Dordrecht, Netherlands

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Als het plan doorgaat, sluit Hotel Ara dit voorjaar de deur om plaats te maken voor asielzoekers © Corrado Francke
Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in het Hotel Ara riep de nodig weerstand bij de inwoners op. Dinsdagavond staat het onderwerp op de agenda van de raad om besproken te worden. Een groep Zwijndrechtenaren maakt van de gelegenheid gebruik van te demonstreren tegen het voorgenomen besluit.
Redactie RTV Dordrecht | 6 februari 2024 12:00 | Aangepast op 6 februari 2024 11:44
De asielzoekers worden maximaal drie jaar in het hotel, buiten de bebouwde kom aan de westkant van het dorp, opgevangen. "Met deze locatie heeft de gemeente Zwijndrecht de mogelijkheid om asielzoekers op te vangen, op een manier die minimale druk legt op de Zwijndrechtse samenleving", liet de gemeente eerder weten. "Er wordt een dringend beroep gedaan op gemeenten om asielzoekers op te vangen, omdat de opvang in Ter Apel overvol is.”

De gemeente hield op 22 januari een bijeenkomst voor bezorgde inwoners. Daar deed burgemeester Edo Haan er alles aan om de buurtbewoners gerust te stellen. "Het zijn normale mensen", zei hij over de asielzoekers die naar zijn stad moeten komen. Veel van de bezoekers hadden vragen over de veiligheid en de dagbesteding van de asielzoekers.


Demonstreren
Een handjevol mensen dat het niet eens is met de huisvesting van de asielzoekers demonstreerden afgelopen vrijdag al op een rotonde in Zwijndrecht. De organisatoren van de demonstratie van vanavond hopen op een hogere opkomst, mede doordat het protest nu buiten kantooruren valt en meer mensen vrij zijn.

Het moet een vreedzame demonstratie worden. Deelnemers mogen wel spandoeken meenemen en scanderen mag ook, maar alleen buiten op het plein voor het Raadhuis. Een paar inwoners hebben aangegeven te willen inspreken tijdens te vergadering. Daarvoor krijgen ze per persoon 3 minuten de tijd.

Online is een petitie gestart, waar mensen die tegen de komst van de asielzoekers zijn, hun handtekening kunnen zetten. De petitie is inmiddels meer dan 1500 keer ondertekend en zal op een later tijdstip aan de raad overhandigd worden.

Het plan van het college van burgemeester en wethouders om de asielzoekers op te vangen is overigens een principebesluit. Dat betekent dat het college mee wil werken aan het mogelijk maken van de opvang van asielzoekers in Hotel Ara, laat de gemeente weten. De gemeenteraad kan wensen en bedenkingen aan het college meegeven.

Woensdag in het TV Dordrecht Nieuws en op onze website meer over de vergadering en de demonstratie.

Lees ook

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Exacte verdeling asielopvang is bekend: regio moet 3 keer zoveel asielzoekers opvangen, Rotterdam 5 keer zoveel

De verdeling van het aantal asielplekken over het land is officieel bekendgemaakt. Er zijn in totaal...

Zeldzame gildebekers terug in Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...