Dordrecht, Netherlands

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Wij helpen je aan de hand van vier thema’s

Aan de Provinciale Staten Corrado Francke
Op woensdag mag jij weer het stemhokje in en deze keer is dat voor de Provinciale Statenverkiezingen. Als jij nog niet weet wie jouw stem krijgt, helpen wij je graag een handje. Dertien partijen vertellen bij RTV Dordrecht hun standpunt over vier belangrijke thema’s voor onze regio: openbaar vervoer, energie, wonen en PFAS.
Corrado Francke | 14 maart 2023 12:30 | Aangepast op 13 maart 2023 15:52
RTV Dordrecht nodigde alle twintig partijen uit die woensdag overal in Zuid-Holland op de kieslijst staan. Dertien partijen gingen in op deze uitnodiging en vertelden over twee van de vier onderwerpen.

Openbaar vervoer
De bereikbaarheid van onze regio staat onder druk en daarom is er een forse investering nodig, zeggen veel partijen. “Wij zien het openbaar vervoer als een basisrecht”, vertelt Adem Mustafa Negash (PvdA). SP-lijsttrekker Lies van Aelst vult aan: “De overheid investeert vooral in wegen, maar dat lost de files niet op.” De BoerBurgerBeweging (BBB) vindt het juist belangrijk dat er eerst met bewoners wordt gepraat voor de provincie keuzes maakt.

Dagmar van den Herik (CDA) ziet, net als de linkse partijen, dat de provincie is doorgeslagen in het liberale beleid in de afgelopen jaren. 50PLUS-leider Ellen Verkoelen vindt dat openbaar vervoer niet meer een hoge plek op de prioriteitenlijst van het provinciebestuur heeft, terwijl dat wel zou moeten. GOUD-lijsttrekker Willem Bakx wil vooral strengere eisen richting de concessiehouders in het regionale openbaar vervoer.

Bekijk hier hoe de zes partijen denken over het openbaar vervoer in onze regio:
Energie
Veel partijen zijn het met elkaar eens: er moeten in onze regio veel meer zonnepanelen komen op daken van huizen en bedrijven. Al zijn er ook verschillen: D66 en de Partij voor de Dieren willen wel windturbines, maar alleen onder voorwaarden, bijvoorbeeld niet bij natuurgebieden. Veel andere partijen zijn resoluut tegen windmolens. “Wij hebben schaarse grond, dat moet je niet willen”, verduidelijkt 50PLUS-lijsttrekker Verkoelen.

Verschillende rechts-conservatieve partijen sluiten zich daarbij aan. “Je moet je eerst afvragen of het in het belang van de inwoners is dat wij deze turbines neerzetten”, zegt Peter van der Velden, de provinciale voorman van Belang van Nederland (BVNL).

Bekijk hier de mening van zeven verschillende partijen over het onderwerp ‘energie’:
Wonen
Meer bouwen, slim omgaan met de ruimte óf out of the box denken: er zijn volgens politieke partijen allerlei manieren om de wooncrisis op te lossen. Veel partijen vinden in ieder geval dat er veel meer betaalbare woningen moeten komen.

En bouwen in het groen? Voor de een is dat taboe, voor de ander niet. De ChristenUnie wil bijvoorbeeld alleen aan de randen van dorpen of steden bouwen als natuur in de bebouwde kom dreigt te verdwijnen. Ook D66 en Volt willen alleen het groen in “als het echt niet anders kan.

Bekijk hier de mening van acht partijen over hun oplossing voor de wooncrisis:
Veel partijen zijn duidelijk: de uitstoot van PFAS door de Chemours-fabriek in Dordrecht moet naar nul. “Je zou je als bedrijf rot moeten schamen dat je een product maakt voor de burger, dat zeggen ze tenminste, terwijl je met datzelfde product het leven vernietigt”, is AWP-lijsttrekker Fokke van Zeijl fel.

"We vergeten soms weleens dat het ook om de inwoners gaat, zij staan voor ons op de eerste plaats" vindt GOUD-lijsttrekker Willem Bakx.

De twee politici reageren, net als de ChristenUnie, Volt en Partij voor de Dieren als volgt:
Wie weet helpt deze informatie je met het kiezen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Alsnog aan het twijfelen? Misschien helpen de kieswijzers van KiesKompas en MijnStem je op weg. En onze collega's van Rijnmond leggen in dit artikel nog eens uit wat de Provinciale Statenverkiezingen precies zijn en waar je voor stemt.

RTV Dordrecht houdt je woensdag in een liveblog op de hoogte van de verkiezingsdag. Veel stemplezier alvast!

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Arie Slob wordt informateur in Zuid-Holland, vijf partijen in beoogde coalitie

De BoerBurgerBeweging (BBB) wil in de provincie Zuid-Holland verder met de beoogde coalitie met VVD,...

Partijen over samenwerking met BBB: verkennende gesprekken gestart

De BBB boekte vorige week bij de verkiezingen een monsterzege; de partij kwam in iedere provincie al...

Deze Drechtstedelingen bestormen de provincie: 'Hopelijk carpoolen met elkaar'

Goed nieuws voor een zestal Drechtstedelingen: de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen wi...

Verkiezingsuitslag: VVD wint nipt in Dordrecht, BBB knap tweede en klap voor Forum

De VVD is in Dordrecht nipt de grootste partij geworden, zo blijkt uit de voorlopige uitslag die woe...

Rondje verkiezingen in Dordrecht

Het is woensdag 15 maart, en dus is het na weken van debatten aanhoren en campagnespotjes kijken tij...

GroenLinks wint verkiezingen op Dalton Lyceum

Voor een deel van de leerlingen van het VWO is het de eerste keer dat ze naar de stembus mogen. Rede...