenaren voor Oekraïne

We berichtten donderdag al over spontane inzamelingsacties voor Oekraïne bij Dordtse bedrijven. Toc...

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de...

Herdenken Tweede Wereldoorlog steeds belangrijker: 'Herinnering is straks geschiedenis'

“Het wordt steeds belangrijker om de oorlog te blijven herdenken”, zei Wim de Leur, voorzitter v...

Crownpointpand in de stad moet Oekraïners dit jaar onderdak bieden

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid moet de komende tijd onderdak bieden aan ruim 2000 vluchteling...

Geen gefeest, maar toch staan Dordtenaren stil bij Bevrijdingsdag: 'Belangrijk!'

Op de eerste Bevrijdingsdag sinds coronatijd wordt er in Dordrecht maar weinig gefeest. De meeste me...

De allerlaatste struikelsteen ligt op z'n plek in Dordrecht: 'Deze mensen mogen we niet vergeten'

Na een klus van negen jaar is maandag dan eindelijk de laatste herdenkingssteen, ook wel Stolperstei...