Dordrecht, Netherlands

Hitteplan voor dieren: waar moet je op letten?

Niet alleen mensen hebben het erg warm, ook onze huisdieren hebben het zwaar. Dierenzorgcentrum Louterbloemen geeft wat tips om onze knaagdieren, katten en honden een handje te helpen.
Marie Frenay | 18 juli 2022 15:47 | Aangepast op 18 juli 2022 15:47
Ondanks het warme weer treft Louterbloem geen extra maatregelen om dieren in nood te helpen. Tot nu toe heeft het dierenzorgcentrum de dierenambulance niet vaker ingezet dan gebruikelijk. “Veel mensen hebben zelf vervoer die zij gebruiken wanneer hun dier ziek wordt”, vertelt een medewerkster van Louterbloemen.

Bloemetjes in het water
Wel let het dierenasiel op het welzijn van de dieren die verblijven bij Louterbloemen. “Wij geven de konijnen wat extra komkommer en meloen, zodat zij meer vocht binnenkrijgen”, vertelt de medewerkster. Ook de katten worden verwend, zij krijgen bloemetjes in hun water. Daar worden de kleine jagers nieuwsgierig van waardoor ze met het water willen spelen.

Sommige dieren kunnen beter tegen de warmte dan anderen volgens de dierenvriend: “Zo zijn katten slimmer dan honden. Zij houden zichzelf wel rustig en zoeken een plekje in de schaduw op.” konijnen en andere kleine knaagdieren hebben het daarentegen wat moeilijker nu. De knaagdieren komen maar moeilijk van hun lichaamswarmte af.

Handje helpen
Gelukkig is het ook mogelijk om huisdieren een handje te helpen. Zo worden konijnen al een heel eind geholpen met een icepod. Ook is het mogelijk om een flesje water in de vriezer te leggen, om te wikkelen in een sok en dan in het hok te plaatsen. De konijnen kunnen dan lekker in het buurt van het ijs gaan zitten en zo toch een beetje afkoelen.

Ook voor honden gelden een paar regels. Zo kun je Honden het beste pas in de avond of in de ochtend uitlaten, de trouwe viervoeter naast de fiets laten rennen is voor vandaag en morgen een no-go en kortharige rassen kunnen baat hebben bij zonnebrand. Sommige honden kunnen namelijk net als wij verbranden. Oh, en vergeet niet dat asfalt nu gloeiend heet wordt. Honden kunnen hier hun poten aan verbranden.

Even googelen
Ieder dier reageert anders op de hitte. Volgens de medewerkster van Louterbloemen is het slim om even de signalen van oververhitting bij je eigen huisdier even te googelen. “Een hond gaat vaak heel erg hijgen, maar een kat zie je dat niet zo snel doen. Het is daarom slim om van tevoren te weten welke symptomen je huisdieren kunnen vertonen wanneer zij het te warm hebben.”

Lees meer over:

Hitte|Dieren|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Zwembaden dicht, dus zoeken Dordtenaren verkoeling elders

Het was ook woensdag weer een warme dag in Dordrecht. Veel Dordtenaren deden dan ook een poging om d...

Mobiele boerderij brengt dierenplezier naar Dordtse ouderen

Drie geiten, twee schapen, een ezel, twee honden, een alpaca en vijf konijnen. Het is niet dagelijks...

Dieren kinderboederij Kiboe-hoeve veilig aangekomen in buurgemeente Dordrecht

Vorige week was het zo ver. Nadat de trouwe bezoekers van de Kiboe-hoeve nog één keer konden knuffel...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido-A...

Hulp aan ouderen die door leeftijd gevaarlijke hitte niet voelen

De Dordtse straten zijn door de hitte uitgestorven, maar toch zitten er ouderen in het park in Sterr...