Dordrecht, Netherlands

Greenpeace doet aangifte tegen Chemours

De internationale milieuorganisatie Greenpeace heeft aangifte gedaan tegen Chemours en Tata Steel. Reden is dat de leiding van het bedrijf Chemours op de hoogte was van de vervuiling met PFAS-stoffen en dit heeft achtergehouden voor omwonenden. Dat maakte het onderzoeksprogramma Zembla bekend.
Marjolein Vos | 4 maart 2024 12:00 | Aangepast op 4 maart 2024 11:45
Omwonenden van vervuilende industrieën worden volgens Greenpeace nauwelijks beschermd tegen bedrijven die schaamteloos het klimaat, de leefomgeving en de gezondheid van mensen verzieken. Het is volgens hen de hoogste tijd dat de leidinggevenden van grote vervuilers zich daarvoor gaan verantwoorden, laat Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, weten.

Greenpeace wil de omwonenden steunen die in actie komen tegen deze bedrijven die hun gezondheid aantasten. Greenpeace vraagt niet om sluiting va Chemours, maar wil een productie zonder ‘ziekmakende, giftige stoffen’ in de woonomgeving. Er loopt al een aangifte tegen het chemieconcern van omwonenden die zich hebben verenigd. Advocaat Bénédicte Ficq behartigt hun belangen. Zij spreekt van een ‘enorme steun in de rug voor de bewoners en een krachtig signaal richting het Openbaar Ministerie.’

Joop Keesmaat van Stichting Stop PFAS, Stop Chemours voert iedere zaterdag actie bij de poorten van het bedrijf. “We zijn blij dat Greenpeace aangifte doet, want met dat extra gewicht zou de weegschaal van Vrouwe Justitia toch zeker naar de goede kant moeten overhellen. En zoals ik iedere zaterdagochtend bij ons wekelijks protest voor de deur van Chemours zeg: ‘Wij gaan dit winnen’.”

200ste protest
Inmiddels zijn het niet alleen omwonenden die zich zorgen maken om de vervuiling. Begin februari werd voor de 200ste keer het zogenoemde emmertjes-protest bij Chemours gehouden. Politici en IC-arts Diederik Gommers waren daarbij aanwezig. Bekijk hier de reportage die we toen maakten.
.
Tata Steel
Greenpeace doet niet alleen aangifte tegen Chemours, maar ook tegen Tata Steel. Het Openbaar Ministerie (OM) doet al twee jaar strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel of het bedrijf opzettelijk gevaarlijke stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater heeft gebracht met gevaar voor de openbare gezondheid. Tata Steel was hier al in 1975 van op de hoogte bleek uit een reportage van EenVandaag.

Lees meer over:

Chemours|

Lees ook

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Burenraad DuPont en Chemours heft zichzelf op

De Burenraad van DuPont en Chemours in Dordrecht heeft besloten zichzelf op te heffen. De leden hebb...

Deze zomer weer zwemmen in de Merwelanden? ‘Dat hopen we van harte’

Een massa-aangifte, meerdere rechtszaken en voor honderdduizenden euro's aan dreigende boetes. Chemi...