Dordrecht, Netherlands

College kijkt naar plan opknappen Weizigtpark

Bewoners en boomridders voeren weken protest tegen het voorgenomen kappen van bomen in het Weizigtpark. Een gemeenteraadscommissie besprak dinsdagavond mogelijkheden voor het aanpassen van de plannen. Maar, wethouder Rik van der Linden, geeft ook aan: “Je mag verwachten dat als de raad een jaar geleden een besluit heeft genomen, dat het college dat uitvoert.”
Stephanie Roggekamp | 8 september 2022 16:28 | Aangepast op 8 september 2022 16:28
De Reizigerorganisatie vindt dat de donkere plekken in het park moeten worden aangepakt. “Het is fijn om zo’n mooie en nieuwe omgeving te creeëren waar mensen zich veilig kunnen voelen. Want daar gaat het bij ons om, de reiziger staat bij ons centraal.” Toch is nog steeds niet iedereen tevreden. Zo laat een van de bewoners weten dat ze blij is met de extra bomen die er komen, “maar de kap van de vele bomen is wat ons betreft niet nodig.”

Nieuwe bomen
Met name de kap van 117 bomen, waarvoor 145 nieuwe bomen terugkomen, heeft geleid tot protesten. Een online petitie om de bomen te behouden is ruim 3000 keer getekend. Het college wijst op de besluitvorming in september 2021, toen de gemeenteraad unaniem instemde met het plan. "Aan dat besluit is een jarenlange voorbereiding vooraf gegaan. Daarbij is ook uitgebreid met bewoners, bezoekers en andere belanghebbenden gesproken", laat de gemeente weten.

"Voor ons zijn er veel redenen om door te gaan met het plan", zegt wethouder Rik van der Linden. “Er ligt een door de gemeenteraad gedragen besluit. De raad mag verwachten dat we dat uitvoeren. Bovendien vinden we het een goed ontwerp, waarin met alle belangen rekening is gehouden. Aan dat plan hebben mensen eerder een bijdrage geleverd. En intussen zijn ook contracten getekend, onder anderen met NS en ProRail. Daar zijn miljoenenbedragen mee gemoeid, ook in de vorm van subsidie. Die kunnen we niet nu in de waagschaal stellen."

De beoogde 117 bomen moeten plaats maken voor de nieuwe fietsenstalling. Andere bomen staan te dicht langs de paden die verbreed worden. De gemeente laat weten dat veel bomen in matige tot slechte conditie verkeren, mede door jarenlange te hoge waterstanden en bezuinigingen op onderhoud. Het college wil nog wel bekijken of twintig bomen voorlopig te handhaven zijn, ook al is de kapvergunning al verleend. Daarover wordt volgende week in de raad besloten.

Lees ook

Nooit meer dorst door ruim twee dozijn tappunten in twee jaar

Het aantal openbare waterpunten in de stad gaat omhoog. Bovenop de veertien punten die er nu door de...

Veel onzekerheid voor bewoners Weeskinderendijk, ondanks motie voor steun

Bewoners van de Weeskinderendijk Oost moeten voorrang krijgen bij het vinden van een nieuwe woning e...

Dordtse politiek versplintert verder: Wouter van der Spoel verlaat PvdA

Wouter van der Spoel verlaat de Dordtse PvdA-fractie. Het raadslid was sinds 2002 actief voor de Pvd...

College Dordrecht: bewaar meevallers voor later

De meevaller van 38 miljoen van de Dordtse begroting 2022 gaat voor het grootste deel in diverse res...

Opnieuw vragen over geluidsoverlast verkeer

De Dordtse VVD wil dat het college van burgemeester en wethouders op zeer korte termijn maatregelen ...

BBQ Dordtse raad moet vliegende start opleveren

De werkdruk voor de fracties in de gemeenteraad van Dordrecht wordt wel erg hoog. Dat vindt een aant...