Dordrecht, Netherlands

Gemeente: ‘rioolkast binnen jaar verplaatsen wordt moeilijk’

Bijna twee weken geleden ging de vlag uit aan de Hazelaarlaan. De rioolkast die het uitzicht van een bewoonster verpestte en zorgde voor de nodige geluidsoverlast moet weggehaald worden door de gemeente. Dat bepaalde de rechter, die de bewoonster in het gelijk stelde. Na vier jaar kwam met de uitspraak een einde aan de soap rondom de rioolkast, die voor veel politieke reuring zorgde.
Marjolein Vos | 22 februari 2022 16:46 | Aangepast op 22 februari 2022 16:46


Nog dit jaar moet de kast verdwijnen, stelde de rechtbank. Maar de gemeente weet niet of ze wel aan dat termijn kan voldoen. “De rechter stelt in zijn uitspraak een niet onderbouwde uitvoeringstermijn van verplaatsing binnen het jaar,” laat een woordvoerder weten. “Het college stelt vast dat die termijn erg ambitieus is. Mede omdat de gemeente niet alle aspecten in eigen hand heeft. De gemeente kan niet tot het onmogelijke worden gehouden, maar het college wil zich een betrouwbare overheid tonen en deze kwestie nu afronden. Daarom heeft het college besloten de zaak niet te verlengen met een hoger beroepsprocedure.”

'Verkleinen was een goede oplossing'
Vorig jaar werd er al een compromis met de bewoonster gesloten. De gemeente verlaagde de kast. “Het college vindt nog steeds dat er vorig jaar een goede oplossing is gevonden door de regelkast te verkleinen, waardoor deze vanuit de woning niet of nauwelijks zichtbaar is,” zegt de woordvoerder. “De rechter is het daar echter niet mee eens. Volgens de rechter moet de gemeente zich houden aan eerdere toezeggingen. Daarnaast vindt de rechter dat de verkleining van de kast en de geboden compensatie niet opwegen tegen het nadeel dat de eigenaar ondervindt. Het argument van de gemeente dat de kosten van verplaatsing onverantwoord hoog zijn is voor de rechter niet voldoende.”

Net na de uitspraak van de rechter brachten wij een bezoek aan de Hazelaarlaan en troffen daar de advocaat van de bewoonster. Bekijk hier de reportage.

Lees meer over:

Rioolkast|

Lees ook

Rioolkast Hazelaarlaan móet weg: bewoonster wint rechtszaak van gemeente

De rioolkast in de Hazelaarlaan, die jarenlang voor een heuse rel in de politiek zorgde, moet weg. D...

De vlag kan uit na ontknoping in rioolkastsoap: 'Ze hebben een blunder gemaakt'

Het heeft vier jaar geduurd, maar er komt een einde aan de soap rondom de rioolkast op de Hazelaarla...

Oppositie woedend om uitstel verplaatsing omstreden rioolgemaal: ‘Dit is the bloody limit’

Het was de bedoeling dat de bewoonster van de woning aan de Hazalaarlaan niet lang meer tegen groene...

Rioolkastsoap duurt voort: gemeente opnieuw voor de rechter gesleept

Opnieuw gedoe rond het rioolgemaal voor een woning aan de Hazelaarlaan. In februari vorig jaar liet ...

Rechter: rioolgemaal Hazelaarlaan moet vóór 1 september 2023 weg zijn

De gemeente moet voor 1 september van dit jaar de rioolkast voor het huis van een bewoonster van de ...