Dordrecht, Netherlands

Futuristische informatieborden in strijd tegen zwerfafval en ongedierte in Dordt

Festijn voor de ratten en Meeuwen Corrado Fracken
Ratten en ander ongedierte aantrekkend zwerfafval: Dordrecht wordt er al een tijdje door geteisterd. Moderne schermen, die informatie geven over het vuilnis van Dordtenaren in vijf verschillende talen, worden door de gemeente Dordrecht ingezet als oplossing.
Marie Frenay | 2 december 2022 11:00 | Aangepast op 2 december 2022 11:00
De schermen staan overdag uit, pas tussen 16.00 en 22.00 uur en 6.00 en 10.00 uur schiet de boodschap van de gemeente in vijf verschillende talen -Pools, Nederlands, Marokkaans, Turks en Engels- voorbij op de informatieve borden. Tussen deze tijden lopen de meeste mensen op straat en worden de borden dus ook het meest bekeken. De gemeente probeert hiermee energie en geld te besparen. “Beide schermen draaien daarnaast zo veel mogelijk op zonne-energie”, geeft woordvoerder van de gemeente Edward Ernst aan.

Voorlopig staan de borden op het Vrieseplein en de Bosboomtoussainstraat. Later deze maand zullen de schermen verplaatst worden naar het Kasperspad, het Nieuwkerksplein, het Weeshuisplein, de Waldeckpyrmontweg en de Lijnbaan. De moderne schermen zullen vier weken op straat staan.

Overlast door zwerfafval
De bijna futuristische informatieborden worden ingezet bij de bestrijding van zwerfafval. De afgelopen maanden zorgde de overlast van afval voor allerlei ongedierte zoals ratten. Tijdens raadsvergaderingen kwamen geregeld vragen over de problematiek, maar oplossingen bleven uit.

Bekijk onderstaande videoreportage over de rattenplaag in Dordt (de tekst loopt onder de video door):
In een reactie van de burgemeester en de wethouders leek het probleem vooral bij Dordtenaren te liggen. Zo zouden de bewoners van de stad hun afval te vroeg naar buiten brengen, waardoor het afval te lang op straat zou blijven liggen. Dat afval dient dan als het perfecte lopende buffet voor meeuwen en ratten. Ook zouden sommige Dordtenaren restjes eten dumpen in het park voor de dieren, dit zouden zij vanuit hun geloofsovertuiging doen blijkt uit een reactie van burgemeester Kolff en de wethouders.

Geheugensteuntje
De informatieborden moeten de bewoners van Dordt beter informeren. Het werkt als een soort geheugensteuntje. Dordtenaren worden eraan herinnerd wanneer zij de vuilniszakken naar buiten moeten brengen, daarnaast geven de schermen aan waar de plastic afvalcontainers zich bevinden en waar Dordtenaren gratis plastic zakken kunnen ophalen in hun buurt.

Kritische geluiden
Op Facebook reageren veel Dordtenaren kritisch op de komst van de nieuwe schermen. Had het geld niet anders besteed kunnen worden en hadden simpele posters ook niet de klus geklaard? “Er is voor deze (solar) schermen gekozen omdat ze eenvoudig meerdere boodschappen in meerdere talen communiceren. Op het moment dat de PBD zakken opgehangen mogen worden zie je dat ook op het scherm. Met posters kan je dat helaas niet zo tijdsgebonden en in verschillende talen delen”, legt de woordvoerder uit.

Daarnaast beschikte de gemeente Dordrecht al over de borden, maar waren deze nog niet in gebruik. “De inzet van de schermen wordt betaald vanuit de zwerfafvalvergoeding en wordt dus indirect betaald door de verpakkende industrie”, voegt Ernst eraan toe.

Bekijk hieronder de reacties van verschillende Dordtenaren op het Facebookbericht van de gemeente:
Enkele reacties op het facebookbericht van de gemeente over de schermen Facebook

Lees meer over:

Rattenplaag|Afval|

Lees ook

Warmoezierspad wint vijfde ronde wedstrijd Schoonste Buurt

Bewoners van het Warmoezierspad hebben 56 dagen geen afval naast de ondergrondse containers geplaat...

Minder restafval opgehaald in de Drechtsteden in 2022

Nederlandse gemeenten hebben in totaal 8 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld in 2022. He...

‘Te veel of te vroeg afval op straat is als een snackbar voor ratten’

Al jaren kampt Dordrecht met een rattenplaag. De gemeente heeft al een flink aantal ratten gevangen,...

Nieuwe pilot pop-up milieustraat; ‘Het is iets kleiner’

Alles wat in een boodschappentas past kun je vanaf nu inleveren bij de pop-up milieustraat van HVC. ...

Irritaties over afval stapelen zich op: 'Je krijgt hier een getto-achtig gevoel'

Van blikjes drinken tot plastic zakken en van een wasdroger tot hele bankstukken: de wijk Crabbehof ...

Voorlichten én handhaven: zo wil de gemeente minder zwerfafval in Dordrecht

Zwerfafval is al jarenlang een bekend probleem in vele Dordtse wijken. Met het plan 'Dordrecht Schoo...