Dordrecht, Netherlands

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Dordtenaren herdenken op 4 mei

Foto: Jordy Nijenhuis.
Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Door coronamaatregelen vond de herdenking op het Sumatraplein in Dordt twee jaar in aangepaste vorm plaats. Maar vanavond is iedereen weer welkom om de kranslegging bij te wonen. En hoewel het meer van 75 jaar geleden is, blijft herdenken voor veel Dordtenaren belangrijk.
Marjolein Vos | 4 mei 2022 10:59 | Aangepast op 4 mei 2022 10:59
Dat blijkt wel, als wij op straat vragen wat mensen vanavond gaan doen. “Twee minuten stil zijn natuurlijk”, is een veel gehoorde reactie. En daarbij wordt deze keer niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers van 1940-1945. Er wordt ook aan de getroffenen van de oorlog in Oekraïne gedacht. “Sowieso natuurlijk, want je hoeft de tv maar aan te zetten en het komt allemaal bij je langs,” zegt een oudere man, die van plan is naar het Sumatraplein te gaan. “Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”, merkt een vrouw op. “Ik denk altijd breder, het houdt niet op bij de Tweede Wereldoorlog”, voegt een andere vrouw eraan toe.
Kerkdienst
Nu de herdenking op het Sumatraplein weer in de oorspronkelijk vorm door kan gaan, wordt er ook weer een bijeenkomst gehouden in de christelijk gereformeerde kerk Dordrecht (op de hoek Singel/Dubbeldamseweg). Het Platform Dordtse Kerken organiseert de dienst waarin stilgestaan wordt bij de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. De bijeenkomst direct voorafgaand aan de Dodenherdenking op het Sumatraplein kent een lange traditite. In 1946 werd de dienst voor het eerst gehouden. “De traditie om een bezinningsmoment te houden in het uur voor de twee minuten stilte wordt nu voor de 75ste keer gehouden,” vertelt voorzitter van het Platform Dordtse Kerken Hans Berrevoets.

Een vast onderdeel is aandacht voor de Dordtse verzetspalm 43, die is verbonden aan de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat. Hij werd op 13 maart 1941 doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag met de psalm op zijn lippen. Na de oorlog werd Keesmaat herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats de Essenhof in een eregraf.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Singelkerk en is voor iedereen toegankelijk.
Na de dienst lopen de aanwezigen in een stoet naar het Sumatraplein. Daar zal even voor 20.00 uur de taptoe gespeeld worden en vervolgens twee minuten in acht genoemen worden. Na het zingen van het Wilhelmus kan iedereen bloemen leggen bij het monument.

Dubbeldam
Traditiegetrouw wordt er ook herdacht in Dubbeldam, op de algemene begraafplaats aan de Zuidendijk. Om 19.30 start een stille tocht over de begraafplaats. Onderweg wordt stilgestaan bij het monument van het 28e regiment infanterie. Velen van hen zijn in de meidagen van 1940 gesneuveld in Dubbeldam. Ook daar wordt, na de tocht, twee minuten stilte gehouden.

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Kransen bij oorlogsmonument Sumatraplein vernield en gestolen

'Een laffe daad', noemden de wijkagenten van het Reeland het op Twitter. Donderdagmiddag kwamen zij ...

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...

Unieke lichtparachute uit de Tweede Wereldoorlog gevonden

“Je kan hem niet meer gebruiken hoor”, lacht Arnold Leevenson van stichting Bunkerbehoud Dordrec...

Deze zondag bij TV Dordrecht: film over Tweede Wereldoorlog ‘De Trein’

Toneelvereniging Atos uit Hendrik-Ido Ambacht speelt normaal vrolijke stukken. Voor de afgelopen Dod...

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaat...

Dordtse veteraan Piet van Huizen overleden (92)

Als op de eerste zondag van mei bij het Indië-monument op de Essenhof stilgestaan werd bij de solda...