Dordrecht, Netherlands

Al bijna 10.000 euro opgehaald voor Jaime, die hoge energierekening kreeg

Jaime en de antikraakwoning in het centrum van Dordrecht © Rijnmond
Jaime Quant uit Dordrecht kreeg deze zomer de schrik van zijn leven. Hij vond een eindafrekening voor gas van zijn vorige huis van bijna 70.000 euro op de mat. Hij belandt met zijn verhaal in het tv-programma Radar en ook bij Rijnmond besteden ze er aandacht aan. En dat leverde heel veel reacties op, ook in de vorm van donaties.
Marjolein Vos | 4 januari 2024 10:04 | Aangepast op 4 januari 2024 10:04
Wat was er precies aan de hand? Vier jaar woonde hij met veel plezier in een antikraakpand in het centrum van Dordrecht. Na de mail die hij in augustus kreeg van energieleverancier Eneco worden de herinneringen aan het huis een stuk minder leuk. "Alstublieft, uw eindnota" staat in de mail, met daaronder een bedrag van ruim 68 duizend euro voor 27 duizend kuub gas. Na tussenkomst van Radar kwam Eneco met een herberekening: Jaime moet nog ruim 11.000 euro betalen. Dat is fors lager, maar voor hem nog steeds een ongelooflijk bedrag.

“Ik leef best zuinig en betaalde het laatste jaar 450 euro per maand. Ik had me ook al kunnen voorstellen dat ik iets had teruggekregen. Zelfs met de huidige torenhoge prijzen lijkt mij die 11.000 euro echt onmogelijk”, vertelde Jaime eind december. “Meerdere mensen zeiden dat als ik een crowdfunding zou starten, dat ze me graag zouden steunen.”

Zo gezegd, zo gedaan. Maar Jaime, die naast zijn werk bij de bibliotheek ook dichter is, wil niet zomaar geld krijgen. Hij wilde er iets voor terug doen. Zo werd de actie Poëzie voor Energie geboren. “Iedereen die 25 euro of meer doneert kan wat steekwoorden achterlaten en dan schrijf ik een persoonlijk gedicht voor ze om er toch nog een positieve draai aan te geven. Mensen kunnen kiezen uit een gedicht over zichzelf of vrienden of familie. Zo kan ik er nog een kleine dienst voor leveren."

De actie is een succes. De teller staat nu bijna op 10.000 euro en het streefbedrag komt dus in zicht. Ongelooflijk voor Jaime, die een dag nadat de website online kwam reageerde. Toen stond de teller al 2000 euro. “Het is echt surrealistisch na zo’n gekke en zware tijd. Bovenal is het natuurlijk heel mooi dat mensen zo meeleven en zoveel voor me willen doen.”

Over het geld hoeft Jaime zich dus geen zorgen meer te maken. Maar hij blijft zich afvragen hoe hij ooit zo’n hoge rekening heeft kunnen ontvangen. “Ik kan het niet duiden en dat maakt het vreemd. Daarom is het niet acceptabel voor me,” vertelde Jaime in november. “Als ik een fout heb gemaakt is dat vervelend, maar moet ik betalen. Maar dan snap ik het tenminste en dat antwoord is er nu niet. Help me duiden hoe dit verschil is ontstaan. Hoe kan dit vanuit één woning? Is er een externe factor die ik niet heb gezien? Ik weet het niet.”

Lees meer over:

Energie|Eneco|

Lees ook

Zonneauto maakt tussenstop in Zwijndrecht

De zonneauto rijdt dit najaar in Zuid-Afrika, maar maakte een tussenstop bij de gymzaal van het Walb...

In Gesprek met de Stad over Energie

'In gesprek met de stad' staat deze keer geheel in het teken van Energie. Vooral energiebesparing st...

In Gesprek met de Stad over Energie

De nieuwste aflevering van 'In gesprek met de stad' staat geheel in het teken van Energie. Het zijn...

Koud winterweer zal de energieprijzen niet direct veranderen: ‘Een paar dagen vorst is geen reden voor paniek’

Met het koude winterweer van de afgelopen dagen stoken de meeste huishoudens een stuk meer om het wa...

Door de enorm succesvolle inzamelingsactie kan Jaime zijn eindafrekening van 11.000 euro tóch aflossen

Wat een rampjaar leek te worden, kwam toch tot een warm einde voor Jaime Quant (34) uit Dordrecht. N...

Zo gaat het nu met Jaime die een eindafrekening voor gas van 70 duizend euro kreeg

Per mail krijgt Jaime Quant uit Dordrecht afgelopen zomer te horen dat de eindafrekening voor gas va...