Dordrecht, Netherlands

'Dordtse politiek moet vertrouwen van de burgers terugwinnen'

Dat lijkt een van de belangrijkste opdrachten die partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart zichzelf geven.

De Grote Kerk van Dordrecht Jordy Nijenhuis
In het derde themadebat van RTV Dordrecht (over economie, welvaart en geluk) lieten alle partijen weten zich zorgen te maken over de kloof tussen burger en bestuur. Het CDA, ChristenUnie/SGP, Jezus Leeft, de SP, de Partij voor de Dieren en Moedd zegden allen toe de komende 4 jaar armoede en eenzaamheid aan te willen pakken. CU/SGP-Lijsttrekker en wethouder Rik van der Linden deed ook een oproep aan alle partijen om gezamenlijk oplossingen te zoeken.
Ton van Wijngaarden | 7 maart 2022 14:22 | Aangepast op 7 maart 2022 14:22
Energiearmoede en investeringsfonds wonen


De huidige energieprijzen zijn een belangrijke oorzaak van de toenemende armoede. SP-lijsttrekker Ronald Portier pleitte voor verlaging van de lokale belastingen om zo prijsverhogingen te compenseren. Veel bijval
kreeg het -niet helemaal nieuwe- voorstel van PvdD-lijsttrekker Pieter Groenewege om een gemeentelijk investeringsfonds te creëren, waar burgers voordelig kunnen lenen om hun woning te isoleren. Op deze manier kunnen de stookkosten worden teruggebracht en armoede bestreden worden. CDA-lijsttrekker Peter Heijkoop steunde in het debat de Partij voor de Dieren en liet weten dat hij als wethouder op dit moment al bezig is met de ontwikkeling van zo’n fonds. PvdD-leider Groenewege liet weten best zoete broodjes te willen bakken met de Dordtse CDA, maar wees Heijkoop er fijntjes op dat de kamer-fractie van het CDA en ook de VVD voor verlaging van de Bijstand stemden. “U bent niet alleen oplosser, maar ook veroorzaker”, aldus Groenewege tijdens het debat.

Met een dikke trui aan voor de tv

In de derde thema-uitzending van 'Dordrecht Kiest' vertelden Dordtenaren hoe het de laatste maanden met ze gaat nu de prijzen van energie en boodschappen stijgen. Ze maken zich zorgen omdat er ook na de
corona-pandemie zoveel onzekerheid is. “Met een warme trui aan op de bank”, vertelt een van hen. Riet Duykers van het platform tegen armoede signaleerde dat nog steeds 1 op de 10 kinderen in Dordrecht onder de armoedegrens leeft. Dat betekent uitsluiting en vaak eenzaamheid en schaamte. Die schaamte is zo groot dat 40 procent van de mensen die arm zijn onzichtbaar blijven en ongrijpbaar zijn voor de hulpverlening.
Duykers deed een oproep aan de politiek om de komende vier jaar meer de wijken in te trekken om te kijken wat er echt speelt.

Zorgbuurthuizen

Om iets te doen aan eenzaamheid en uitsluiting pleitte de SP voor zogenaamde zorgbuurthuizen. Plekken in de wijk waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, elkaar een beetje in de gaten kunnen houden en
geholpen kunnen worden als dat nodig is. Henry van der Burgh, lijsttrekker van Jezus Leeft, pleitte voor koppeling van problematiek en hulp: "Hokjes en schotten moeten verdwijnen als het gaat om bijvoorbeeld zorg, onderwijs, wonen en inkomen. Problemen moeten integraal aangepakt en opgelost worden". Tenslotte liet Loudy Nijhoff (ex-Beter voor Dordt en nu lijsttrekker van Moedd) weten dat ook de hulpverlening voor jongeren op de schop moet en dat haar partij er alles aan gaat doen om het vertrouwen van de Dordtse burger terug te winnen. Net als alle andere partijen...

Visie overige partijen

Als u wilt weten hoe de overige 10 partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen denken over de economie, welvaart en welzijn, kijk dan naar de onderstaande video.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Dit moet er de komende jaren beter in Crabbehof: 'Kijk nog eens goed naar buslijn 3'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

'Dordrecht Kiest' over de woningmarkt: samenwerken en vaart maken.

De woningmarkt in Dordrecht zit volledig op slot. Daar zijn alle politieke partijen die deelnemen aa...

Stevig slotdebat staat in teken van grote uitdagingen

De zorg voor voldoende woningen, armoedebestrijding, energieverbruik en de nieuwe situatie in Europa...

LIVE: Bekijk hier de Uitslagenavond vanuit het Stadhuis

Live vanaf het Stadhuis bespreekt presentator Ron van der Rhee de uitslagen van de gemeenteraadsverk...

Dít valt er te kiezen: verkiezingsborden in Dordrecht staan er weer

Je hebt ze misschien al gespot: de aanplakborden voor de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal zijn e...

Live vanuit het stadhuis: het Rijnmond Lijsttrekkersdebat

Over een kleine twee weken is het zover. Dan mag Dordrecht naar de stembus. Bent u er nog niet uit w...