Dordrecht, Netherlands

Hoe moet de nieuwe gemeenteraad nu verder?

Stadhuis
“Met vier zetels behoor je echt wel tot de partij die serieus gaat meepraten”, vertelt Peter Heijkoop van het CDA opgelucht aan RTV Dordrecht. “We zijn gewoon trots dat we die vier zetels hebben weten vast te houden.” Door de hertelling was het nog even spannend hoe de verdeling van de zetels eruit zou gaan zien.
Stephanie Roggekamp | 25 maart 2022 08:00 | Aangepast op 24 maart 2022 16:43
Die hertelling was nodig omdat het verschil tussen een aantal partijen heel klein was. Mogelijk zou het CDA één zetel verliezen, waardoor ze van vier naar drie zouden gaan. De Verenigde Senioren Partij (VSP) zou dan wellicht stijgen van vier naar vijf zetels. Na de hertelling bleef alles alleen zoals het was.

Doordat de VSP vier zetels heeft, is er een mogelijkheid dat ze een wethouderskandidaat naar voren mogen schuiven. Margret Stolk, blijft er alleen nuchter onder: “Ik ga niet voorruit lopen op die vraag. De twee grote partijen zijn aan zet en wij wachten met spanning af. Maandag hebben we al een gesprek met de formateur. We kijken stap voor stap wat er gaat gebeuren.”

Hoe verder?
Direct naar de bekendmaking van de uitkomst gingen de lijsttrekkers meteen aan de slag met de vraag: hoe nu verder? Zo schoven ze onder andere Pauline Bouvy-Koene als informateur naar voren bij het vormen van een nieuw college.


Maarten Burggraaf, VVD: “Ze is een geboren Dordtenaar. Ze heeft een tijdje gewerkt in het voormalige Refaja ziekenhuis, waardoor ze de stad en regio goed kent. Daarnaast heeft ze ook veel bestuurlijke ervaring. Zo heeft ze genoeg kennis om het proces goed te begeleiden. Dat is ook belangrijk.”

“De coalitie moet kunnen rekenen op een meerderheid in de raad”, vertelt Chris van Benschop van GroenLinks. “Dat hebben we ook echt duidelijk benadrukt in het duidingsdebat. Het staat ook in de opdracht van de informateur dat er gezocht moet worden naar een breed draagvlak binnen de gemeenteraad.”

Donderdagmiddag nam de oude gemeenteraad afscheid. Volgende week wordt de nieuwe raad geïnstalleerd en start de formatie van een nieuw bestuur.

Lees meer over:

Gemeenteraad|

Lees ook

Nieuwe Dordtse gemeenteraad geïnstalleerd: 'Ik voel de verantwoordelijkheid'

De nieuwe Dordtse gemeenteraad is woensdag geïnstalleerd. Veertien partijen bemachtigden één of m...

Formatiegesprekken Dordtse partijen afgerond

De gesprekken met alle 14 Dordtse fracties zijn inmiddels gevoerd. Informateur Pauline Bouvy-Koene i...

‘Slechtst betaalde baan, best betaalde vrijwilligerswerk’

Jarenlang was hij hét gezicht van de Dordtse PvdA, maar nu is hij met pensioen. Cor van Verk gaat g...

Partij voor de Dieren wil strengere regels voor gebruik van dieren voor vermaak

De Partij voor de Dieren uit zich kritisch over kooien met duiven, konijnen en cavia's die afgelopen...

Begin juni moet er dan echt een coalitieakkoord komen; Dit is de update van de formatie

Hoewel de formatiegesprekken volop bezig zijn, duurt het langer dan verwacht. 10 mei had het nieuwe ...

College kijkt naar plan opknappen Weizigtpark

Bewoners en boomridders voeren weken protest tegen het voorgenomen kappen van bomen in het Weizigtpa...