Dordrecht, Netherlands

College kijkt naar plan opknappen Weizigtpark

Bewoners en boomridders voeren weken protest tegen het voorgenomen kappen van bomen in het Weizigtpark. Een gemeenteraadscommissie besprak dinsdagavond mogelijkheden voor het aanpassen van de plannen. Maar, wethouder Rik van der Linden, geeft ook aan: “Je mag verwachten dat als de raad een jaar geleden een besluit heeft genomen, dat het college dat uitvoert.”
Stephanie Roggekamp | 8 september 2022 16:28 | Aangepast op 8 september 2022 16:28
De Reizigerorganisatie vindt dat de donkere plekken in het park moeten worden aangepakt. “Het is fijn om zo’n mooie en nieuwe omgeving te creeëren waar mensen zich veilig kunnen voelen. Want daar gaat het bij ons om, de reiziger staat bij ons centraal.” Toch is nog steeds niet iedereen tevreden. Zo laat een van de bewoners weten dat ze blij is met de extra bomen die er komen, “maar de kap van de vele bomen is wat ons betreft niet nodig.”

Nieuwe bomen
Met name de kap van 117 bomen, waarvoor 145 nieuwe bomen terugkomen, heeft geleid tot protesten. Een online petitie om de bomen te behouden is ruim 3000 keer getekend. Het college wijst op de besluitvorming in september 2021, toen de gemeenteraad unaniem instemde met het plan. "Aan dat besluit is een jarenlange voorbereiding vooraf gegaan. Daarbij is ook uitgebreid met bewoners, bezoekers en andere belanghebbenden gesproken", laat de gemeente weten.

"Voor ons zijn er veel redenen om door te gaan met het plan", zegt wethouder Rik van der Linden. “Er ligt een door de gemeenteraad gedragen besluit. De raad mag verwachten dat we dat uitvoeren. Bovendien vinden we het een goed ontwerp, waarin met alle belangen rekening is gehouden. Aan dat plan hebben mensen eerder een bijdrage geleverd. En intussen zijn ook contracten getekend, onder anderen met NS en ProRail. Daar zijn miljoenenbedragen mee gemoeid, ook in de vorm van subsidie. Die kunnen we niet nu in de waagschaal stellen."

De beoogde 117 bomen moeten plaats maken voor de nieuwe fietsenstalling. Andere bomen staan te dicht langs de paden die verbreed worden. De gemeente laat weten dat veel bomen in matige tot slechte conditie verkeren, mede door jarenlange te hoge waterstanden en bezuinigingen op onderhoud. Het college wil nog wel bekijken of twintig bomen voorlopig te handhaven zijn, ook al is de kapvergunning al verleend. Daarover wordt volgende week in de raad besloten.

Meest gelezen

Minister opent zorginitiatief Verwijspunt 078: ‘Uniek concept voor de regio’

Dennis Koorevaar | Corrado Francke | 7 dec 2022 15:40

Het is bijna zover: de Dordtse Decemberdagen zijn aanstaande!

Redactie RTV Dordrecht | Trevyn van Houwelingen | 7 dec 2022 09:00

Lees ook

Voormalig SP-lid Ineke Jager op jacht naar zetel bij Beter Voor Dordt

Op de kandidatenlijst van Beter Voor Dordt prijkt een opvallende naam: die van Ineke Jager, op plek ...

Protestactie tegen bomenkap in Weizigtpark ten onrechte beëindigd

Politie en handhaving hebben, volgens de Dordtse burgemeester Wouter Kolff, ten onrechte een protest...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Partij voor de Dieren: hang linten aan bomen die gekapt moeten worden

Dordtenaren worden te laat geïnformeerd over ingrijpende plannen van de gemeente. Dat vindt de loka...

Gemeente wil vanaf maart opkoopbescherming in heel Dordrecht

Alle bestaande woningen in Dordrecht met een WOZ-waarde tot €355.000 moeten een opkoopbescherming ...

Petitie tegen bomenkap bijna 2.000 keer ondertekend

Bewonersgroep Natuurlijk Weizigt protesteert tegen kap 118 bomen