Dordrecht, Netherlands

Werkzaamheden aan stroomnet aangekondigd: '1 op 3 straten gaat open'

Ter illustratie Fons Heijnsbroek
Er wordt in de provincie een nieuw laagspanningsnet aangelegd. Dit vanwege overbelasting van het stroomnetwerk in Zuid-Holland. Vanwege de schaal van de werkzaamheden moet één op drie straten opengebroken worden. Dat maakte het provinciebestuur onlangs bekend.
Joram Niese | Redactie Streek 56 | 25 juni 2024 09:00 | Aangepast op 24 juni 2024 16:36
Voor de vernieuwingen wordt een buurtaanpak gehanteerd. Een woordvoerder van Stedin meldt dat er "in buurten waar op dit moment de netbelasting en spanningsklachten het hoogst zijn en waar in ons verzorgingsgebied dus de hoogste prioriteit is" gekeken wordt wat er precies voor werkzaamheden waar precies plaats moeten vinden.

Het betreft nieuwe transformatorhuisjes en kabelleidingen. De woordvoerder geeft aan dat deze 'LS-buurtaanpak' al in onder meer Zwijndrecht is gestart. In de hele provincie moeten in 2050 rond 10.000 nieuwe 'trafohuisjes' staan. "In buurten waar dat nodig is, komen extra transformatorhuisjes te staan; daarnaast leggen we meer kabels en vervangen we de bestaande kabels. Dat betekent dat een straat voor een bepaalde periode ‘open’ is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. We bepalen in zorgvuldig en nauw overleg met de betreffende gemeenten waar we de trafohuisjes moeten plaatsen", aldus de woordvoerder.

Intensiteit
Het elektriciteitsnet wordt steeds zwaarder belast wegens intensief gebruik. "Dat komt doordat de elektrificatie van woningen en bedrijven veel sneller is gegaan dan verwacht", aldus Maarten Bijl, regiodirecteur Zuid-Holland bij Stedin. De overstap van gas naar elektriciteit gaat sneller dan verwacht, iets wat door de stijging van de gasprijzen wegens de oorlog in Oekraïne alleen maar versneld is. Dit alles zorgt ervoor dat er een 'file' kan ontstaan op het netwerk. Dat heet netcongestie. De afgelopen weken waren er meerdere stroomstoringen in de streek. Volgens de woordvoerder komen er veel vaker stroomstoringen als er niks aan het elektriciteitsnet wordt gedaan.

Ook kunnen er andere problemen optreden: "Het kan leiden tot spanningsklachten, waardoor bewoners van zonnepanelen geen stroom kunnen terugleveren aan het net. Of tot spanningsdips, wat betekent dat elektrische auto's niet kunnen opladen of warmtepompen niet werken. Het kan ook resulteren in langdurige stroomuitval bij inwoners of brandgevaar door overbelasting van een trafostation", legt de woordvoerder uit.

Verder kan het leiden tot wachtrijen. Niet iedereen (huishouden of bedrijf) kan dan direct aan het stroomnet worden aangesloten. Voor enkele grootverbruikers is dat al het geval. "Dat kan een enorme impact hebben op de economie van Zuid-Holland", stelde gedeputeerde Berend Potjer tijdens een webinar.

8 miljard euro
Oscar Tessensohn (adviseur public affairs, TenneT): "Als gezamenlijke netbeheerders gaan we jaarlijks landelijk 8 miljard euro per jaar investeren. Er moeten duizenden kilometers kabels aangelegd worden en een enorme hoeveelheid elektriciteitsstations gebouwd worden die veel ruimte vragen. Dit gaat nog jaren duren en hiervoor is intensieve samenwerking met provincie en gemeenten essentieel."

In de tussentijd kunnen flexibele oplossingen uitkomst bieden. Zo kan met zogeheten ‘peak shaving’ de pieken uit het elektriciteitsverbruik worden weggenomen. Netbeheerders kunnen contracten afsluiten met grote afnemers om tijdelijk meer of minder elektriciteit af te nemen. Zo kunnen de pieken worden afgevlakt. Een andere oplossing is de energiehub, een lokale samenwerking tussen gebruikers en producenten van energie.

Meest gelezen

Michelinster voor Huis Van Gijn: ‘We wisten nergens van, hij kwam via de post’

Redactie Streek 56 | Loïsa de Wit | 4 okt 2024 14:46

Papendrechtse brug vijf nachten dicht voor werkzaamheden

Redactie Streek 56 | Jasmijn Thomassen | 9 okt 2024 14:37

Lees ook

Zes voetbalvelden minder plastic in Albert Schweitzer ziekenhuis

Hoe draag je als ziekenhuis bij aan een groenere wereld? Er is immers veel energie nodig om een ziek...

Donderdag op TV Dordrecht: hoe we huizen aanpassen aan het water

Hoe is het leven onder zeeniveau, terwijl de zeespiegel stijgt? Hebben we in de toekomst voldoende z...

Door arrestatieteam doodgeschoten Tim (27) handelde in harddrugs

Tim van der Boor (27) uit Dordrecht, die 2,5 jaar geleden werd doodgeschoten in het Brabantse Waalwi...

De Plucheplakkers verklaren de liefde aan Dordtse doelman

Hij werd ooit een 'krokettenplukker' genoemd, maar FC Dordrecht-doelman Liam Bossin is vooral een pu...

Op zoek naar walnoten uit de buurt: een harde noot om te kraken

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Poppodium De Gooth viert feest voor 50 jaar bestaan

Dit jaar mag poppodium De Gooth in Ridderkerk vijftig kaarsjes uitblazen. Al decennia lang is het e...