Dordrecht, Netherlands

Voorverkoop van vuurwerk gaat als een lopend vuurtje

Vuurwerkverkoop RTV Dordrecht
Twee jaar hebben ze moeten wachten, de vuurwerkverkopers. Vanwege de corona-uitbraak werd het verkopen en afsteken van vuurwerk de afgelopen twee jaar verboden. Dit jaar lijkt het dan eindelijk weer te mogen en dat merken twee van de grootste vuurwerkhandelaren in Dordrecht maar al te goed.
Jordy Nijenhuis | 10 november 2022 07:00 | Aangepast op 10 november 2022 07:00
Half oktober gingen de webshops online. John Brand van VTC Vuurwerk, ziet de bestellingen van zijn vuurwerk sindsdien oplopen. Het is nog lastig te zeggen of het nu al meer is dan anders. "Maar", zegt hij: "de mensen willen weer knallen. Dat is zichtbaar."

En dat komt goed uit, want doordat er vorig jaar en het jaar daarvoor niet verkocht mocht worden, is de voorraad inmiddels prima op peil. Ook Leo Pap van het gelijknamige VuurwerkPAP ziet de verkoop lekker gaan. “Vanaf de dag dat de website online is, zie je weer bestellingen binnenkomen. Nu zijn dat vaak nog bekende klanten, namen die je elk jaar weer terugziet. Het gaat meestal echt pas hard rond de interklaasperiode", aldus Pap.
Vuurwerk Unsplash Images
Weinig zorgen voor nieuw verbod
De heren vrezen niet voor een nieuw verbod vanwege corona. “Je ziet dat er aanzienlijk minder besmettingen zijn dan vorige jaren. Ik ga er dan ook voor de volle honderd procent vanuit dat we dit jaar gewoon mogen knallen,” vertelt Brand. Ook Pap maakt zich weinig zorgen. “Een paar weken geleden was er even paniek omdat de besmettingen opliepen, maar dat vlakte ook weer snel af. Er moet nu wel heel wat gebeuren wil de verkoop ook dit jaar niet door gaan.”

Vorig jaar werd er ondanks het verbod tóch massaal geknald in Nederland. In de weken voor de jaarwisselingen deden onze Belgische buren het goed in de verkoop van het vuurwerk. Ook dit jaar zijn er weer berichten dat veel Nederlanders de grens overgaan. Pap ergert zich daar aan. “Voor het siervuurwerk hoef je het niet te doen. De Nederlandse compountboxen zijn tegenwoordig erg goed en mooi. Bovendien knallen ze ook hard. Daarmee help je de Nederlandse verkopers niet door het in het buitenland te halen.”

Beide heren verwachten dit jaar een recordomzet in de verkoop aan vuurwerk. Al houden ze ook in het achterhoofd dat bijvoorbeeld de benzine- en energieprijzen veel duurder zijn geworden. Wellicht wordt er daardoor iets minder vuurwerk verkocht. Liefhebbers die het vuurwerk in de winkels willen kopen, moeten nog even wachten.

Vuurwerkverkopen en mee naar huis nemen mag pas de laatste drie dagen van het jaar. Afsteken mag op 31 december tussen 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur.

Lees meer over:

Vuurwerk|oud en nieuw|oliebollen|

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Fors minder schade tijdens jaarwisseling in Dordrecht, ‘maar het blijft onacceptabel’

De gemeente schat de schade als gevolg van de jaarwisseling in op 19.600 euro. Dat is fors minder da...

Kerstbomen en vuurwerkafval ingeleverd in de regio

De feestdagen zijn weer voorbij en dus kan de kerstboom weer de deur uit. Op 22 verschillende plekke...

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer ...

Lever je kerstboom in bij een van de tweeëntwintig inleverpunten in Dordrecht

Dordtenaren kunnen dit jaar op tweeëntwintig plekken hun kerstbomen inleveren. De bomen kunnen op 2 ...

Duizenden oliebollen vliegen de Dordtse kramen uit: 'Ik mag niet mopperen'

De jaarwisseling komt eraan en daarom is op veel plekken in Dordrecht de geur van warme oliebollen g...

Vuurwerkverkoop van start: 'Hopelijk kunnen we dit nog jarenlang volhouden'

De start van de vuurwerkverkoop: de Dordtenaar John Brand moest er bijna drie jaar lang op wachten, ...