Dordrecht, Netherlands

Voorverkoop van vuurwerk gaat als een lopend vuurtje

Vuurwerkverkoop RTV Dordrecht
Twee jaar hebben ze moeten wachten, de vuurwerkverkopers. Vanwege de corona-uitbraak werd het verkopen en afsteken van vuurwerk de afgelopen twee jaar verboden. Dit jaar lijkt het dan eindelijk weer te mogen en dat merken twee van de grootste vuurwerkhandelaren in Dordrecht maar al te goed.
Jordy Nijenhuis | 10 november 2022 07:00 | Aangepast op 10 november 2022 07:00
Half oktober gingen de webshops online. John Brand van VTC Vuurwerk, ziet de bestellingen van zijn vuurwerk sindsdien oplopen. Het is nog lastig te zeggen of het nu al meer is dan anders. "Maar", zegt hij: "de mensen willen weer knallen. Dat is zichtbaar."

En dat komt goed uit, want doordat er vorig jaar en het jaar daarvoor niet verkocht mocht worden, is de voorraad inmiddels prima op peil. Ook Leo Pap van het gelijknamige VuurwerkPAP ziet de verkoop lekker gaan. “Vanaf de dag dat de website online is, zie je weer bestellingen binnenkomen. Nu zijn dat vaak nog bekende klanten, namen die je elk jaar weer terugziet. Het gaat meestal echt pas hard rond de interklaasperiode", aldus Pap.
Vuurwerk Unsplash Images
Weinig zorgen voor nieuw verbod
De heren vrezen niet voor een nieuw verbod vanwege corona. “Je ziet dat er aanzienlijk minder besmettingen zijn dan vorige jaren. Ik ga er dan ook voor de volle honderd procent vanuit dat we dit jaar gewoon mogen knallen,” vertelt Brand. Ook Pap maakt zich weinig zorgen. “Een paar weken geleden was er even paniek omdat de besmettingen opliepen, maar dat vlakte ook weer snel af. Er moet nu wel heel wat gebeuren wil de verkoop ook dit jaar niet door gaan.”

Vorig jaar werd er ondanks het verbod tóch massaal geknald in Nederland. In de weken voor de jaarwisselingen deden onze Belgische buren het goed in de verkoop van het vuurwerk. Ook dit jaar zijn er weer berichten dat veel Nederlanders de grens overgaan. Pap ergert zich daar aan. “Voor het siervuurwerk hoef je het niet te doen. De Nederlandse compountboxen zijn tegenwoordig erg goed en mooi. Bovendien knallen ze ook hard. Daarmee help je de Nederlandse verkopers niet door het in het buitenland te halen.”

Beide heren verwachten dit jaar een recordomzet in de verkoop aan vuurwerk. Al houden ze ook in het achterhoofd dat bijvoorbeeld de benzine- en energieprijzen veel duurder zijn geworden. Wellicht wordt er daardoor iets minder vuurwerk verkocht. Liefhebbers die het vuurwerk in de winkels willen kopen, moeten nog even wachten.

Vuurwerkverkopen en mee naar huis nemen mag pas de laatste drie dagen van het jaar. Afsteken mag op 31 december tussen 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur.

Lees meer over:

Vuurwerk|oud en nieuw|oliebollen|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Jaarwisseling levert in Dordrecht bijna 34 duizend euro schade op

Oud en Nieuw heeft in Dordrecht voor meer schade dan vorig jaar gezorgd. De gemeente schat de schade...

Plonzend het nieuwe jaar in

Zo’n 20 Dordtenaren begonnen 2024 fris en fruitig met de Nieuwjaarsduik. Dit jaar niet in de Merwela...

De beste wensen! Receptie in Dordrecht, feest in Zwijndrecht

De politici hebben nu nog vakantie, maar volgende week dinsdag 9 januari kun je ze de hand schudden ...

Oud en Nieuw relatief rustig verlopen in Dordt

De jaarwisseling is in Dordrecht en de andere Drechtsteden zonder al te grote incidenten verlopen. D...

Vuurwerkverkoop van start

Het einde van het jaar komt in zicht en dat betekent dat het bij vuurwerkliefhebbers weer begint te ...

Burgemeester Kolff: "We hebben raddraaiers tijdens de jaarwisseling op de korrel"

De Dordtse VVD heeft burgemeester Kolff gevraagd keihard op te treden tegen mensen die tijdens de ja...