Dordrecht, Netherlands

Dodenherdenking en 5 mei in Dordt: wat gebeurt er waar?

Traditiegetrouw herdenken wij in Nederland op 4 mei onze naasten, familieleden en militairen die gestorven zijn voor onze vrijheid. Ook in Dordrecht zullen er dit jaar weer verschillende plechtigheden en activiteiten georganiseerd worden.
Trevyn van Houwelingen | 4 mei 2023 08:30 | Aangepast op 3 mei 2023 15:42
Sumatraplein
Aan de jaarlijkse herdenkingsmoment op het Sumatraplein is niets veranderd: om 19:00 is er voor belangstellenden een herdenkdienst in de Singelkerk met als thema Overleven met oorlog. Na afloop begeven de belangstellenden zich op eigen gelegenheid naar het Sumatraplein.

Vanaf het Johan de Witt Gymnasium wordt vanaf 19:45 in stille stoet naar het Sumatraplein gewandeld, waar de kransen zullen worden gelegd. Daar zullen ook burgemeester Kolff en zijn vrouw een krans leggen, waarna het Taptoe gespeeld zal worden door een trompettist. Precies om 20:00 uur zal iedereen daar de ceremoniële twee minuten stilte in acht nemen, om vervolgens het Wilhelmus in te zetten.

Na het volkslied neemt onze burgemeester het woord en na zijn speech zullen er nog een aantal kransen gelegd worden, waarna er in een stille stoet langs het oorlogsmonument wordt teruggekeerd naar het Oranjepark. Daar wordt de stoet ontbonden en dat markeert het einde van de avond.

Dubbeldam
In de wijk Dubbeldam houdt men een eigen herdenkingsplechtigheid, die wordt georganiseerd door de Dubbeldamse Oranjevereniging in samenwerking met de Kerken in Dubbeldam en scouting Dordrecht. Namens het gemeentebestuur zal wethouder Burggraaf hier een krans leggen.

Belangstellenden kunnen daar om 19:30 verzamelen bij de ingang van de begraafplaats Zuidendijk, waar tien minuten later een stille tocht naar de oorlogsgraven wordt ondernomen. Daar zal een gedicht worden voorgedragen en zal het Abide with me gezongen worden. Burggraaf zal vervolgens een krans leggen en om 20:00 is het ook daar twee minuten stil.

Bevrijdingsdag
Eens in de vijf jaar vieren wij in Dordrecht ook nog actief bevrijdingsdag, waarbij er een fakkel in de nacht van 4 op 5 mei vanuit Wageningen naar het Merwesteinpark gebracht wordt. Vijfenzeventig jaar bevrijding ging helaas niet door vanwege de coronapandemie, De volgende keer dat er weer een groot bevrijdingsfeest plaatsvindt is in 2025, als de oorlog tachtig jaar voorbij is.

Daar is dit jaar dus geen sprake van. Wel wordt er nagedacht over een bevrijdingsfeest op het Statenplein, maar ook dat zal dit jaar nog niet plaatsvinden. Voor bevrijdingsfestivals moet de Dordtenaar bij één van de zes gemeenten zijn die deze wel organiseren.

Bekijk hieronder een reportage met één van de hoofdrolspelers bij de organisatie van 4 en 5 mei: voorzitter van het Oranjecomité Peter van der Leer.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Herdenking Dubbeldam bij Artilleriemonument: 'We mogen en zullen hen nooit vergeten'

In Dubbeldam werden afgelopen zaterdag de gevallenen bij de verdediging van Dordrecht en Dubbeldam h...

Gesneuvelde militairen en Dordtenaren zondag op de Essenhof herdacht

Algemene begraafplaats De Essenhof is zondagmorgen het decor van een speciale militaire herdenking. ...

Zo zag Dodenherdenking er dit jaar uit in Dordrecht

Kransen werden gelegd, de burgemeester gaf een speech en er werd gezongen: Dodenherdenking verliep o...

Bekijk hier de speech van burgemeester Kolff tijdens Dodenherdenking

Zoals gebruikelijk gaf de Dordtse burgemeester Wouter Kolff een speech ter ere van Nationale Dodenhe...

Vanavond live op TV Dordrecht: Nationale Dodenherdenking

Traditiegetrouw wordt vanavond iedereen herdacht die is gestorven voor onze vrijheid. Het herdenking...

Herdenkingsproject ‘Namen en Nummers' herdenkt omgekomen Dordtse joden

De duizenden Joodse slachtoffers uit Dordrecht worden op een speciale manier herdacht. De naam van e...