Dordrecht, Netherlands

Bijzondere en emotionele opening Leefwerf De Biesbosch

Terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam zetten is Leefwerf De Biesbosch vrijdagmiddag officieel geopend in de Dordtse wijk Stadswerven. Op symbolische wijze is de naam van het ontvangstponton op het terrein onthuld, waarna het vervolgens is gedoopt.
Erik van Krimpen | 25 mei 2024 08:00 | Aangepast op 25 mei 2024 08:00
Initiatiefnemer Elio Barone spreekt van een bijzonder en emotioneel moment voor velen. "We hadden een bijzondere samenwerking met de vrijwilligers van het Binnenvaartmuseum en Leefwerf De Biesbosch, waarbij er heel hard gewerkt is, vaak in dit type weer. Daarnaast is dit ook een heel emotioneel moment. Niet zozeer voor mij alleen, maar ook voor Jos Hubens, die hier al dertig jaar bezig is met het Binnenvaartmuseum en vorig jaar zijn vrouw is verloren die hem altijd gesteund heeft."

Het was voor Elio en zijn bestuur dan ook de reden om het ontvangstponton haar naam, Lianne van Laak, te laten dragen. "Zij was altijd degene die je ontving hier aan boord aan de Siegfried."

Heden en verleden
Voorafgaand aan de doop, vonden er meerdere toespraken plaats in het schip de Marot. Onder andere Jeanette Baljeu, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, sprak het publiek toe en bezocht eerder vandaag een innovatief maritiem bedrijf in de regio.

Toch benadrukte Jeanette Baljeu hoe belangrijk de geschiedenis van deze regio is. "Je kan alleen maar doorbouwen als je ook weet hoe je verleden in elkaar zit. Het DNA van deze regio heeft natuurlijk echt die waarde van de maritieme maakindustrie en de binnenvaart. Op die combinatie mag deze regio echt trots zijn".

De officiële opening was precies vijf jaar nadat het Burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch van start ging. Na jaren van besluitvorming en subsidieaanvragen moet de werf nu de plek worden waar educatie, recreatie en historie één geheel gaan vormen.

Lees meer over:

Leefwerf De Biesbosch|

Meest gelezen

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Lees ook

Luxe jachten of historische schepen? Uitbreiding De Leefwerf blijft onzeker

Jos Hubens is een schipper in hart en nieren. In 2004 zorgde hij ervoor dat de René Siegfried, de en...