Dordrecht, Netherlands

‘Warme kamers’ gesloten, maar ontmoetingsplekken blijven open

Wethouder Merx in gesprek met bezoekers van De Admiraal RTV Dordrecht
Het Leger des Heils startte dit najaar het project ‘Warme Kamers’. Een initiatief om mensen die door de energiecrisis thuis letterlijk in de kou zaten een warme plek te bieden, maar ook mensen die eenzaam zijn. Per 1 maart eindigt de actie, maar de ontmoetingsplekken blijven gewoon open.
Marjolein Vos | 1 maart 2023 15:43 | Aangepast op 1 maart 2023 15:43
Eind november besloot het Leger des Heils hun eigen buurtkamers langer open te stellen en al snel sloten verschillende kerken, buurtcentra, bibliotheken en andere instellingen zich bij de actie aan, zo ook in Dordrecht. Uiteindelijk openden ruim 1.400 Warme Kamers in de deuren in Nederland. Het Leger noemt het project dan ook een succes. “We zijn enorm verheugd door alle steun," zegt bestuursvoorzitter kapitein Harm Slomp van het Leger des Heils. "Deze actie is echt in gezamenlijkheid mogelijk gemaakt. We zijn iedereen die hieraan heeft bijgedragen – met materialen, locaties of menskracht – dan ook ontzettend dankbaar. Het is hartverwarmend om te zien hoe solidair Nederlanders zijn met elkaar."

Op ongeveer de helft van de locaties van het Leger des Heils was een duidelijke stijging van het aantal bezoekers te zien. Veel van hen bleven langer zitten en keerden ook vaker terug. Na 1 maart blijven de buurthuiskamers gewoon geopend voor een maaltijd, een goed gesprek of wat gezelligheid, zij het niet meer onder de noemer 'Warme Kamer'. “De buurthuiskamer is in veel plaatsen uitgegroeid tot een plek waar buurtgenoten elkaar ontmoeten en van waaruit sterke sociale netwerken kunnen worden gevormd. Ook is er op steeds meer locaties (toeleiding naar) maatschappelijke hulp.”

Wethouders Chris van Benschop en Marc Merx brachten eind januari een bezoek aan een van de warme kamers in Dordt: wijkcentrum De Admiraal. Ze hielpen mee met het bereiden van een maaltijd. Niet alleen daarvoor staan de deuren open, legde Van Benschop uit. “Maar wat vooral belangrijk is, zijn de gesprekken die gevoerd worden en de contact die zo worden opgedaan”, benadrukt ze. “Zodat het ook een langduriger effect heeft dan alleen deze winter. Dit is namelijk ook een van de huismkamers van de wijk, dit blijft. Maar we hebben in het kader van de warme ontmoeting de openingstijden verruimd.” De deuren van De Admiraal blijft nu tot 22.00 uur open.

Bekijk hier de reportage over de ‘warme kamer’ in Wielwijk.

Lees meer over:

Warme kamers|Leger Des Heils|

Meest gelezen

Lees ook

Zorgen over bomvolle nachtopvang Leger des Heils: 'Mensen slapen op straat'

Dak- en thuislozen worden regelmatig geweigerd bij het Leger Des Heils door een tekort aan opvangple...

Mensen van crisisopvang en 24-uursopvang moeten straks betalen als het aan college ligt

Door een tekort aan opvangplekken moest het Leger des Heils mensen regelmatig weigeren dit jaar. Met...

Leefbaarheid rondom Leger des Heils verbeterd, nog wel overlast van rommel, vernieling en drugshandel

Bewoners van het Kromhout en Kasperspad voelen zich veiliger in hun omgeving dan in 2020. Dat blijkt...

Leger des Heils houdt open dag voor de buurt

Het Leger des Heils aan het Kromhout opent op zaterdag 28 mei de deuren voor de buurt. Tijdens de op...

Leger Des Heils opent deuren voor buurtbewoners

Het Leger Des Heils aan het Kromhout en het Kasperspad hield afgelopen zaterdag een open dag. Bedoel...

Dordt schiet Ter Apel te hulp; crisisnoodopvang voor 170 asielzoekers in voormalige Leger des Heils opvang

Op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid verzorgt de gemeente Dordrecht van medio ju...