Dordrecht, Netherlands

‘Ze werden betast en bestolen’: Beschermde wieg terug van Oekraïense grens

Gelaten kindergezichtjes en het gevoel van dreiging door de aanwezigheid van militaire voertuigen. "Het heeft mij écht geraakt." Dordtse Kitty Nusteling, oprichter van stichting Beschermde Wieg (organisatie voor onder andere jonge moeders en baby's), zag met haar eigen ogen het leed van de vluchtelingen, maar ook de opluchting wanneer Oekraïners over de grens kwamen lopen.
Stephanie Roggekamp | 16 maart 2022 12:00 | Aangepast op 16 maart 2022 11:16
Vanuit Dordrecht vertrok ze vrijdag vol goede moed met een collega met twee afgeladen busjes naar het Oostblok. Het bleek een voorspoedige reis te zijn. Toen we haar - voor vertrek - spraken wist ze al dat het aan de Oekraïense grens in Polen goed geregeld zou zijn, maar niet dat het zó goed geregeld was. Zo werden aan de lopende band mensen opgehaald en geholpen.

Benieuwd wat Kitty nog meer bij de grens tegenkwam en waarom ze uiteindelijk besloot om nog kilometers door te rijden naar de Romeinse/Oekraïense grens? Bekijk het hier:
Uiteindelijk haalde ze bij de grens een groepje vrouwen met kinderen op. "Ze waren bang en stonden totaal verkleumd buiten. Onderweg was het -18 graden; het was dus écht koud." De vluchtelingen waren volgens Kitty ontzettend blij dat in het busje zaten. Tijdens de reis bleef één vrouw maar huilen.

Schrijdende verhalen
De vrouwen vertelde over hun afscheid van hun geliefde in Oekraïne. Hun mannen die ze moesten achterlaten, maar waarvan de man het ook fijn vond dat hun vrouwen en kinderen in veiligheid waren. "De mannen gaan er écht voor om het land te beschermen en hebben vertrouwen in het leger. Ze zeiden expliciet: we hebben goede materialen, wapens en ze gaan het redden!"

Terwijl het busje terug naar Nederland reed, werd één van de vrouwen gebeld door haar man. "Hij vertelde dat 700 meter verderop een Russisch vliegtuig was neergehaald en in brand stond. Tegelijkertijd stond het appartementencomplex aan de overkant in lichterlaaie. Continue gingen brandalarmen af en vluchtte iedereen de kelders in." Kitty vervolgt: "Dan merk je echt wel dat er wat aan de hand is."

Tegelijkertijd hadden de vrouwen in de opvang in Roemenië ook geen ruimte om op adem te komen. "Ze hadden daar echt een onveilige situatie", vertelt Kitty. "Het beetje geld dat ze hadden, werd geprobeerd om te stelen. Maar ook werden ze ongewild betast." Volgens haar waren het de extra kilometers écht waard, "omdat de vrouwen nu veilig zijn."

Terugreis
Onderwerp zagen ze allemaal 'lieve' gebaren voorbij komen. "Als we op een parkeerplaats stopten dan kwamen mensen mandarijntjes brengen of gaven de kinderen speelgoed." Maar ook bij de BurgerKing kregen ze het eten gratis en konden ze gratis slapen in een hostel. "Dat is voor mensen die op de vlucht waren en echt alles hebben achtergelaten, zo niet te bevatten."

Kitty verteld dat het groepje dat zij meenam allemaal maar één rugzak hadden. "De gemiddelde mens die naar werk gaat heeft nog meer spullen mee. Het is echt verdrietig. Maar alles wat ze nu onderweg zagen, heeft ze echt een hart onder de riem gestoken. Ik hoop dat de vluchtelingen hier ook voelen dat we met ze meeleven."

Slapen op veldbedjes
Een vreselijke situatie waar de vluchtelingen dus uitkomen en beelden die nog lang op hun netvlies zullen blijven staan. De vrouwen en kinderen die Kitty mee heeft genomen zijn nu bij een gastgezin en in Gorinchem bij De Hoefslag in een sporthal. "Met hekken hebben ze afscherming gemaakt en slapen ze op veldbedjes." Het zijn tijdelijke onderkomen, waarvan Kitty hoopt dat ze snel op een veilige en warme plek terecht komen.

Benieuwd naar de vertrek van Kitty vrijdag? Bekijk het hier terug:

Lees ook

Met je kind praten over oorlog in Oekraïne: 'Ook kinderen voelen spanning'

De Russen zijn donderdagmorgen Oekraïne binnengevallen, daarbij komt veel oorlogsgeweld kijken. De ...

Martin Boon in zijn auto naar Oekraïne: 'Hulp is nog steeds hard nodig'

“Complete waanzin,” zo omschreef Martin Boon uit Dordrecht, maandagmiddag voor de camera, de hui...

Oekraïense vluchtelingen shoppen gratis op kledingevent: “Ik wil gewoon zo graag iets comfortabels”

Twee keer per jaar organiseert de Evangelische Gemeente Jozua een kledingbeurs. En dinsdag was het w...

Financiële druk bij Dordtenaren die Oekraïners opvangen: 'Je wordt er eigenlijk voor gestraft'

Drie maanden na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne neemt de vluchtelingenstroom uit het...

Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid afwijzend over komst meer vluchtelingen

Staatssecretaris Van der Burg vraagt gemeenten om extra bijstand om het aantal vluchtelingen dat bui...

Oekraïense vlag wappert bovenop Stadhuis

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne heeft ook de gemeente Dordrecht een blauw-gele vl...