Dat is de conclusie uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) naar elf moestuinen in de omgeving van de chemische fabriek. Chemours kwam in opspraak door de uitstoot van de omstreden stoffen PFOA en GenX.
Het bedrijf laat weten de conclusies van het onderzoek te verwelkomen. "Desondanks blijft Chemours oor hebben voor de gevoelens in de samenleving", schrijft het bedrijf in een verklaring.
"Chemours benadrukt dat ze zich onverminderd blijven inzetten voor de onlangs aangekondigde intentie om € 75 miljoen te investeren om zijn uitstoot te verminderen." Het bedrijf heeft toegezegd om in 2020 99 procent minder GenX-stoffen uit te stoten.
Onrust
De stoffen kwamen terecht in lucht, grond en oppervlaktewater. Omdat niet duidelijk was hoeveel van die stoffen terecht kwamen in de omgeving, ontstond onrust over mogelijke gezondheidseffecten van het eten van zelf geteelde aardappelen, groente en fruit.
De Vrije Universiteit raadde eerder af aan inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht om producten uit moestuintjes te eten. Maar het RIVM zei in maart al dat dat wél kan. Het RIVM concludeert nu dat sloot- en regenwater wel zorgen voor hogere concentraties van GenX en PFOA in de geteelde producten, maar niet zoveel dat daardoor gezondheidsrisico's ontstaan.
Irrigatie moestuinen
Het advies om sloot-, en regenwater niet te gebruiken voor irrigatie van moestuinen in de drie gemeentes is daarom ingetrokken. Wel blijft het advies van kracht om niet te veel en te vaak uit moestuinen te eten die binnen één kliometer van de fabriek af liggen.
De drie gemeentes zeggen in een reactie dat het RIVM-rapport duidelijk maakt dat de impact van nieuws over PFOA en GenX groot is. Ze willen daarom dat Chemours de uitstoot ervan tot nul beperkt.