Dordrecht, Netherlands

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

'In Ter Apel slapen mensen op een stoel'

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisisnoodopvang verwacht op het Dordtse bedrijfsterrein Louterbloemen. ,,We staan klaar”, zegt Toyah Wayers van de gemeente die aan de Marconiweg met man en macht een noodopvang inrichtte.
Marjolein Vos | 19 juli 2022 19:00 | Aangepast op 19 juli 2022 17:29
De crisisopvang blijft open tot 1 oktober en moet de druk van het zwaar overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel afnemen. Daar slapen een paar honderd vluchtelingen al tijden onder mensonterende omstandigheden buiten in slaapzakken en schuilen ze vandaag tijdens de zinderende hitte onder luifels, een soort tentdoek, tegen de brandende zon.

De gemeente Dordrecht heeft nog geen flauw idee wanneer de 170 vluchtelingen voor haar crisisopvang precies in aantocht zijn. Maar ze gaat er vanuit dat het een kwestie van uren tot maximaal twee dagen is. “We weten het gewoon nog niet. Maar we staan klaar. Alles wat er te regelen valt, is geregeld, maar we hebben nadrukkelijk geëist dat eerst de zorg op orde moet zijn.” Die zorg moet door het Rijk georganiseerd worden. “Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, maar er zullen ook vluchtelingen zijn die medicatie gebruiken.” Ook zal een deel van de mensen naar verwachting geestelijke begeleiding nodig hebben.

Aan de Marconiweg is slaapplek voor 170 vluchtelingen. De mensen krijgen een stapelbed met een  wandje tussen de bedden voor wat privacy. Douches en toiletten zijn ingericht in dixi-achtige ruimtes. Mannen en vrouwen slapen gescheiden, maar de voorzieningen zijn basaal. “We doen het beste wat in onze macht ligt, maar het is allemaal geen vetpot”, aldus zegsvrouw Wayers, die benadrukt dat het vooral de prioriteit heeft zoveel mogelijk vluchtelingen binnen te laten slapen, na alle ellende van het buiten slapen in Ter Apel. “We hebben in Dordrecht gekeken hoe we zoveel mogelijk bedden kunnen neerzetten.” De matrassen zijn beschikbaar gesteld door het Rode Kruis.
Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei maandag dat de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio's in de aanpak van de asielcrisis stopt per 1 oktober. De Veiligheidsregio's zijn volgens hem niet in staat de crisis in de opvang van asielzoekers op te lossen.

Voor de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, die op verzoek van het Rijk in totaal aan 225 vluchtelingen uit Ter Apel crisisopvang moet gaan bieden, betekent het dat ze zich onverminderd blijft inzetten voor de opvang van de mensen uit de Oekraïne, volgens de woordvoerder Maureen Vermeulen. “Maar de crisisopvang aan de Marconiweg in Dordrecht en aan de Weteringsingel in Hendrik-Ido-Ambacht zal per 1 oktober dichtgaan. De mensen moeten dan naar andere opvanglocaties verplaatst worden.”

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zei zojuist dat de opvang van vluchtelingen in Nederland momenteel onwaardig is voor ons land: “Het is een glijdende schaal. Mensen slapen hier op stoelen. Waar zijn we heengegaan met zijn allen?”

RTV Dordrecht bracht vorige week een bezoek aan de opvanglocatie. Bekijk hier de reportage.

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Meest gelezen

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Lees ook

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

Vluchtelingen verhuizen naar nieuwe opvanglocatie in Papendrecht

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf deze week 85 vluchtelingen opgevangen. 50 van hen v...

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

Kolff tevreden met aannemen spreidingswet: ‘Ook nuttig voor Dordrecht’

De spreidingswet, die ervoor moet zorgen dat asielzoekers evenwichtiger worden gespreid over het lan...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...

Vluchtelingenboot Papendrecht blijft langer liggen; nieuwe opvanglocatie is nog niet klaar

De crisisnoodopvangboot aan de Anthony Fokkerkade in Papendrecht blijft 3 maanden langer liggen. Ee...