Dordrecht, Netherlands

Coronamaatregelen afgeschaft, maar niet in verzorgingshuizen

Foto: Jordy Nijenhuis
In winkels hoefden het al niet meer, maar vanaf volgende week woensdag zijn mondmaskers ook niet meer verplicht in het openbaar vervoer. Het Albert Schweitzer ziekenhuis maakte eerder deze week bekend de maskers ook in de ban te doen. Alleen als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, wordt patienten en behandelaren nog geadviseerd een kapje op te doen. In verzorgingshuizen zijn ze nog niet zo ver.
Marjolein Vos | 16 maart 2022 15:08 | Aangepast op 16 maart 2022 15:08
“Wij blijven voorzichtig,” laat Gitte Peeters van Het Spectrum weten, de organisatie waar onder meer Vreedonk en de Sterrenlanden onder vallen. Verenso, Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde, en het RIVM adviseren de regels in de tehuizen nog niet los te laten en dat doen ze dan ook niet. “Meerdere medewerkers zijn besmet en af en toe zijn ook bewoners nog ziek. Het is een heel kwetsbare groep waar we mee werken en die moet je gewoon (willen) beschermen.”

"Aantal besmettingen nog te hoog"


“Natuurljik is het niet fijn om als medewerker de hele dag met een masker op te lopen. Maar er is eigenlijk altijd begrip voor (geweest),” zegt Peeters. In het Parkhuis gaan de mondmasker ook nog niet de prullenbak in. “Het aantal besmettingen in de regio is gewoon nog te hoog, om te zeggen: we stoppen ermee,” zegt Yone van Beek, woordvoerder van de organisatie. “We zien dat ook influenza (griep) nu opspeelt naast corona. En-en is gewoon teveel. En daarnaast is er nog steeds een hoog ziektepercentage onder medewerkers. Met de maskers beschermen we medewerkers en bewoners tegen corona, maar nu ook tegen influenza.”

Bezoek gewoon welkom


Ook voor bezoekers blijft het verplicht een mondmasker te dragen bij alle verzorgingshuizen in Dordrecht. Er zit geen limiet meer aan het aantal bezoekers. “Wel wordt hen gevraagd zich te registreren bij binnenkomst,” zegt Peeters. Zelfs als een afdeling door een coronabesmetting in isolatie moet, blijven bezoekers welkom in het Parkhuis. “Dat hebben we eigenlijk direct na de eerste coronagolf gezegd, toen we helemaal dicht moesten voor bezoek: dit gaan we nooit meer doen,” voegt Van Beek eraan toe.

De instellingen kijken per week naar de situatie en naar het landelijke advies. Kijk voor de actuele bezoekregels daarom op de website van de verzorgingshuizen.

Lees ook

Winkelen op afspraak vanaf zaterdag weer mogelijk, ook versoepelingen in het onderwijs

Mensen kunnen vanaf zaterdag op afspraak weer in niet-essentiële winkels terecht en bijvoorbeeld na...

Niet-essentiële winkels mogen open tot 17:00 zonder afspraak

Morgen mogen niet-essentiële winkels zonder afspraak bezocht worden. Dat wordt gemeld door de NOS. ...

Bloemen en waardering van handhavers namens de Dordtse horeca

Vijftig horeca-zaken voerden dit weekend actie in de Dordtse binnenstad. Onder de noemer ‘De koek ...

FC Dordt steunt Sparta: stadion niet openen voor een derde capaciteit

Alle voetbalstadions in Nederland zijn vanwege de coronamaatregelen al vanaf 12 november gesloten vo...

Horeca en cultuursector weer open: 'Het is een meer dan heugelijke dag'

Met een bezoek aan het museum en bij een horecazaak een broodje en een kop koffie halen zijn de dage...

Kolff blij met versoepelingen: 'Geen burgemeester geworden om mensen te zeggen wat ze wel en niet moeten doen'

Met het einde in zicht na twee jaar pandemie test de Dordtse burgemeester Wouter Kolff woensdag posi...