Dordrecht, Netherlands

Vlooien en mossels checken Dordtse waterkwaliteit

Een groot nieuw innamepompstation van Waterbedrijf Evides gaat drinkwater leveren voor 2,5 miljoen inwoners uit onder meer Rotterdam, Voorne-Putten en Dordrecht. Voor de kwaliteitscontrole tekenen mossels en vlooien.
Dennis Koorevaar | 8 juli 2021 12:45 | Aangepast op 8 juli 2021 12:45
Een groot nieuw innamepompstation van Waterbedrijf Evides gaat drinkwater leveren voor 2,5 miljoen inwoners uit onder meer Dordrecht, Rotterdam en Voorne-Putten. Voor de kwaliteitscontrole tekenen mossels en vlooien.

"Het is het grootste innamewerk van ruw water in Nederland", vertelt Maaike van de Ven van Evides. Het Maaswater is een belangrijke bron voor het maken van drink- en industriewater.

Het nieuwe innamepompstation in Hank haalt rivierwater uit de Maas, waarna het wordt opgeslagen in drie grote bekkens. Door het nieuwe pompstation kan méér water in kortere tijd worden ingenomen. "De inhoud van een Olympisch zwembad, 2500 kuub, dus 2,5 miljoen liter water kan in twee minuten tijd."

Het nieuwe systeem is noodzakelijk om voldoende zoet water van een goede kwaliteit beschikbaar te hebben, voor nu en in de toekomst.

In 2015 zorgde de lozing van een industriële stof in de Maas ervoor dat het waterbedrijf lange tijd geen rivierwater kon innemen. "We hebben wel drinkwater kunnen maken, want we hadden voldoende water in de bekkens", vertelt Van de Ven. "Maar dat gaf wel aan dat we naar de toekomst toe, waarbij je nog meer variatie hebt in de rivierafvoer, sneller moesten kunnen innemen. Toen werd de urgentie duidelijk om dit pompstation te realiseren."

De bekkens in de Biesbosch zijn in de jaren '60 al aangelegd. "Indertijd is het pompstation van het eerste naar het tweede bekken ook in gebruik genomen als innamestation." Dat werkte in die periode eigenlijk prima, legt Van de Ven uit. "Maar over tijd hebben we behoefte gekregen om sneller te kunnen innemen."

Het water dat door het nieuwe innamepompstation gaat, wordt nog maanden opgeslagen voordat het naar verschillende waterzuiveringen gaat. Daarna zijn er verschillende methoden die ervoor zorgen dat het water zo schoon mogelijk is.

De waterkwaliteit wordt gedurende de inname maar ook al tevoren continu gemonitord. "Als het niet aan de strenge criteria voldoet, kunnen we de inname staken."

Mosselmonitoren en Daphnia-vlooien

Het monitoren van de waterkwaliteit gaat op een heel speciale manier. Een klein stroompje water wordt daarvoor afgetapt en door allerlei apparaten geleid. Twee daarvan zijn biologische monitoringssystemen gevuld met Daphnia vlooien en mossels.

"In de mosselmonitor zitten acht of tien mosselen. Aan de hand van hoe open hun schalen zijn kunnen we zien of de waterkwaliteit goed is. Als er hele afwijkende waterkwaliteit voorbij stroomt, gaan de mosselen dicht. Dat meten we met sensoren en dan weten we dat we de inname moeten staken en op zoek moeten naar wat er mis is met de kwaliteit", zegt Van de Ven.

Daphniavlooien bewegen in een bepaald patroon en die bewegingen worden gemeten. "Als ze een ander patroon vertonen kan dat ook betekenen dat de waterkwaliteit afwijkt." Dan kan eveneens de inname van water worden gestopt. "Het zijn vlooien die bepalen hoe het gaat met de Rotterdamse waterkwaliteit", merkt verslaggever Maikel Coomans op.

Op dit moment is de kwaliteit van het water in orde. "De knop is groen dus het gaat goed", zegt Van de Ven.

Bron: Mediapartner Rijnmond

&ab_channel=BertWestenbrink

Meest gelezen

Grote opkomst verwacht voor Rode Lijn-demonstratie: ‘Het leeft echt in Dordrecht’

Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 27 jun 2025 17:04

Zo gaan Dordtse basisscholen om met de hittegolf

Jonathan Sekeris | Barbara Visscher | 30 jun 2025 13:40

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Redactie Streek 56 | 1 jul 2025 11:52

Lees ook

Bom onder gezamenlijk zwembad Hardinxveld en Sliedrecht, wordt die vanavond ontmanteld?

Geen duidelijkheid over een azc, geen gezamenlijk zwembad. Dat is de beknopte samenvatting van het b...

Recordaantal optredens tijdens warme zomereditie Gluren bij de Buren

Het was afgelopen zondag een recorddag voor het Gluren bij de Buren-festival. Nooit eerder werden e...

Expert over seksueel misbruik: 'Intens triest dat een slachtoffer een dader wordt'

Cornelis den D. kreeg onlangs 6,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor seksueel misbruik va...

Een halve eeuw De Hoop: ‘De passie die zij toen hadden voel je nu nog steeds’

Een mensenbieb, swingende koormuziek en een groot luchtkussen. Organisatie De Hoop vierde zaterdag h...

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Het lichaam van de vermiste jongeman is gevonden in de Beneden Merwede bij Hardinxveld-Giessendam. V...

Vierde autobrand binnen twee weken in Alblasserdam

In Alblasserdam is voor de vierde keer in twee weken tijd een auto uitgebrand. In de nacht van maand...