Dordrecht, Netherlands

‘Dordtse cultuur moet meer in de schijnwerpers gezet worden’

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart gaan de politici steeds vaker met elkaar in de debat over verschillende thema’s. Aanstaande woensdagavond staat het onderwerp cultuur op de agenda tijdens een bijeenkomst in het Energiehuis.
Marjolein Vos | 22 februari 2022 16:41 | Aangepast op 22 februari 2022 16:41


Een thema waar best wat meer aandacht voor mag komen, vindt één van de presentatoren en voorzitter van het Cultuur Platform Dordrecht Dick Verheijen.

Het Cultureel Platform Dordrecht organiseert het debat. Van de platform, dat eind vorig jaar werd opgericht, zijn 35 Dordtse culturele instellingen lid. “De hele breedte van het cultuurveld is erin vertegenwoordigd,” vertelt Verheijen. “Van klassiek tot modern. Natuurlijk het Dordrechts Museum en Schouwburg Kunstmin, maar ook het Weeshuisplein-theater en het Bachfestival.”

Vertegenwoordigers van deze instellingen gaan het gesprek aan met de kandidaat-raadsleden van de 16 partijen die zich hebben aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Aan de hand van de partijprogramma's en de onderwerpen die zijn opgehaald bij de culturele organisaties wordt gesproken over de toekomst van cultuur in de stad. Het gaat onder meer om: functies cultuur voor de samenleving, vestigingsklimaat, publieksbereik, cultuur in de wijken, financiën, programmering en talentontwikkeling. “Maar het is ook belangrijk dat de culturele organisaties kunnen vertellen wat ze te bieden hebben. Het mag wel eens meer in het voetlicht dan tot nu toe is gedaan,” vult hij aan.

Trots op Dordrecht

Dordrecht doet het op cultureel gebied volgens Verheijen best goed. “Ik denk dat Dordrecht met al de voorzieningen die er op dit moment zijn wel goed boert als het gaat om het (voorzieningen-) niveau.” Maar het kan nog beter vindt hij. “Op het terrein van terrein van productie en makers kun je in deze stad nog wel een impuls gebruiken. Er kan meer geproduceerd worden.”

“Ten tweede: ik denk dat datgene wat Dordrecht doet, best meer in de aandacht mag komen elders. Buiten deze stad, omdat er toch best interessante kwaliteiten hier zijn die best ook breder bekend mogen worden.” Dordrecht is een culturele stad, voegt Verheijen toe, maar wel erg historisch georiënteerd. “Daar is niets mis mee, maar ook de dag van vandaag en morgen moet er toe doen.”

Verheijen hoopt op wat vuurwerk tijdens het debat. “Niet, plat gezegd, dat ze elkaar op de bek slaan, maar wel wat schuring, dat helpt.” Het cultuurdebat is woensdagavond vanaf 19.15 uur te volgens via een livestream op deze website.

Meest gelezen

Illegaal bordeel Vincent van Goghstraat gesloten

Redactie RTV Dordrecht | 20 sep 2023 12:41

Lees ook

Informateur adviseert Dordtse coalitie VVD, GroenLinks, CDA en CU/SGP met akkoord op grote lijnen

Tijdens de raadsvergadering dinsdagmiddag bracht informateur mevrouw Bouvy-Koene haar advies uit ove...

Pauline Bouvy-Koene informateur in Dordrecht

Pauline Bouvy-Koene gaat aan de slag als informateur in Dordrecht. Zij is voor deze rol gevraagd doo...

Hertelling geeft geen verandering: zetelverdeling blijft hetzelfde

De definitieve uitslag verkiezingen gemeenteraad is bekend. Op dinsdag 22 maart is een hertelling ge...

Met voorkeurstemmen in de raad: 'Bijzonder om belangen van mensen te vertegenwoordigen'

Op plek 8 staan van de kandidatenlijst, maar toch met voorkeurstemmen in de raad komen; het gebeurde...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gemaa...

Kolff kondigt hertelling aan

Burgemeester Kolff heeft maandagochtend op het Stadskantoor de officiële zetelverdeling bekend gemaa...