Dordrecht, Netherlands

Wat weten we nu van de Romeinse villa bij het gezondheidspark?

Stadsdebot
Enkele kapotte dakpannen, potten, make-up spullen en een speerpunt. Het zijn een paar van de gevonden voorwerpen tijdens de opgravingen bij het gezondheidspark in 2010 en 2020. Toentertijd werd de bodem grondig afgezocht naar een mogelijke fundering van een Romeins villaterrein.
Stephanie Roggekamp | 25 maart 2022 16:30 | Aangepast op 25 maart 2022 15:54
Er is uiteindelijk nooit een fundering tevoorschijn gekomen, alleen veel spullen. Het maakt de ontdekking niet minder uniek vindt Marc Host, Dordtse archeoloog. We weten namelijk nog weinig van de Romeinse tijd in Dordrecht. "Al het vondstmateriaal dateert uit een tijd van de eerste tot en met de derde eeuw. Maar het meeste komt uit de tweede eeuw na Christus."

Stijlkenmerken
"We weten dat de vondsten uit de Romeinse tijd komen, omdat er door de eeuwen heen stijlkenmerken zijn. Zo is het aardewerk echt puur Romeins; dat kan gewoon niks anders." Datzelfde geldt volgens Dorst voor de sieraden. "Sommige items waren een tijdje hot en daarna niet meer. De geëmailleerde mantelspelden komen voornamelijk voor in de tweed eeuw", vertelt Dorst. Drinkglazen waren in die tijd een luxegoed, maar ook daar is een klein stukje van gevonden. "Zo weten we zeker dat er welgestelde mensen hebben geleefd op deze locatie.

Benieuwd naar de andere gevonden spullen? Bekijk het hier:
Ondanks alle spullen blijft het verhaal achter de mogelijke villa een raadsel. "We hebben een heleboel voorwerpen gevonden, maar geen muren en palen." In 2010 werd de Romeinse vindplaats ontdekt en in 2020 gingen archeologen opzoek naar de fundering van het villacomplex. Dat is alleen nooit gevonden. "Het is dus een raadsel hoe de voorwerpen hier zijn terecht gekomen." Aan de hand van proefsleuven is de gehele omgeving afgezocht, maar een fundering kwam niet naar boven. "Een mogelijkheid is - en ik denk dat dat het meest waarschijnlijke is - is dat de plek waar het huis heeft gestaan, door water is geërodeerd."

Niet alleen afval
Het merkwaardige blijft volgens Dorst dat als de spullen gestort zijn door de mens je alleen maar afval zult vinden. Denk daarbij aan gebroken potjes en resten van bouwmateriaal. "Maar er zijn juist een heleboel mooie voorraden gevonden, zoals: sieraden, munten en make-up materiaal."

Hoewel het specialistische onderzoek bijna is afgrond, moeten alleen de resultaten van het gevonden dierlijk bot nog binnenkomen. Aan het einde van het jaar moet het gehele onderzoek klaar zijn.

Wie er precies hebben geleefd en hoe, blijft een raadsel waar we waarschijnlijk nooit achter gaan komen. Wellicht dat we wel meer te weten komen over de Romeinse tijd in Dordrecht als er gegraven gaat worden voor de renovatie van de spoorzone.  De gevonden spullen bij het gezondheidspark zijn op een later moment te bewonderen in de kelder Het Hof van Nederland, zodra deze is gerenoveerd.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Verdwenen struikelstenen teruggeplaatst: ‘We zijn er heel gelukkig mee’

De drie verdwenen struikelstenen zijn terug op de plek waar ze uit de stoep zijn gewrikt. Maandagoch...

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Kunst op geluidswanden langs de N3

Misschien is het je al opgevallen, er zijn opvallende geluidsschermen geplaatst op viaducten langs d...

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activite...

Afslag Gezondheidspark N3 tot eind 2023 dicht voor aanleg geluidschermen

Binnenkort worden er geluidschermen geplaatst langs de N3, ter hoogte van het Albert Schweitzer en d...

Inkleuren oude kaart Dordrecht; een digitaal monnikenwerk

Marcus Laman kleurde dertig historische binnensteden in, nu is hij klaar met een oude kaart van Dord...