Dordrecht, Netherlands

Belastingkantoor aan de Spuiboulevard nu echt tegen de vlakte

Het oude belastingkantoor aan de Spuiboulevard is deze week gesloopt. Op donderdag 9 februari werd het laatste stuk van het markante gebouw weggewerkt, nu moet het puin nog worden weggevoerd.
Redactie RTV Dordrecht | 11 februari 2023 00:30 | Aangepast op 11 februari 2023 00:25
Het beruchte bruine kantoor stond al decennia lang aan de Spuiboulevard. Veel Dordtenaren zijn opgegroeid met het gebouw, maar over het uiterlijk verschilden de meningen. Één van de Dordtenaren die wij spraken vertelt: “Ik vond het een verschikkelijk gebouw.” Dat de bruinige facade van het gebouw nu in een week tegen de vlakte is gegaan vindt de man wel een knappe prestatie.

“Ik vind het niet jammer dat het gesloopt wordt, maar als je nu die ruimte ziet denk je toch: hier had mooi een stadspark kunnen komen!” vertelt een langswandelende dame. Een andere Dordtenaar komt nog snel even een foto van de locatie maken, voor de eigen collectie. Na wat vragen blijkt dat zijn vader nog in het kantoor gewerkt heeft. Hoewel het gebouw dus niet per sé geliefd was bij Dordtenaren heeft het wel een plekje veroverd in het collectieve Dordtse geheugen.

De parkeergarage aan de Veemarkt achter het kantoor wordt ook gesloopt. Dat wordt op een speciale manier gedaan, de garage wordt namelijk circulair gesloopt. “Aan de voorkant, bij de aanbesteding, is hier een schouw gedaan”, ligt Willem-Jan Wagteveld, projectleider van BNext, het bedrijf dat de sloop voor haar rekening neemt. “Alle onderdelen zijn beoordeeld en geïnventariseerd om te kijken wat voor hergebruik in te zetten is. En daar is de parkeergarage een onderdeel van. De jongens zijn hierachter nu bezig om het eerste deel af te hijsen en af te voeren”, legt hij op de bouwplaats uit. “En deze delen kunnen dan elders in het land weer opgebouwd worden.” Het wordt dus eigenlijk een soort bouwpakket. Er lopen al gesprekken met geïnteresseerden voor de koop.

Op de plek van het kantoor en de parkeergarage moet nu het Huis van Stad en Regio komen te staan. Een multifunctioneel gebouw waarbij duurzaamheid voorop staat, maar het gebied ook functioneel en visueel aantrekkelijk moet worden. Het uiteindelijke ontwerp heeft dat volgens de wethouder allemaal in zich. “Het wordt echt een stedelijk woongebied. We gaan hier ruim 500 woningen realiseren , maar we willen ook graag reuring overdag hebben. Dus we zorgen dat er ook ruimte is voor dienstverlening. Niet wat je al in het kernwinkelgebied vindt, maar wel werkgelateerde dingen, zodat het een leuk en dynamisch woongebied wordt.”

In het Huis van Stad en Regio is onder meer ruimte voor de bibliotheek, maar het wordt ook het nieuwe onderkomen van de ambtenaren. “We hebben nu een oud stadskantoor, dat ook qua energielabel niet meer voldoet. Hoog tijd dat daar verandering in komt.”

RTV Dordrecht maakte een reportage over de sloop van het kantoor, die is hieronder te bekijken.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Zo gaat de vernieuwde Spuiboulevard er straks uitzien

Hij zal groener, duurzamer en verkeersveiliger zijn: de toekomstige Spuiboulevard. Dat is goed te zi...

Bouw van Dordthuis hervat, maar met meer aandacht voor veiligheid

Het was stil sinds eind november vorig jaar op de bouwplaats van het nieuwe Dordthuis aan de Spuibo...

Bodemvervuiling zorgt voor vertraging bouw Dordthuis

Buurtbewoners kregen woensdag te horen dat de werkzaamheden op het bouwterrein aan de Spuiboulevard ...

Hei-werkzaamheden Dordthuis op de helft: ‘Enorme mijlpaal’

“Een enorme mijlpaal”, zei wethouder Maarten Burggraaf over het moment woensdagmiddag. Op de Spuibou...

Kraampjes en presentaties over Spuiboulevard tijdens informatiemarkt

De Spuiboulevard gaat flink op de schop. Om bewoners bij te praten over de plannen, organiseerde de ...

Gemeente moet investeren in verduurzaming oude Stadskantoor

De gemeente gaat flink investeren om ervoor te zorgen dat het energieverbruik in het Stadskantoor en...