Dordrecht, Netherlands

Bloemkunst fleurt molen op tijdens Kunstrondje

Wie aan kunst denkt, denkt waarschijnlijk niet direct aan de molen Kyck over den Dyck. Maar toch wordt de ruimte ook gebruikt voor het exposeren van allerlei werken. Afgelopen zondag was de expositie van Saskia en Nelleke te bezoeken vanwege het eerste Kunstrondje van dit jaar.
Marjolein Vos | 4 april 2022 13:13 | Aangepast op 4 april 2022 13:13
Het is al jaren een traditie op de eerste zondag van de maand: Kunstrondje Dordt. De deuren van kunstateliers en galeries worden opèngezet. Inmiddels doen ook andere winkels en instellingen mee, waaronder de molen.

“De molen ligt natuurlijk ver uit de route. Wij proberen nu zoveel mogelijk reclame te maken om de mensen toch deze kant op te krijgen,” vertelt Coby Nieuwkamp van Kyck over den Dyck. “En kunstwerken komen hier prachtig uit op de oude muren.” Dat beamen bloemschikker Nelleke Nagtegaal en fotografe Sakia Koot, die zich laten inspireren door bloemen.

“Als wij in de studio aan het werk gaan, maak ik een aantal bloemwerken. Dan ontstaat er een creatief proces tijdens het fotograferen en daaruit ontstaat onze beeldcollectie. En met die collectie maken we kunst voor binnen en buiten en hebben we een kaartenlijn,” vertelt Nelleke.
Bijzondere ondergrond
In de molen zijn verschillende werken van de dames te zien. Op canvas, papier, glas, maar ook een niet zo’n alledaagse ondergrond. “We hebben een afbeelding van een paasbeeld laten afdrukken op een vierkant, een 30 x 30 cm puur- en melkchocolade tegel. Een chocolade passe partout met een afbeelding in het midden,” zegt Saskia. “Eerst zet je ‘m leuk neer en daarna kun je ‘m opeten.” En de kunstwerken vallen in de smaak. “We hebben er al een paar verkocht, maar krijgen steeds dezelfde reactie: eigenljik zonde om op te eten. Dus ik weet niet of ze echt worden opgegeten.”

Als bedankje voor het gebruik van de expositieruimte schenken Nelleke en Saskia 20% van de opbrengst van de verkochte kunst aan de molen. Het geld wordt gebruikt voor de restauratie.

Lees meer over:

Kunstrondje|Molen|

Lees ook

Nieuwe restauratie aan molen Kyck over den Dyck

Nadat vorig jaar de wieken van de enige overgebleven Dordtse molen werden vervangen, is het nu tijd ...

Vrijwilligers gezocht! Organisaties zoeken helpende handen via Open Deuren Dag

De deuren van Dordtse vrijwilligersorganisaties stonden zaterdag wagenwijd open om bezoekers kennis ...

Wieken Molen Kyck over den Dyck in rouwstand; oud-molenvrijwilliger overleden

Verdrietig nieuws bij Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht. Afgelopen weekend overleed oud-molenvri...