Dordrecht, Netherlands

Eerste vluchtelingen Ter Apel binnen twee dagen in Dordtse crisisopvang verwacht

'In Ter Apel slapen mensen op een stoel'

De eerste vluchtelingen uit het bomvolle opvangcentrum Ter Apel worden binnen twee dagen in de crisisnoodopvang verwacht op het Dordtse bedrijfsterrein Louterbloemen. ,,We staan klaar”, zegt Toyah Wayers van de gemeente die aan de Marconiweg met man en macht een noodopvang inrichtte.
Marjolein Vos | 19 juli 2022 19:00 | Aangepast op 19 juli 2022 17:29
De crisisopvang blijft open tot 1 oktober en moet de druk van het zwaar overbelaste aanmeldcentrum in Ter Apel afnemen. Daar slapen een paar honderd vluchtelingen al tijden onder mensonterende omstandigheden buiten in slaapzakken en schuilen ze vandaag tijdens de zinderende hitte onder luifels, een soort tentdoek, tegen de brandende zon.

De gemeente Dordrecht heeft nog geen flauw idee wanneer de 170 vluchtelingen voor haar crisisopvang precies in aantocht zijn. Maar ze gaat er vanuit dat het een kwestie van uren tot maximaal twee dagen is. “We weten het gewoon nog niet. Maar we staan klaar. Alles wat er te regelen valt, is geregeld, maar we hebben nadrukkelijk geëist dat eerst de zorg op orde moet zijn.” Die zorg moet door het Rijk georganiseerd worden. “Het gaat bijvoorbeeld om huisartsen, maar er zullen ook vluchtelingen zijn die medicatie gebruiken.” Ook zal een deel van de mensen naar verwachting geestelijke begeleiding nodig hebben.

Aan de Marconiweg is slaapplek voor 170 vluchtelingen. De mensen krijgen een stapelbed met een  wandje tussen de bedden voor wat privacy. Douches en toiletten zijn ingericht in dixi-achtige ruimtes. Mannen en vrouwen slapen gescheiden, maar de voorzieningen zijn basaal. “We doen het beste wat in onze macht ligt, maar het is allemaal geen vetpot”, aldus zegsvrouw Wayers, die benadrukt dat het vooral de prioriteit heeft zoveel mogelijk vluchtelingen binnen te laten slapen, na alle ellende van het buiten slapen in Ter Apel. “We hebben in Dordrecht gekeken hoe we zoveel mogelijk bedden kunnen neerzetten.” De matrassen zijn beschikbaar gesteld door het Rode Kruis.
Burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zei maandag dat de verantwoordelijkheid van de Veiligheidsregio's in de aanpak van de asielcrisis stopt per 1 oktober. De Veiligheidsregio's zijn volgens hem niet in staat de crisis in de opvang van asielzoekers op te lossen.

Voor de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, die op verzoek van het Rijk in totaal aan 225 vluchtelingen uit Ter Apel crisisopvang moet gaan bieden, betekent het dat ze zich onverminderd blijft inzetten voor de opvang van de mensen uit de Oekraïne, volgens de woordvoerder Maureen Vermeulen. “Maar de crisisopvang aan de Marconiweg in Dordrecht en aan de Weteringsingel in Hendrik-Ido-Ambacht zal per 1 oktober dichtgaan. De mensen moeten dan naar andere opvanglocaties verplaatst worden.”

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zei zojuist dat de opvang van vluchtelingen in Nederland momenteel onwaardig is voor ons land: “Het is een glijdende schaal. Mensen slapen hier op stoelen. Waar zijn we heengegaan met zijn allen?”

RTV Dordrecht bracht vorige week een bezoek aan de opvanglocatie. Bekijk hier de reportage.

Lees meer over:

Oekraïne|Vluchtelingen|

Lees ook

Zo'n 150 man aanwezig bij solidariteitswandeling voor Oekraïne

Zo’n 150 mensen liepen dinsdagavond mee tijdens de solidariteitswandeling in Zwijndrecht. Dit dede...

Circus voor Oekraïne uitgesteld

Eigenlijk zou donderdag een begin worden gemaakt met de opbouw, maar circusliefhebbers moeten nog ev...

Koningsspelen voor een goed doel; twee sponsorlopen voor Oekraïne

"Zeven, acht, negen én tien", één van de kinderen telt trots haar stempels op haar sponsorloopkaa...

Inzamelactie voor vluchtelingen uit Ter Apel

Dordt voor Oekraïne heeft zich de afgelopen periode ingezet voor Oekraïense vluchtelingen. Nu wil ...

Albert Schweitzer ziekenhuis stuurt overtollig materiaal naar Oekraïne

Overtollige medische materialen, apparatuur en meubilair: het Albert Schweitzer ziekenhuis schenkt h...

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de...