Dordrecht, Netherlands

Dordrecht is vanaf 2024 geen shorttrack-hoofdstad meer: ‘We vinden het zeer spijtig’

Begin dit jaar kwamen vele shorttracktoppers nog naar Dordrecht René Kamps
Dordrecht is vanaf 2024 niet meer de gastheer van internationale shorttrackwedstrijden zoals de wereldbeker. De komende vijf jaar krijgt Tilburg de eer om de toernooien te organiseren. “We vinden het zeer spijtig dat de jaarlijkse wereldbeker Dordrecht gaat verlaten”, laat sportwethouder Marc Merx weten.
Corrado Francke | 23 mei 2023 16:33 | Aangepast op 23 mei 2023 16:33
Daarmee komt er een eind aan tien jaar waarin de stad uitgroeide tot shorttrack-hoofdstad van Nederland. Dordrecht wilde wel graag doorgaan met het organiseren van de wereldbeker, maar liep tegen te hoge kosten aan. Merx spreekt van “een verdubbeling van de kosten die we de laatste keer hebben betaald” en vindt dat bedrag niet uit te leggen naar de Dordtse inwoners. “Zeker in een tijd waarin scherpe financiële keuzes nodig zijn.”

Afweging
Daarbij komt ook nog kijken dat in Tilburg het enthousiasme groot is, benadrukt Carl Mureau, woordvoerder van de shorttrackbond KNSB. “Dordrecht en Tilburg zijn tegen elkaar afgewogen en toen is er voor Tilburg gekozen”, aldus Mureau.

Toch is er een kans dat wereldtoppers als Suzanne Schulting, Jens van ‘t Wout en Xandra Velzeboer de komende jaren op het Dordtse ijs te zien zijn. Tilburg gaat namelijk één shorttrackevenement per jaar organiseren. In de jaren dat er twee grote evenementen in Nederland zijn, bijvoorbeeld een Europees kampioenschap én een wereldbeker-wedstrijd, is de kans groot dat één van de twee wedstrijden in Dordrecht wordt georganiseerd. Wel heeft Tilburg de eerste keuze.
Volle tribunes tijdens de laatste editie van de wereldbeker René Kamps
‘Zien het niet puur als verlies’
De gemeente Dordrecht wil dan ook kijken wat er nog wél in de Sportboulevard gehouden kan worden. “Met het budget dat we hebben voor het shorttrack kunnen ook andere mooie sportevenementen georganiseerd worden”, vertelt Merx. “We zien het dus niet puur als een verlies, maar juist als een kans om te kijken naar welke evenementen veel doen om bijvoorbeeld jeugd te inspireren en in beweging te krijgen.”

De shorttrackbond voegt eraan toe dat de organisatie altijd blij is geweest met de medewerking vanuit de Sportboulevard en de gemeente Dordrecht. “Alle lof daarvoor.” Wel zat de KNSB “af en toe tegen de grenzen aan van wat er mogelijk is qua ruimte in de Sportboulevard”.

Ahoy
Wie toch nog in de buurt van Dordrecht een shorttrack-evenement wil bezoeken, kan dat doen van 15 tot en met 17 maart 2024. Dan vindt in Rotterdam Ahoy het WK shorttrack plaats.
Een beeld uit de aflossing tijdens de afgelopen wereldbeker René Kamps

Lees meer over:

Shorttracken|

Lees ook

Actie, spanning en tranen: dit was het shorttrackweekend in vijftien foto’s

De Sportboulevard in Dordrecht stond afgelopen weekend in het teken van de laatste wereldbekerronde ...

Schoolkinderen schreeuwen shorttrackers naar finales wereldbeker

Het beloofde één van de sporthoogtepunten van het jaar te worden, en vooralsnog stellen de wereldbek...

Nederlandse shorttrackkampioenen staan Dordtse scholieren te woord

Dit weekend staan de ISU World Cup Finale Shorttrack op het programma in de ijshal van de Dordtse Sp...

Shorttrackers strijden in 2023 om wereldbeker in Dordtse Sportboulevard

Internationale topshorttrackers eindigen het wereldbekerseizoen in Dordrecht. Van 10 tot 12 februari...