Dordrecht, Netherlands

Vuurwerkverkoop van start: 'Hopelijk kunnen we dit nog jarenlang volhouden'

Op zoek naar vuurwerk in Dordrecht Corrado Francke
De start van de vuurwerkverkoop: de Dordtenaar John Brand moest er bijna drie jaar lang op wachten, maar donderdag was het weer zover. De vorige twee jaarwisselingen zorgde corona immers voor een verkoop- en afsteekverbod. "Het is een traditie die er gewoon bijhoort", zegt de vuurwerkverkoper.
Corrado Francke | 29 december 2022 15:42 | Aangepast op 29 december 2022 15:42
Sierpotten, lonten, sterretjes en meer: er vliegt donderdag van alles over de toonbank in VTC Vuurwerk, de winkel van John. Twintig medewerkers in dezelfde shirts rennen heen en weer naar het magazijn en volle tassen vuurwerk verlaten in rap tempo de winkel. Buiten staan zelfs verkeersregelaars om opstoppingen te voorkomen.

Sfeerbeleving
Op dag één van de verkoop komen al veel mensen hun vuurwerk ophalen. "Online kunnen mensen filmpjes van het vuurwerk zien", wijst hij op de vele bestellingen, "maar ook veel mensen komen het hier uitzoeken en willen advies. Het is ook een stukje sfeerbeleving."

De drukste dag voor de medewerkers - John weet het zeker - wordt oudjaarsdag. Zeker nu 31 december op zaterdag valt en meer mensen een vrije dag hebben.
Verboden knalvuurwerk gaan we dit jaar volgens Brand "eigenlijk niet missen" omdat de grotere dozen met siervuurwerk dit jaar populair zijn. "Die dozen hebben ook meerdere lonten zodat je ze veilig aan elkaar kunt koppelen en een vuurwerkshow kan bouwen. Daar komt ook nog bij dat we ons nu beter onderscheiden van illegaal vuurwerk. Want alles wat knalt, is illegaal."

Goede berichten
Daarom vindt Brand ook dat een landelijk vuurwerkverbod nooit nut heeft. "Vorig jaar werd er heel veel vuurwerk afgestoken terwijl de legale handel het niet mocht verkopen. Je ziet nu ook goede berichten dat er bijvoorbeeld minder jongeren naar Halt worden gestuurd. Ik heb het gevoel dat we op de goede weg zijn."

Brand benadrukt dat vuurwerk veilig is. "Als je er op een verkeerde manier mee omgaat, dan maak je het zelf onveilig. Maar dat kun je niet de branche aanrekenen."
Drukte in het magazijn van VTC Vuurwerk Corrado Francke
Wie de komende dagen in ieder geval niet in de rij staat bij John, is de Partij voor de Dieren. De partij lanceerde medio december een vuurwerkmeldpunt. In Dordrecht zijn er ongeveer 145 meldingen gemaakt, de wijk Crabbehof is koploper in het aantal meldingen.

“Wij hopen met het meldpunt ervoor te zorgen dat het makkelijker is om vuurwerkoverlast te handhaven en uiteindelijk sturen wij aan op een algemeen verbod”, aldus Carla van Viegen van de provinciale Partij voor de Dieren. Van Viegen wil alle meldingen doorgeven aan de politie “zodat zij actie kunnen ondernemen”.

'Houd het gezellig'
De jaarwisseling vorig jaar leverde, ondanks het verbod, ruim 50 duizend euro schade op in Dordrecht. "Gebruik geen vuurwerk waar het niet voor bestemd is, zoals het gooien naar handhavers of andere hulpdiensten”, roept John op. “Houd het met zijn allen gezellig en dan kunnen we dit nog jarenlang volhouden."

Lees ook

Kolff wil dat Papendrecht en Zwijndrecht meebetalen aan vuurwerkshow

Burgemeester Kolff van Dordrecht heeft Papendrecht en Zwijndrecht in een brief uitgenodigd om mee te...

Fors minder schade tijdens jaarwisseling in Dordrecht, ‘maar het blijft onacceptabel’

De gemeente schat de schade als gevolg van de jaarwisseling in op 19.600 euro. Dat is fors minder da...

Kerstbomen en vuurwerkafval ingeleverd in de regio

De feestdagen zijn weer voorbij en dus kan de kerstboom weer de deur uit. Op 22 verschillende plekke...

Een relatief rustige jaarwisseling, discussie vuurwerkverbod laait weer op

Het is ieder jaar een terugkerende discussie: wel of geen vuurwerkverbod? Ook dit jaar ging er weer ...

Lever je kerstboom in bij een van de tweeëntwintig inleverpunten in Dordrecht

Dordtenaren kunnen dit jaar op tweeëntwintig plekken hun kerstbomen inleveren. De bomen kunnen op 2 ...

Van storm Eunice tot The Voice: dit waren onze meest gelezen berichten van 2022

Van schattige dierenverhalen tot treurige 112-berichten en van FC Dordrecht tot Chemours: via onze w...