Dordrecht, Netherlands

'Bouw een parkeergarage onder de Wolwevershaven'; plan Gewoon Dordt ontvangt weinig steun

Een tekort aan parkeerplekken in de binnenstad en de wens om minder auto's op straat te parkeren, zodat er meer ruimte overblijft voor groen. Die twee uitgangspunten zorgen ervoor dat er al langer wordt gesproken over het bouwen van nog een (maar nu ondergrondse) parkeergarage in het centrum. Onder de Grote Markt wordt zowel door de raad als door het college vaak als optie genoemd. Maar als het aan Gewoon Dordt ligt, wordt er ook gekeken naar de Wolwevershaven. Of beter gezegd: daaronder.
Alexander Eleveld | 2 februari 2022 15:56 | Aangepast op 2 februari 2022 15:56
Daar is namelijk twee keer zoveel ruimte, als je er een parkeergarage onder bouwt, zegt de partij. Daarom diende ze een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering over de toekomstvisie van de binnenstad. Met als doel onderzoeken of het mogelijk is dat op die plek een parkeergarage komt.

Auto's niet voor de deur parkeren
“Van politici mag je verwachten dat ze een toekomstvisie hebben. Dat ze de stad leefbaar en mooi willen doorgeven aan volgende generaties,” laat fractievoorzitter Irene Koene weten. “Een autoluwe binnenstad past binnen zo’n visie. De helft van de openbare ruimte wordt gebruikt om auto’s te parkeren. Gewoon Dordt is niet tegen auto’s maar we vinden parkeren voor de deur niet vanzelfsprekend. Wel dat dat iedere voordeur met de auto bereikbaar moet zijn. Vooral in de historische binnenstad is het beter de auto’s van de straat te halen. Bijvoorbeeld bij de Kuipershaven en de Wolwevershaven. Je kunt van die kades een prachtig verblijfsgebied maken. Met veel openbaar groen en bankjes aan de haven. Een mooier straatbeeld voor omwonenden en voor toeristen die onze historische binnenstad bezoeken.”

'Te duur' en 'onhaalbaar'
Het plan kon alleen niet op veel steun van de andere partijen rekenen. VVD-raadslid Rolin den Heijer prees Gewoon Dordt voor het out-of-the-box denken, maar vraagt zich af welk probleem we er nu mee oplossen. Het antwoord van Gewoon Dordt, dubbel zoveel parkeerplekken, haalt de partij niet over de streep. Je moet niet alleen naar de capaciteit kijken maar ook naar de plek, meent Den Heijer. Bouwen op zo'n historisch plek is volgens hem niet een verstandig idee. Juist omdat je auto's dan in het centrum toe laat. “We moeten niet iets laten onderzoeken wat uiteindelijk oplevert dat we het niet moeten doen, dus zullen wij deze motie niet steunen.”

Koene verdedigt dat het plan door te zeggen dat de Wolwevershaven binnenkort toch helemaal op de schop, en dus open, moet. Dat het niet gek is om het gelijk met de bouw van een garage te combineren. Ook D66 en PVV zijn niet enthousiast. Ahmet Polat van D66 noemt het plan bij voorbaat onhaalbaar. Dan van Leeuwen van de PVV ziet op zich wel wat in het bouwen van een ondergrondse parkeergarage, maar denk dat het een duurdere optie is. En vraagt om een reactie van de wethouder.

En die is uitgesproken: “Wij adviseren hier geen verdere tijd in te steken.” Kijkend naar Amsterdam kost dit 80 miljoen qua investering, waarbij de eerste jaren er ook nog een exploitatietekort is. Dat in combinatie met de locatie (het zou de uitstraling van het historisch gebied te niet doen) zorgt ervoor dat Maarten Burggraaf de raad adviseert de tijd en energie vooral te steken in andere opties. Zoals een parkeergarage onder de Grote Markt. Daar is al eerder bodemonderzoek uitgevoerd en dat maakt het plan kansrijk.

De motie van Gewoon Dordt werd uiteindelijk door geen een partij uit de raad gesteund en dus verworpen.

Lees meer over:

Parkeren|garage|Heetwaterleiding|

Meest gelezen

Kapotte slagbomen Papendrechtse brug veroorzaken lange file op N3

Corrado Francke | Coen Theuwis | 27 mrt 2024 15:13

Bewoners zijn problemen in Dordts woonzorgcentrum zat: 'Het is een drama'

Corrado Francke | Coen Theuwis | 22 mrt 2024 17:38

Lees ook

Dordrecht start met scanauto voor parkeercontrole

Handhavers krijgt vanaf deze week hulp van een speciale auto bij het uitvoeren van parkeercontroles....

Stopverbod Bagijnhof in Dordrecht: even snel patatje kan niet meer

Auto’s mogen sinds 1 februari dit jaar niet meer stilstaan op het Bagijnhof in Dordrecht. Even de au...

Wethouder Van der Linden: parkeerprobleem in december niet zomaar opgelost

Een parkeerplekje vinden in het weekend in het centrum is in november en december vaak een kriem: de...

VVD wil oplossing voor shoppers die zorgen voor verkeersinfarct centrum

Geen parkeerplekje meer te vinden, alle parkeergarages vol. Afgelopen zaterdag stond het weer muurva...

Goedkoper parkeren buiten het centrum voor sint- en kerstinkopen

De komende zes weekenden hoef je minder te betalen voor parkeren in de parkeergarage Energiehuis. D...

Muntgeld verdwijnt met oude parkeerautomaten uit straatbeeld

Het zorgde vaak voor storingen, de automaten slijten sneller en eigenlijk werd er nog nauwelijks met...