Dordrecht, Netherlands

Wat weten we nu van de Romeinse villa bij het gezondheidspark?

Stadsdebot
Enkele kapotte dakpannen, potten, make-up spullen en een speerpunt. Het zijn een paar van de gevonden voorwerpen tijdens de opgravingen bij het gezondheidspark in 2010 en 2020. Toentertijd werd de bodem grondig afgezocht naar een mogelijke fundering van een Romeins villaterrein.
Stephanie Roggekamp | 25 maart 2022 16:30 | Aangepast op 25 maart 2022 15:54
Er is uiteindelijk nooit een fundering tevoorschijn gekomen, alleen veel spullen. Het maakt de ontdekking niet minder uniek vindt Marc Host, Dordtse archeoloog. We weten namelijk nog weinig van de Romeinse tijd in Dordrecht. "Al het vondstmateriaal dateert uit een tijd van de eerste tot en met de derde eeuw. Maar het meeste komt uit de tweede eeuw na Christus."

Stijlkenmerken
"We weten dat de vondsten uit de Romeinse tijd komen, omdat er door de eeuwen heen stijlkenmerken zijn. Zo is het aardewerk echt puur Romeins; dat kan gewoon niks anders." Datzelfde geldt volgens Dorst voor de sieraden. "Sommige items waren een tijdje hot en daarna niet meer. De geëmailleerde mantelspelden komen voornamelijk voor in de tweed eeuw", vertelt Dorst. Drinkglazen waren in die tijd een luxegoed, maar ook daar is een klein stukje van gevonden. "Zo weten we zeker dat er welgestelde mensen hebben geleefd op deze locatie.

Benieuwd naar de andere gevonden spullen? Bekijk het hier:
Ondanks alle spullen blijft het verhaal achter de mogelijke villa een raadsel. "We hebben een heleboel voorwerpen gevonden, maar geen muren en palen." In 2010 werd de Romeinse vindplaats ontdekt en in 2020 gingen archeologen opzoek naar de fundering van het villacomplex. Dat is alleen nooit gevonden. "Het is dus een raadsel hoe de voorwerpen hier zijn terecht gekomen." Aan de hand van proefsleuven is de gehele omgeving afgezocht, maar een fundering kwam niet naar boven. "Een mogelijkheid is - en ik denk dat dat het meest waarschijnlijke is - is dat de plek waar het huis heeft gestaan, door water is geërodeerd."

Niet alleen afval
Het merkwaardige blijft volgens Dorst dat als de spullen gestort zijn door de mens je alleen maar afval zult vinden. Denk daarbij aan gebroken potjes en resten van bouwmateriaal. "Maar er zijn juist een heleboel mooie voorraden gevonden, zoals: sieraden, munten en make-up materiaal."

Hoewel het specialistische onderzoek bijna is afgrond, moeten alleen de resultaten van het gevonden dierlijk bot nog binnenkomen. Aan het einde van het jaar moet het gehele onderzoek klaar zijn.

Wie er precies hebben geleefd en hoe, blijft een raadsel waar we waarschijnlijk nooit achter gaan komen. Wellicht dat we wel meer te weten komen over de Romeinse tijd in Dordrecht als er gegraven gaat worden voor de renovatie van de spoorzone.  De gevonden spullen bij het gezondheidspark zijn op een later moment te bewonderen in de kelder Het Hof van Nederland, zodra deze is gerenoveerd.

Lees ook

Bunkerdag: een stukje geschiedenis verborgen onder het zand

Aan de kust tref je niet alleen maar bakkende Hollanders aan, ook bunkers vind je hier in overvloed....

Gezocht: trotse, Dordtse eigenaren van monumenten

De jaarlijkse Open Monumentendagen komen er weer aan. Op 11 en 12 september neemt Dordrecht een stap...

Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland telt 33 opmerkelijke, maar vergeten Dordtse vrouwen

Onze geschiedenisboeken zijn vooral gedomineerd door mannen en dat terwijl sommige vrouwen ook beruc...

Middeleeuwse mannen ondergaan CT-scan in Dordts ziekenhuis

Voor de afdeling Radiologie in het Albert Schweitzer Ziekenhuis was er maandagavond 13 februari een ...

46 knotplatanen maken plaats voor woningen Middenzone Gezondheidspark

De gemeente is begonnen met het uitgraven van de knotplatanen langs de Overkampweg en de Karel Lotsy...