Dordrecht, Netherlands

Inzamelingsacties in regio voor Oekraïne: 'Het is een komen en gaan van auto's'

Medicijnen, ziekenhuismateriaal, winterkleding, beddengoed, batterijen, luiers. Vanaf de Stougjesdijk in Mijnsheerenland vertrekken maandagmiddag vrachtwagens vol hulpgoederen richting Oekraïne en ook in Maassluis zijn ze druk bezig om een actie op touw te zetten voor zusterstad Berehove.
Marjolein Vos | 28 februari 2022 17:03 | Aangepast op 28 februari 2022 17:03
De inzamelingsactie in de Hoeksche Waard is een initiatief van Johan Kruijthoff, een handelaar in landbouwmachines die ook bedrijven in Polen en Oekraïne heeft. "Een Nederlandse akkerbouwer in het midden van Oekraïne heeft ons om noodaggregaten gevraagd", vertelt hij. "Hij is bang dat de Russen met bombardementen de stroom onklaar gaan maken. Nou, dachten wij, als we die aggregaten sturen, kunnen er ook nog wel andere hulpgoederen bij."

Het was zondag druk op de boerderij van Kruijthoff. "Het liep storm. Mensen stonden echt in de rij om spullen te brengen. Het is een komen en gaan van auto's. Ook maandag kunnen mensen hier nog terecht. Een voordeel van op een boerderij wonen, is dat je veel opslagruimte hebt."

Volgens Kruijthoff zijn er inmiddels al genoeg spullen binnen om twee vrachtwagens te vullen. Deze vertrekken maandagmiddag. "Dinsdag komen ze aan bij ons bedrijf in Polen. Daar gaan we alles even herverdelen en kijken waar wat nodig is en waar wat heengaat. De eerste vracht wordt een proefvracht. Die gaat bij Roemenië de grens over, om Moldavië heen, op weg naar Oeman, dat is hartje Oekraïne."

Kruijthoff vervolgt dat mogelijk ook Oekraïense chauffeurs die momenteel in Nederland zijn nog een rol kunnen spelen bij de distributie. "Dat zijn er redelijk veel. Zij zijn hier voor 8 maart, internationale vrouwendag. Dan gaan er altijd heel veel bloemen naar landen als Oekraïne en Polen. Daardoor zijn er nu best wel wat chauffeurs die nu geen bloemen vervoeren, maar naar huis willen om te vechten en dus ook gelijk spullen kunnen meenemen."

Niet alleen vanuit de Hoeksche Waard vertrekken maandag trucks naar Oost-Europa. "Ook in het Gelderse Bennekom en het Groningse Oostwold worden hulpgoederen ingezameld", vertelt Kruijthoff. "De Nederlandse boer in Oekraïne zal de spullen verder verdelen. Het kan ook zijn dat een deel van de hulpgoederen in Polen terechtkomt. Voor de vluchtelingen."

Kruijthoff zegt dat hij voor het transport alle medewerking krijgt. "Iedereen werkt mee, ook de ambassade."

Zusterstad van Maassluis

Ook in Maassluis vindt een inzameling plaats voor Oekraïne en wel voor zusterstad Berehove: niet van spullen, maar van geld. De stad heeft al jaren een vriendschapsband met de stad in het uiterste westen van Oekraïne. Die regio wordt nog niet bestookt door de Russen, maar veel Oekraïners vluchten wel in die richting om het land te verlaten.

De eerste tienduizend euro is al toegezegd door de gemeente, maar Maassluizer Bram Vreugdenhil vertelt maandag dat hij hoopt op meer. Dat is hard nodig, zegt de organisator van de door stichting AK opgezette actie. "Berehove ligt op vijf kilometer van de grens met Hongarije. Er zijn heel veel vluchtelingen de grens overgegaan, maar er blijven er ook een deel hangen in de regio omdat het betrekkelijk veilig is. Die mensen wachten het even af, maar moeten wel tijdelijk worden opgevangen. Daar zijn wij druk mee bezig."

Een streefbedrag heeft Kruijthoff niet in zijn hoofd: hoe meer er wordt ingezameld, hoe beter. Geld overmaken kan worden gevonden op de website van stichting AK: www.stichtingak.org.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Oekraïne|

Lees ook

Tweejarig contactverbod voor Oekraïner na stalking minderjarig meisje

De Oekraïense Mikita G. (32), die een minderjarig landgenootje in de opvang aan de Singel in Dordrec...

Dordtse Joyce Koster op lijst van meest gezochte personen in Rusland

Op een uitgelekte lijst van de meest gezochte personen in Rusland staan twee Nederlanders. Dat meldt...

1 jaar oorlog in Oekraïne; zo gaat het met de Oekraïense Alina

De Oekraïense Alina woont, net als ruim 750 andere vluchtelingen, in het Crownpoint gebouw aan de Sp...

Terugblik op 2022: Dordtenaren in actie voor Oekraïne

Nog een paar dagen en dan sluiten we dit jaar af. Reden voor ons om terug te blikken op de nieuwsrep...

Het gezin van Tattoo Mick en de Oekraïense Iryna en Alisa blikken terug op rumoerig jaar

Tattoo Mick en zijn gezin werden het afgelopen jaar gevolgd door het NOS. Samen met zijn vrouw beslo...

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk ...